Start Franchise

Τρύφωνας Σκαραντινός

Όλοι όσοι ασχολούμαστε με το franchising, εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια, έχουμε δει πολλά, αλλά συνέχεια λέμε και πιστεύουμε ένα και μόνο πράγμα, ότι το franchising διαμορφώνει ένα πολύ ισχυρό πλαίσιο και μια ασφαλή «ομπρέλα» επιχειρηματικότητας.

Όπως και να το δει κανείς, είτε από τη μεριά του δικαιοπάροχου, είτε των δικαιοδόχων, προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα που οδηγούν σε σταθερές, ασφαλείς και ικανοποιητικές αποδόσεις. Ακόμη και για το ίδιο το κράτος, δημιουργεί επιχειρήσεις που επιβιώνουν και αναπτύσσονται, ενισχύει την εξωστρέφεια και διασφαλίζει την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Τόσα χρόνια, βέβαια, ούτε το κράτος το ενίσχυσε με ειδικά προγράμματα επιδότησης, αλλά αντίθετα το παραμέρισε από πολλές πρωτοβουλίες επιδοτήσεων, παρόλα τα διαβήματα, τις ενστάσεις και τις συναντήσεις που πραγματοποίησε Σύνδεσμος Franchising Ελλάδος.

Τόσα χρόνια, παραμένει με μια χαμηλή διείσδυση, δηλαδή απ’ όλα τα καταστήματα της χώρας μας, μόνο το 5 – 6 τοις εκατό ανήκε σε μια αλυσίδα franchise.

Όμως, οι εποχές άλλαξαν και η κρίση φανερώνει τόσο τα μειονεκτήματα, όσο και τα προτερήματα επιχειρήσεων και φορέων, αναδεικνύει νέες στρατηγικές και αναδιαμορφώνει το επιχειρηματικό τοπίο.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ενώ έχουν κλείσει πολλά καταστήματα, οι franchise επιχειρήσεις επιβιώνουν, με πολλές από αυτές να χαρακτηρίζονται και από καλύτερες κερδοφορίες σε σχέση με πέρσι. Η διείσδυση του 5,5% το 2008 έχει ανέλθει πλέον σε 7% αφού έχουν κλείσει πάνω από  40.000 καταστήματα λιανικής και έχει πέσει το νούμερο βάσης (ο παρανομαστής του δείκτη διείσδυσης), ενώ αντίθετα έχει ανέβει ο «αριθμητής» σε 21.000 καταστήματα, με 980 καταστήματα franchise να έχουν ανοίξει μέσα στο 2010, όπως αναφέρει ο κος Πλάτων Τρ. Μαλλικούρτης, εκδότης του περιοδικού FRANCHISE BUSINESS.

Αντέχει, λοιπόν, το franchising στην παρούσα οικονομική ύφεση και παράλληλα προσελκύει χιλιάδες Έλληνες πολίτες, στελέχη επιχειρήσεων, νέα παιδιά που μόλις αποφοίτησαν, εγκλωβισμένους ανέργους όχι να μεταναστεύσουν, αλλά να μεταλλάζουν την καριέρα τους, από υπάλληλοι, σε αυτοαπασχολούμενους επιχειρηματίες, αναζητώντας μια επώνυμη δραστηριότητα και έναν «επιχειρηματικό» πατέρα.

Ταυτόχρονα, ο νέος κανονισμός της κοινότητας διασαφηνίζει ορισμένα θέματα που είχαν προκύψει σε σχέση με το internet, όπως μας τονίζει η κα Ιφιγένεια Καρπουζάκη, εξειδικευμένη δικηγόρος για το franchising, αλλά κυρίως έχει, πλέον, διαμορφωθεί, μέσω δικαστικής εμπειρίας, ένα σταθερό νομικό πλαίσιο, που συμβάλλει τα μέγιστα στην ομαλή σχέση δικαιοδόχων – δικαιοπαρόχων.

Το, δε, μέλλον του θεσμού, όπως μας λέει ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Franchising, και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κατασκευής και εμπορίας πισίνας, Piscines Ideales, κος Στέλιος Σταυρίδης, παρά την κρίση, διαγράφεται δυναμικό, με θετικό αντίκτυπο τόσο στην ευρύτερη ελληνική οικονομία, όσο και στην επιχειρηματικότητα που ασθμάνει μέσα σε ένα πλαίσιο ασφυκτικής γραφειοκρατίας και ξεπερασμένης νομοθεσίας.

Ακόμη και για τον καταναλωτή, το franchising παρέχει μια σειρά από πλεονεκτήματα, όπως εξασφαλισμένη και υψηλή ποιότητα προϊόντων, αξιόπιστοι προμηθευτές – παραγωγοί, συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις και πρότυπα ποιότητας, ασφάλειας και υγιεινής, σταθερό εργασιακό περιβάλλον, νέες θέσεις εργασίας.

Εν κατακλείδι, καθώς η επιχειρηματική αποτυχία ελαχιστοποιείται μέσω του θεσμού και δημιουργείται διέξοδος για τον άνεργο πληθυσμό, υπό τη λογική της αυτοαπασχόλησης, αναμένουμε «κύμα» ενδιαφέροντος για το franchising και ένα δυναμικό μέλλον, με ουσιαστική συνεισφορά στην εθνική οικονομία.