Best of Franchise!
Franchise Start Ups!
Νέα & Εξελίξεις
Διασφαλίστε την επιτυχία!

100_1415Βασίλης Παπαϊώννου 

Γενικός Διευθυντής, FBS – Franchise Business Services - Λάρισα 

Αξιότιμε κε Παπαϊωάννου, πώς αποφασίσατε να δραστηριοποιηθείτε στο franchising, ως σύμβουλος;

Το franchising ως μορφή συνεργασίας υπερτερεί σε σύγκριση με τις άλλες μορφές συνεργασίας όπως  licensing, αντιπροσωπεία κ.λπ. διότι προσφέρει και στα δυο μέρη που συνεργάζονται μια πληθώρα πλεονεκτημάτων. Το γεγονός αυτό, σε συνάρτηση με την κατάσταση που βιώνει σήμερα ο επιχειρηματικός κόσμος στη χώρα μας - όπως και πολλές άλλες κοινωνικές ομάδες - κάνει όλο και μεγαλύτερη την ανάγκη ύπαρξης ολοκληρωμένων επιχειρηματικών ιδεών ώστε να δοθεί μια διέξοδος στους Έλληνες που νοιώθουν καθημερινά την αβεβαιότητα, να μπορέσουν να αναπτύξουν τις επιχειρηματικές τους ικανότητες μέσω ενός υγιούς δικτύου. Σε αυτό το σημείο εμπλέκεται ο σύμβουλος franchise ο οποίος με τις γνώσεις του πάνω στο αντικείμενο θα μπορέσει να καθοδηγήσει  τους υποψήφιους επενδυτές να βρουν αυτό που ταιριάζει στο προφίλ τους για να πάρουν τη σωστή απόφαση. Μια απόφαση η οποία θα καθορίσει πολλές παραμέτρους της ζωής τους στο μέλλον. Τα πλεονεκτήματα λοιπόν του franchising, η πίστη στο σύστημα αυτό ως μορφή υγιούς ανάπτυξης και η αναγκαιότητα καθοδήγησης για τη λήψη ορθών αποφάσεων είναι το τρίπτυχο που με παρακίνησε να δραστηριοποιηθώ στο χώρο με την ιδιότητα αυτή.

 

Γιατί επιλέξατε την FBS – Franchise Business Services και δεν ξεκινήσατε ως ανεξάρτητος σύμβουλος κάτω από μια δικιά σας επωνυμία;

Η FBS είναι μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο του franchising για περισσότερα από 15 χρόνια, σε εποχές ο όρος αυτός ήταν άγνωστος σε μεγάλη μερίδα κόσμου. Στο διάστημα που πέρασε μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να αναπτύξει καινοτόμες μεθόδους και μέσα παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, τα οποία συνεχίζει να εξελίσσει ακόμα και σήμερα. Γνωρίζοντας  τη συμβολή της στο χώρο, τον ηγετικό της ρόλο, και διαπιστώνοντας τη μεταξύ μας σύγκλιση σε επίπεδο στόχων και φιλοσοφίας  μετά τις συναντήσεις που είχαμε, δεν δίστασα καθόλου να συνεργαστώ με στόχο να προσφέρω ένα μερίδιο στη διατήρηση του υψηλού επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Παρέχοντας ολοκληρωμένες, λοιπόν, υπηρεσίες στο franchising, τι προσφέρετε στους επιχειρηματίες της περιοχής σας;

Όσο αφορά στους επιχειρηματίες που επιθυμούν να αναπτύξουν την υφιστάμενη επιχείρηση τους ή ακόμη και σε αυτούς που έχουν μια καλή ιδέα και δεν γνωρίζουν τον τρόπο να την υλοποιήσουν είμαστε κοντά τους για να τους προσφέρουμε οργάνωση, πανελλαδική προβολή, πλάνο ανάπτυξης και οτιδήποτε είναι απαραίτητο για να παρουσιάσουν στους συνεργάτες τους ένα σοβαρό και ολοκληρωμένο franchise concept.

Σε αυτούς οι οποίοι επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στο χώρο ως franchisees παρέχουμε την καθοδήγηση και ενημέρωση για τη λήψη ορθών αποφάσεων για τον κλάδο που τους ταιριάζει καθώς και το ανάλογο concept που θα επιλέξουν.

Ποιοί είναι οι κλάδοι που χαρακτηρίζονται από καλές προοπτικές στη Λάρισα, εν μέσω κρίσης;

Ένας κλάδος που χαρακτηρίζεται από καλές προοπτικές αυτή την εποχή πανελλαδικά είναι η εστίαση. Είναι ο κλάδος που έχει υποστεί μικρή φθορά σε σχέση με το αβέβαιο επιχειρηματικό περιβάλλον της Ελλάδας σήμερα. Ο κλάδος των υπηρεσιών επίσης έχει καλές προοπτικές με σημαντικό πλεονέκτημα το χαμηλό κόστος αρχικής επένδυσης. Δεν πρέπει σε αυτό το σημείο να παραλείψουμε τις επιχειρηματικές προτάσεις που εστιάζουν στο χώρο του ποδηλάτου καθώς εξελίσσεται σε ένα δυναμικά αναπτυσσόμενο προϊόν.

Γενικά υπάρχουν προτάσεις, ευκαιρίες και προοπτική σε κάθε εποχή αρκεί τα επιχειρηματικά concept να προσαρμόζουν τις υπηρεσίες τους στα κοινωνικά-οικονομικά δεδομένα της, πράγμα που δείχνει και τη δυνατότητα της κάθε επιχείρησης να ελίσσεται και να προσαρμόζεται.

Ποιά concepts από το portfolio σας έχουν ιδιαίτερο επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την περιοχή σας;

Αυτή την περίοδο έχουμε επιχειρηματικές προτάσεις που συνδυάζουν μια λογική επένδυση με καλές αποδόσεις. Ενδεικτικά σας αναφέρω την ‘World Of Bikes’ που δραστηριοποιείται στο χώρο του ποδηλάτου, τη ‘Focus On’ για κατασκευή ιστοσελίδων, κ.α., τις ‘Bluefield Burgers’, ‘Sicily Café’ και ‘snoyo – frozen yogurt’ στην εστίαση. Είναι προτάσεις που έχουν τα χαρακτηριστικά που χρειάζεται για να ανταπεξέλθουν σε εποχές κρίσης. Επίσης είμαστε σε επαφή και με υφιστάμενες επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας οι οποίες παρουσιάζουν ανάλογο ενδιαφέρον και θα δώσουν και άλλες αξιόλογες επιχειρηματικές λύσεις στο χώρο του franchising.

Πώς αξιολογείτε την πορεία του franchising στην Ελλάδα και τις προοπτικές του;

Όσο αφορά στην πορεία του franchise θα κάνω μια αναφορά στα τωρινά δεδομένα, γιατί θεωρώ ότι με την σημερινή κατάσταση, λίγη σημασία έχει η ιστορική αναδρομή. Τα δεδομένα λοιπόν είναι ότι έως το καλοκαίρι του 2011 η διείσδυση του franchise στην αγορά αυξήθηκε σε 10%. Αυτό μεταφράζεται σε 100 νέα καταστήματα franchise, αριθμός διόλου ευκαταφρόνητος, αν αναλογιστεί κανείς το γεγονός ότι την περίοδο Σεπτεμβρίου 2010-Σεπτεμβρίου 2011 έβαλαν λουκέτο 65.000 καταστήματα λιανικής(25% επί του συνόλου), όταν το αντίστοιχο ποσοστό σε καταστήματα franchise ανέρχεται σε μόλις 2% στον κλάδο και 0,64% στο σύνολο της αγοράς. Δηλαδή από τα 150 καταστήματα που κλείνουν μόλις ένα είναι franchise, αριθμός που δείχνει και τη δυναμική του κλάδου.

 

Προσωπικά πιστεύω ότι οι προοπτικές του franchising για το προσεχές μέλλον είναι ιδιαίτερα καλές. Θα ήταν βέβαια ιδανικό, το επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας να σταθεροποιηθεί έτσι ώστε να φανεί η δυναμική του κλάδου και να επιτρέψει Έλληνες αλλά και ξένους επενδυτές να αναπτυχθούν μέσω του franchising.