Best of Franchise!
Franchise Start Ups!
Νέα & Εξελίξεις
Διασφαλίστε την επιτυχία!

Η νέα τάση των donuts ξεκίνησε έντονα το τελευταίο τετράμηνο του 2012. Ακολουθώντας το ενδιαφέρον της επιχειρηματικής αγοράς, πολύ γρήγορα εμφανίστηκαν νέες προτάσεις franchise και νέα ντονατσάδικα ξεπροβάλλουν σαν τα μανιτάρια, σε στενά και σε μικρούς εμπορικούς δρόμους, με κύρια χαρακτηριστικά τα χαμηλά ενοίκια και λειτουργικά, τη χαμηλή επένδυση και το μειωμένο ωράριο λειτουργίας. Υπάρχουν, όμως, προοπτικές ανάπτυξης και ποιές είναι αυτές, καθώς ο ανταγωνισμός φουντώνει και τα περιθώρια κέρδους είναι πολύ συμπιεσμένα; Υπάρχουν σημεία διαφοροποίησης και ποιές εναλλακτικές έχει όποιος ενδιαφέρεται να επενδύσει;

Φρέσκα, κατεψυγμένα και μπροστά στα μάτια του καταναλωτή

Τα περισσότερα καταστήματα είναι μικρά και εξαιρετικά απλά στην κατασκευή τους, με ένα πάγκο, μια ταμειακή, ένα καταψύκτη και 2 – 3 καρότσια. Τα καταστήματα αυτά έχουν ως κόστος επένδυσης 3 – 5 χιλ. αλλά με τα entryfees ή με λύσεις «πακέτο» όπου διατίθενται έτοιμα, με μισθωτήριο και με άδεια λειτουργίας αγγίζουν και τις 25 χιλ. ευρώ. Το προϊόν παραλαμβάνεται το απόγευμα από το εργαστήριο και πωλείται στο κατάστημα συνήθως 0,40 ευρώ για να πωληθεί στον καταναλωτή 0,60 ευρώ με το ΦΠΑ, διαμορφώνοντας ένα μεικτό περιθώριο 0,13 ευρώ ανά τεμάχιο. Τα καταστήματα λειτουργούν 2 – 3 απογευματινές ώρες ημερησίως και σε μερικές περιπτώσεις υπάρχει η ευελιξία να προσφέρουν και άλλα είδη όπως σφολιατοειδή και ροφήματα, μένοντας ανοιχτά περισσότερες ώρες, αλλά με τα ντόνατς να διατίθενται μόνο το απόγευμα.

Ενίοτε, το προϊόν αγοράζεται στα 0,5 ευρώ και πωλείται 0,60 ευρώ τα μικρά και 1 ευρώ τα μεγάλα, με τα καταστήματα να είναι πιο περιποιημένα, να διαθέτουν βιτρίνα για τα ντόνατς και να προσφέρουν και καφέ, λειτουργώντας σε fullωράριο και σε καλύτερες εμπορικές θέσεις.

Επίσης, υπάρχει και η επιλογή για προϊόν που παρασκευάζεται μέσα στο κατάστημα, με βάση κατεψυγμένη ζύμη είτε έτοιμη ή ζύμη που τηγανίζεται και στη συνέχεια προσθέτουμε γέμιση, γλασάρισμα και γαρνιτούρες, διαθέτοντας ένα φρεσκοφτιαγμένο προϊόν και δίνοντας στο πελάτη τη δυνατότητα να το φτιάξουμε μπροστά στα μάτια του, σύμφωνα με τις επιλογές του, σε τιμές από 1 – 1,5 ευρώ.

Φυσικά, υπάρχουν και τα κλασικά εργαστήρια, με τα ντόνατς να ζυμώνονται και να τηγανίζονται στο εργαστήριο του καταστήματος, η πλέον φρέσκια λύση για όσους αναζητούν την καλύτερη ποιότητα.

Προϊόν

Σύμφωνα με τα ανωτέρω το κύριο προϊόν, δηλαδή τα ντόνατς είναι:

  • Φρέσκα που παραδίδονται συνήθως το απόγευμα και διατίθενται στους καταναλωτές μόνο το απόγευμα, συνήθως σε χαμηλές τιμές λιανικής.
  • Κατεψυγμένα που διατίθενται στους καταναλωτές καθ’ όλη την διάρκεια της λειτουργίας του καταστήματος
  • Φρεσκοφτιαγμένα, όπου γέμιση, επικάλυψη και γαρνιτούρες προστίθενται στο κατάστημα
  • Φρεσκοτηγανισμένα, όπου η παρασκευή γίνεται 100% εντός του καταστήματος

 

0,6 ευρώ το μεγάλο ή το μικρό;

Η αγορά έχει συνηθίσει το νούμερο των 0,60 ευρώ που αφορά σε «μεγάλο» προϊόν των 100+ γραμμαρίων. Με μεικτό περιθώριο μικρότερο από 0,15 ευρώ ανά τεμάχιο, το κατάστημα για να επιβιώσει θα πρέπει να πουλά κοντά 200 τμχ ημερησίως, ώστε να έχει μεικτά έσοδα 1,150 εύρω για να πληρώσει ενοίκιο, ρεύμα, εφορία. Αν, δε, είναι ανοιχτό 2,5 ώρες ημερησίως θα πρέπει να πουλά περισσότερα από 300 ντόνατς ανά ώρα. Σε αυτή την περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα εν λόγω καταστήματα βρίσκονται σε συνοικιακές ή ημικεντρικές θέσεις, επιβιώνουν πουλώντας σε κιλά, δηλαδή μεγάλες ποσότητες ανά πελάτη που διαμορφώνουν υψηλή μέση απόδειξη. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αξιολογηθεί ιδιαίτερα ο αυξανόμενος ανταγωνισμός, καθώς έως τώρα πουλάγανε αρκετά γιατί υπήρχαν λίγα καταστήματα και οι καταναλωτές από διάφορες περιοχές προσέγγιζαν τα καταστήματα για να αγοράσουν καλό προϊόν σε πολύ καλή τιμή. Πλέον, όμως, έχοντας ένα παρόμοιο κατάστημα στην γειτονιά τους φυσικά και θα το προτιμήσουν, με αποτέλεσμα να πέφτει ο τζίρος των καταστημάτων.

Από την άλλη πλευρά, τα καταστήματα όπου τα ντόνατς γεμίζονται, επικαλύπτονται και γαρνίρονται εντός του καταστήματος παρέχουν ένα φρεσκοφτιαγμένο προϊόν και διαθέτουν μια πλήρη ποικιλία ροφημάτων και καφέδων, αλλά και άλλα προϊόντα. Αισθητικά και εργονομικά άρτια, με πλήρη προϊοντική γκάμα αποτελούν μια ολοκληρωμένη λύση, σε καταστήματα σε εμπορικούς δρόμους με κίνηση, ώστε να διαμορφώνουν τζίρο στα 500 ευρώ ημερησίως, όπου με μεγαλύτερο μεικτό έχουν καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα. Με τιμές λιανικής 1 – 1,5 ευρώ και κόστος προϊόντος από 0,30 ευρώ ανά τμχ συνιστούν μια σοβαρή επιχειρηματική επιλογή.

Part time ή full time απασχόληση;

Το μεγάλο πλεονέκτημα της λογικής του «0,60» είναι το μειωμένο ωράριο, το οποίο έχει λειτουργήσει ως στοιχείο marketing με τους καταναλωτές να σπεύδουν στα εν λόγω καταστήματα για να «προλάβουν» με ερωτηματικά αναφορικά με την συνέχεια αυτής της τάσης, λόγω του ανταγωνισμού που αυξάνεται ραγδαία.

Επίσης, πολλοί ενδιαφερόμενοι επιθυμούν μια parttimeαπασχόληση, έτσι προσελκύει το ενδιαφέρον τους η δυνατότητα να δουλεύουν λίγες ώρες ημερησίως. Από την άλλη, όμως, πλευρά ένα ολοκληρωμένο κατάστημα με ροφήματα κ.λπ. και ντόνατς από το πρωί που συνοδεύουν τον καφέ, ή αποτελούν (τα αλμυρά) ένα γρήγορο snack το μεσημέρι όχι μόνο καλύπτουν τα έξοδα του υπαλλήλου αλλά και δημιουργούν και ικανοποιητικό κέρδος.

Ήρθαν για να μείνουν;

Όσο αφορά στο franchising, υπάρχουν 3 – 4 προτάσεις της λογικής του «0,60» με ευελιξία ή όχι στο ωράριο λειτουργίας και με το προϊόν να παραλαμβάνεται συνήθως το απόγευμα. Παράλληλα, υπάρχουν 3 – 4 προτάσεις με ολοκληρωμένο προϊοντικό μίγμα και με τη δυνατότητα να φτιάχνεται το προϊόν μπροστά στα μάτια του πελάτη.

Τα καταστήματα «0,60» είτε franchise, είτε αυτόνομα κατακλύζουν γρήγορα την αγορά σε μικρούς εμπορικούς δρόμους και ο νέος κλάδος ομοιάζει με την περσινή έκρηξη του frozenyogurt, όπου με πολύ μεγαλύτερες επενδύσεις και με πολύ πιο υγιεινό και trendy προϊόν άνοιξαν εντός του 2012 περισσότερα από 250 καταστήματα. Τα καταστήματα frozenyogurt που δεν πληρούσαν τα βασικά κριτήρια αξιολόγησης εμπορικής θέσης, ακροβατούν πλέον στο σχοινί της επιβίωσης, όπου μετά από ένα δύσκολο χειμώνα είτε έκλεισαν είτε αναμένουν το καλοκαίρι για να δείξει αν θα επιβιώσουν ή όχι. Η εμπειρία στη λιανική έχει δείξει ότι η θέση του καταστήματος διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο. Αν αυτό ισχύσει και στην περίπτωση των ντόνατς, τα καταστήματα που θα επιβιώσουν θα είναι αυτά σε καλά εμπορικά σημεία, όπου αναγκαστικά θα πρέπει να έχουν ολοκληρωμένο προϊοντικό μίγμα και να λειτουργούν σε κανονικό ωράριο.

Όσο αφορά στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, θα πρέπει να εξετάσουν σοβαρά:

  • Την ποιότητα του προϊόντος
  • Το μεικτό κέρδος σε συνδυασμό με τον αναμενόμενο τζίρο
  • Τις υποδομές της μητρικής εταιρείας, αναφορικά με τροφοδοσία και υποστήριξη
  • Το κόστος της επένδυσης
  • Τα διαφοροποιητικά στοιχεία του concept
  • Την δυνατότητά τους για απασχόληση στο κατάστημά τους
  • Τις τάσεις του κλάδου των ντόνατς, αναφορικά με το πλήθος των καταστημάτων και τις τιμές λιανικής

Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει η μαγική συνταγή, όπου με μειωμένη απασχόληση και με μηδενική επένδυση θα γίνει κάποιος πλούσιος. Απαιτείται δέσμευση τόσο αναφορικά με την δημιουργία – επένδυση σε ένα αξιοπρεπές κατάστημα, όσο και στην απασχόληση σε αυτό.