ΣΕ ΠΟΙΟ FRANCHISE ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΕΥΝΑ [1999]

Η έρευνα που ξεκινήσαμε από το πρώτο τεύχος του περιοδικού μας σχετικά με τις προθέσεις και την ταυτότητα των υποψηφίων επενδυτών για τις επιχειρήσεις franchise συνεχίζεται, έχοντας αυτή τη φορά το πλεονέκτημα της σύγκρισης.

 

Η καταγραφή των μεταβολών που προέκυψαν αλλά και των δεδομένων που παρέμειναν σταθερά, μας δίνει μια ολοκληρωμένη εικόνα της πορείας του θεσμού του franchise στην Ελλάδα.

 

ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

 

Η έρευνα έχει σαν σκοπό να καταδείξει τις προτιμήσεις των υποψηφίων επενδυτών σε διαφορετικές κατηγορίες franchise, τα κεφάλαια που είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν, αλλά και τη γεωγραφική κατανομή των επενδυτών.

 

Η γεωγραφική κατανομή αναλύεται λεπτομερειακά καθώς οι προτιμήσεις των επενδυτών αλλά και το ύψος επένδυσης καταγράφονται σε πανελλήνια κλίμακα αλλά και ανά περιφέρεια.

 

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

 

Όπως και στο δεύτερο τεύχος, έτσι και τώρα, η έρευνα βασίστηκε σε απαντήσεις που μας έστειλαν υποψήφιοι επενδυτές που συμπλήρωσαν το έντυπο”ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ FRANCHISE”.

 

Στο έντυπο αυτό αναφέρονται συνολικά 49 διαφορετικές κατηγορίες franchise και οι αναγνώστες μας συμπληρώνουν μέχρι πέντε κατηγορίες όπως επίσης και το διαθέσιμο κεφάλαιο επένδυσης.

 

Το δείγμα μας αποτελείται από 315 απαντήσεις από όλη την Ελλάδα και καλύπτει τη χρονική περίοδο από τον Νοέμβριο του 98 μέχρι τον Φεβρουάριο του 99.

 

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

 

Τα Δέκα Δημοφιλέστερα Franchise

 

Από τις κατηγορίες που βρέθηκαν στις δέκα πρώτες θέσεις, έχουμε την εξής κατάταξη: (Διάγραμμα Ι)

 

  1. Καλλυντικά-Αρώματα (14%)
  2. Ταχυεστιατόρια (13%)
  3. Ενδύματα (12%)
  4. Snacks (11%)
  5. Παιδικές Χαρές (10%)
  6. Βιβλιοπωλεία (9%)
  7. Ηλεκτρ.Υπολογ.-Ηλ.Παιχνίδια (8%)
  8. Καφεπωλεία (8%)
  9. Χαρτικά-Είδη Δώρων (8%)

10.  Τηλεπικοινωνίες (7%)

 

 

 

 

Παρατηρούμε ότι η πολύ δημοφιλής κατηγορία της εστίασης παρουσιάζει μια πτωτική τάση με τα ταχυεστιατόρια να κατατάσσονται στη δεύτερη θέση και οι πιτσαρίες σε θέση χαμηλότερη από τη δέκατη.

 

Διαπιστώνουμε επίσης ότι η διαφοροποίηση από τα αποτελέσματα της προηγούμενης περιόδου εντοπίζεται ουσιαστικά στη θέση που κατέχει η κάθε μια από τις κατηγορίες.

 

Με εξαίρεση τα Χαρτικά-Είδη Δώρων που δεν υπήρχαν στον κατάλογο των δημοφιλέστερων franchise της προηγούμενης έρευνας (Διάγραμμα ΙΙ), όλες οι άλλες κατηγορίες παραμένουν σταθερά στις δέκα πρώτες θέσεις.

 

Η Θεσσαλονίκη Διαφοροποιείται στις Προτιμήσεις

 

Βλέποντας τα Διαγράμματα ΙΙΙΑ, ΙΙΙΒ και ΙΙΙΓ που απεικονίζουν τις προτιμήσεις των επενδυτών ανά περιφέρεια, διαπιστώνουμε ότι οι Θεσσαλονικείς δείχνουν μια ξεκάθαρη προτίμηση στις υπηρεσίες, τοποθετώντας πέντε από αυτές στις πρώτες θέσεις.

 

Σαν δημοφιλέστερη κατηγορία έχουν επιλέξει τις Τηλεπικοινωνίες (15%), τρίτη κατά σειρά τις Παιδικές Χαρές (12%), ενώ στην έκτη, όγδοη και ένατη θέση έχουν κατατάξει αντίστοιχα τις Ταχυδρομικές Υπηρεσίες (8%), τα Φροντιστήρια (7%) και τα Ταξίδια (7%).

 

Η προτίμηση αυτή προς τις υπηρεσίες συμβαδίζει με την τάση που υπάρχει στο εξωτερικό όπου στις δέκα πρώτες θέσεις βρίσκονται κατά πλειοψηφία επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (FRANCHISE BUSINESS,  β΄ τεύχος, σελ.15).

 

Οι Θεσσαλονικείς διαφοροποιούνται σε ένα ακόμα σημείο.  Ότι έχουν θέσει εκτός των δέκα πρώτων θέσεων τις κατηγορίες των Καλλυντικών και της Ταχυεστίασης που για όλη την υπόλοιπη Ελλάδα βρίσκονται στις τέσσερις πρώτες θέσεις.

 

Βλέποντας τη γεωγραφική κατανομή των επενδυτών στο Διάγραμμα ΙV αντιλαμβανόμαστε ότι η Θεσσαλονίκη με ποσοστό μόλις 14% δεν θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά το συνολικό αποτέλεσμα.

 

Οι Επενδυτές από την Περιφέρεια Έρχονται Πρώτοι σε Ενδιαφέρον και Διαθέσιμα Κεφάλαια

 

Την μεγαλύτερη μεταβολή σε σχέση με τα αποτελέσματα της περασμένης έρευνας παρουσιάζει το ποσοστό των επενδυτών από τις μικρότερες πόλεις που έχει την πρώτη θέση με 52%.  Ακολουθεί η περιφέρεια της Αθήνας και του Πειραιά με 34% ενώ τρίτη, όπως προαναφέραμε, έρχεται η Θεσσαλονίκη με 14%.

 

Στο Διάγραμμα V όπου φαίνεται η προηγούμενη κατανομή, το ποσοστό των απαντήσεων από την περιφέρεια έφτανε μόλις το 12,20%, της Θεσσαλονίκης το 20%, ενώ η Αθήνα και ο Πειραιάς έρχονταν πρώτοι με μεγάλη διαφορά (57,60%).

 

Η μεταστροφή αυτή είναι μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι και στις μικρότερες πόλεις ο θεσμός του franchise γίνεται ολοένα και πιο οικείος.