ESPAΣύμφωνα με το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ FRANCHISE και παρά τις δυσμενείς εξελίξεις της οικονομίας, η αγορά του franchising παραμένει δυναμική με νέα καταστήματα και με σταθερούς κύκλους εργασιών. Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, τα δίκτυα franchise, έπειτα από αρκετά χρόνια αποκλεισμού από τις κοινοτικές πηγές χρηματοδότησης, παίρνουν το πράσινο φως για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Ας σημειωθεί ότι οι εταιρείες δικαιόχρησης κρίνονται μη επιλέξιμες επί σειρά ετών, ήδη από την προ κρίσης περίοδο. Μάλιστα το 2009 είχε προβλεφθεί κονδύλι 50 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων franchise από τους τομείς μεταποίησης, τουρισμού, εμπορίου και υπηρεσιών. Εκτοτε επεβλήθη περιορισμός και οι επιχειρήσεις franchise ήταν μη επιλέξιμες στα προγράμματα ΕΣΠΑ.

Οι προσπάθειες του κλάδου για άρση των περιορισμών έπεσαν πολλές φορέ στο κενό, ενώ ο αποκλεισμός εκτιμάται ότι έπληξε τον κλάδο εν μέσω κρίσης, αναστέλλοντας ταυτόχρονα επενδυτικές κινήσεις από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νέους επιχειρηματίες που ήθελαν να δραστηριοποιηθούν με τη μέθοδο του franchise - ένα μοντέλο ανάπτυξης που επιδεικνύει χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας νεοφυών, αλλά και ώριμων επιχειρήσεων (έπειτα από 3-5 χρόνια λειτουργίας) σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά, όπως καταδεικνύουν έρευνες τόσο για τις διεθνείς όσο και για την εγχώρια αγορά. Ετσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο πλαίσιο των αλλαγών που θα ανακοινωθούν για το ΕΣΠΑ της νέας περιόδου 2014-2020, θα προβλέπονται τροποποιήσεις ειδικά για τις επιχειρήσεις franchise, ώστε αυτές να έχουν τη δυνατότητα να επιδοτηθούν για επενδύσεις που αφορούν, π.χ., αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού, υποδομές, τεχνολογική αναβάθμιση κ.ά. Προφανώς θα υπάρχουν προϋποθέσεις για τη χρηματοδότηση, καθώς θα ελέγχεται πιθανή μετοχική σχέση franchisor - franchisee, δηλαδή η περίπτωση ενίσχυσης de minimis, αλλά και αν το αίτημα αφορά entry fees ή δικαιώματα χρήσης brand name. Σε κάθε περίπτωση, αναμένουμε να μην επιδοτούνται τα entry fees, αλλά η αγορά τεχνογνωσίας να τεκμηριώνεται μέσω σχετικών μελετών ή εγχειριδίων λειτουργίας, ενώ θα τεθούν οι γενικές προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν με τους επιλέξιμους κλάδους.

Για περισσότερες πληροφορίες, μετά την επίσημη ανακοίνωση των προγραμμάτων, όπως και για τη πλήρη σύνταξη του φακέλου υπαγωγής και την διαχείριση του προγράμματος υπαγωγής σας, μπορείτε να απευθυνθείτε στο στον ενιαίο φορέα franchise, που με εμπειρία και τεχνογνωσία δεκαετιών στο franchising και στα επενδυτικά προγράμματα, σας προσφέρει την πλέον αξιόπιστη λύση.

Θέλω να ενημερωθώ αναλυτικά