Best of Franchise!
Franchise Start Ups!
Νέα & Εξελίξεις
Διασφαλίστε την επιτυχία!

vaping6

Σαρώνει το ηλεκτρονικό τσιγάρο, με νέα καταστήματα να ανοίγουν συνέχεια σε κάθε εμπορικό δρόμο.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο θεωρείται ως μία από τις πλέον σημαντικές ανακαλύψεις της εποχής μας, καθώς υποστηρίζεται ότι μπορεί να σώσει εκατομμύρια ζωές καπνιστών σε όλον τον κόσμο. Σε συνέχεια της πρώτης μεγάλης έκρηξης στις πωλήσεις του κλάδου στις αρχές της εμφάνισής του, πλέον διανύουμε μια δεύτερη φάση έξαρσης των πωλήσεων, στο πλαίσιο μιας σταθερά ανοδικής πορείας.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις και η συνεχής εξέλιξη στον κλάδο, που έχουν οδηγήσει σε νέα γενιά εξαρτημάτων (π.χ. ατμοποιητές) και σε ποιοτικά υγρά αναπλήρωσης, σε συνδυασμό με την πεποίθηση ότι είναι πολύ λιγότερο βλαβερό και χαρακτηρίζεται από χαμηλότερο κόστος χρήσης σε σύγκριση με το συμβατικό τσιγάρο, αποτελούν τους βασικούς λόγους της ανάπτυξης που γνωρίζει ο κλάδος του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Ταυτόχρονα, το marketing και η διάσταση του ηλεκτρονικού τσιγάρου ως ένα τεχνολογικό gadget, του έχει προσδώσει χαρακτήρα lifestyle, γεγονός που ενισχύει την παρουσία του στην αγορά.

Το Target Group του Ηλεκτρονικού τσιγάρου

Το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο απευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά στους ενήλικους καπνιστές που σήμερα στην Ελλάδα ανέρχονται σε περίπου 3.500.000 άτομα. Οι κυριότεροι λόγοι που ένας καπνιστής θα επιλέξει το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο, είτε συμπληρωματικά, είτε αντικαθιστώντας πλήρως το παραδοσιακό τσιγάρο είναι:

  • Καλύτερη υγεία για τον ίδιο χωρίς απώλεια της απόλαυσης.

  • Καλύτερη υγεία για την οικογένεια του και γενικότερα για το περιβάλλον του.

  • Ελευθερία χρήσης, καθώς η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου επιτρέπεται σχεδόν σε όλους τους χώρους που το παραδοσιακό τσιγάρο πλέον απαγορεύεται.

  • Οικονομία, καθώς η χρήση το ηλεκτρονικού τσιγάρου κοστίζει πολύ λιγότερο από το αντίστοιχο κόστος της χρήσης του παραδοσιακού τσιγάρου.

Η Πορεία του Ηλεκτρονικού Τσιγάρου

Η εμφάνιση και η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην Ελλάδα και στην Κύπρο καθυστέρησε σε σχέση με τις λοιπές χώρες της Ευρώπης και τις Η.Π.Α. όπου η χρήση του είχε ξεκινήσει από το 2007. Φυσικά σε αυτό συνετέλεσε και το νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα το οποίο επέτρεπε το παραδοσιακό κάπνισμα σχεδόν παντού έως και τα μέσα του 2010. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο απαγόρευσης του καπνίσματος σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση στη χώρα μας είχε ως αποτέλεσμα την εμφάνιση του ηλεκτρονικού τσιγάρου περί τα τέλη του 2010 με κατακόρυφη έξαρση το δεύτερο εξάμηνο του 2011.

Τον Φεβρουάριο του 2012, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου (ΣΕΕΗΤ), ο αριθμός των χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου στη χώρα μας ξεπερνούσε τους 200.000 με ρυθμό διαρκώς αυξανόμενο, αλλά ακόμα πολύ μικρό συγκριτικά με το συνολικό αριθμό των παραδοσιακών καπνιστών.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο αφορά σε μια εναλλακτική μορφή καπνίσματος, εξαλείφοντας τρία βασικά δηλητηριώδη συστατικά του παραδοσιακού τσιγάρου, την πίσσα, το μονοξείδιο του άνθρακα και τα μικρά σωματίδια που οδηγούν, στη καλύτερη περίπτωση, σε χρόνια βρογχίτιδα.

Παρά τις ενστάσεις αναφορικά την ασφάλειά του, το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, αφού όλο και περισσότεροι Έλληνες καπνιστές το προτιμούν ως φθηνότερη και λιγότερο επιβλαβή επιλογή.

Σύμφωνα με την Bloomberg Industries, αν η αγορά του ηλεκτρονικό τσιγάρο συνεχίσει να αναπτύσσεται με τον τρέχοντα ρυθμό, οι πωλήσεις θα ξεπεράσουν τις αντίστοιχες των παραδοσιακών τσιγάρων έως το 2047, με την προϋπόθεση ότι δεν θα επιβληθούν δέσμες νέων φόρων στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Η Αγορά του Ηλεκτρονικού και Παραδοσιακού Τσιγάρου

Σήμερα υπάρχουν 1.1 δισεκατομμύρια καπνιστές παγκοσμίως και κάθε μέρα, περίπου 80-100.000 νέοι άνθρωποι αρχίζουν το κάπνισμα, με πρωταθλητές στη Ευρώπη, τους Έλληνες, αφού με 38% βρίσκονται στην πρώτη θέση των καπνιστών, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου σχετικά με τη στάση των Ευρωπαίων ως προς το κάπνισμα.

Η παγκόσμια αγορά εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε το 2013 στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια, αναπτυσσόμενη συνεχώς, με το 2008 στα 20 εκατ., το 2009 στα 39 εκατ., το 2010 στα 82 εκατ., το 2011 στα 195 εκατ., το 2012 στα 500 εκατ. δολάρια. Η, δε, βιομηχανία του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην Ευρώπη εκτιμάται σήμερα στα 500 εκατομμύρια Ευρώ, πολύ μικρότερη από την καπνοβιομηχανία των 91 δισεκατομμυρίων Ευρώ. Η διάδοσή του σε όλον τον κόσμο είναι πρωτοφανής. Μόνο στην Ευρώπη το έχουν προμηθευτεί περισσότεροι από 7 εκατομμύρια καπνιστές, στην προσπάθειά τους να κόψουν την κακή τους συνήθεια.

Σήμερα, τα εξειδικευμένα καταστήματα ηλεκτρονικού τσιγάρου στην Ελλάδα εκτιμώνται σε ένα πλήθος 400 – 600 σημείων, το οποίο αυξάνεται συνέχεια με πρωτοφανείς για την εποχή ρυθμούς.

Τι είναι το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο το εφηύρε έναν Κινέζος φαρμακοποιός, ο Χον Λικ, το 2003, αν και η ιδέα του ηλεκτρονικού τσιγάρου πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του '60 στις Η.Π.Α., αλλά ο Hon Lik είναι ο μοναδικός που κατάφερε να την υλοποιήσει σε μια βιώσιμη εμπορικά εκδοχή.Στην συνέχεια αυτήν την εκδοχή την αντέγραψαν πολλές εταιρίες και μέσα σε 8 χρόνια υπήρξε μία μεγάλη τεχνολογική εξέλιξη παρόμοια με αυτή των κινητών τηλεφώνων.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ένα νέο προϊόν το οποίο απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε καπνιστές.Έχει εγείρει την διχογνωμία των επιστημόνων σχετικά με την ασφάλεια του, με τους πολέμιους του να το κατηγορούν ότι πιθανά να εξομαλύνει ξανά στο μυαλό του καταναλωτή τη συνήθεια του καπνίσματος και ότι πιθανό να αποτελεί μια πύλη εισόδου γαι το παραδοσιακό κάπνισμα, ενώ οι υποστηρικτές το θεωρούν ως τη μεγαλύτερη καινοτομία του 21ου αιώνα που δυνητικά θα μπορούσενα σώσει εκατομμύρια ζωές.

Δεν είναι ούτε τσιγάρο με την κλασική έννοια, αλλά ούτεκαι φάρμακο. Απευθύνεται και αφορά ανθρώπους που ήδη καπνίζουν και στόχος είναι, να μπορούν να καπνίζουν με την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση για τον οργανισμό τους και τους γύρω τους, γεγονός που ισχυρίζεται ότι συμβαίνει σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες.

Οι συσκευές ηλεκτρονικού τσιγάρου στην αγορά έχουν πολλές μορφές, από απομιμήσεις του κλασικού τσιγάρου και της πίπας καπνού ως σχήματα που θυμίζουν πούρο ή στυλό.

Όλες, όμως, βασίζουν τη λειτουργία τους στον συνδυασμό των κάτωθι συστατικών:

  • την πηγή ενέργειας (επαναφορτιζόμενη μπαταρία ή mod)

  • την ηλεκτρική αντίσταση ατμοποίησης (κεφαλή του ατμοποιητή)

  • το δοχείο του υγρού (ονομάζεται και ατμοποιητής - clearomizer, όταν πωλείται μαζί με την αντίσταση)

  • το στόμιο, απ' όπου ο χρήστης εισπνέει τον ατμό

Τα υγρά αναπλήρωσης γεμίζουν τον ατμοποιητή και στην συνέχεια δίνουν τον ατμό και παρέχονται από τουλάχιστον 200 εταιρείες παγκοσμίως, είτε σε έτοιμη μορφή, είτε σε υγρά ανάμειξης (D.I.Y.) για τους πιο έμπειρους χρήστες και αποτελούνται από βάση είτε φυτικής προέλευσης (VG, γλυκερίνη), είτε φαρμακευτικής (PG, προπυλενογλυκόλη).

Επειδή οι περισσότερες γεύσεις και αρώματα προέρχονται από την αρωματοβιομηχανία των ειδών διατροφής και ζαχαροπλαστικής η γκάμα τους είναι πολύ πλούσια, με τεράστια ποικιλία απομιμήσεων καπνικών γεύσεων, μέχρι γεύσεις σοκολάτας, φουντουκιού, μήλου, μπανάνας, βανίλιας, φράουλας, μέντας, καραμέλας, καφέ και πάρα πολλές άλλες.

Η Οδηγία της Ε.Ε. για το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο

Η επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 29/04/2014 δημοσίευσε την οδηγία, η οποία ψηφίστηκε στις 3 Απριλίου του 2014 και τίθεται σε απόλυτη ισχύκατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, αναφέροντας ότι:

  • Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα θεωρούνται προϊόντα καπνού που απευθύνονται στο ευρύ καταναλωτικό κοινό, εκτός και αν ο κατασκευαστής τους τα διαφημίζει ως προϊόντα για τη διακοπή του καπνίσματος, οπότε και θα θεωρούνται φαρμακευτικά προϊόντα.

  • Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να είναι μιας χρήσης, επαναπληρώσιμα με ατμοποιητή μιας χρήσης (προ γεμισμένος ατμοποιητής με υγρό αναπλήρωσης) ή επαναπληρώσιμα με ατμοποιητή επαναπλήρωσης.

  • Τα υγρά αναπλήρωσης θα επιτρέπεται να έχουν συγκέντρωση νικοτίνης έως 2%. (20mg/ml)

  • Η συσκευασία των υγρών αναπλήρωσης θα έχει χωρητικότητα έως 10ml

  • Επιτρέπονται οι γεύσεις στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

  • Τα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου θα πρέπει να συνοδεύονται από προειδοποιήσεις υγείας που αφορούν την εθιστικότητα της νικοτίνης.

  • Οι ατμοποιητές και τα υγρά αναπλήρωσης θα πρέπει να προσφέρουν προστασία κατά των διαρροών και του ανοίγματος από παιδιά.

  • Θεσπίζονται κριτήρια ποιότητας για την κυκλοφορία τους, όπως συστατικά υψηλής καθαρότητας για τα υγρά αναπλήρωσης.

  • Η συσκευασία των ηλεκτρονικών τσιγάρων και των υγρών αναπλήρωσης θα πρέπει να συνοδεύεται από φυλλάδιο οδηγιών χρήσης και αποθήκευσης των προϊόντων, αντενδείξεις, προειδοποιήσεις για συγκεκριμένες ομάδες κινδύνου, πληροφορίες για την τοξικότητα της νικοτίνης και προειδοποιήσεις για την υγεία.

  • Θεσπίζεται η διαδικασία κατάθεσης φακέλου πριν την κυκλοφορία κάθε προϊόντος (6 μήνες πριν). Εκτός των άλλων η κοινοποίηση στις αρμόδιες αρχές θα πρέπει νασυνοδεύεται με τοξικολογικά δεδομένα σχετικά με τα συστατικά και τις εκπομπές ατμού του προϊόντος, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που παράγονται όταν το προϊόν θερμαίνεται.

  • Θεσπίζεται η διαδικασία υποβολής ετήσιων εκθέσεων στις αρμόδιες αρχές που αφορούντον όγκο των πωλήσεων καθώς και χαρακτηριστικά και προτιμήσεις των χρηστών. Με τον τρόπο αυτό οι δημόσιες αρχές θα μπορούν να παρακολουθούν και να μαθαίνουν περισσότερα σχετικά με τα προϊόντα αυτά.

Γιατί να ξεκινήσεις το δικό σου Κατάστημα

Η επιλογή να ξεκινήσει το δικό σου κατάστημα franchise ηλεκτρονικού τσιγάρου χαρακτηρίζεται από μια σειρά από πλεονεκτήματα, όπως:

  • Κλάδος με ταχεία ανάπτυξη.

  • Μηδενική εποχικότητα.

  • Δραστηριότητα λιανικής, με ωράριο καταστημάτων, δηλαδή πιο άνετο σε σχέση με αυτό της εστίασης.

  • Σταθερά έσοδα από πωλήσεις υγρών αναπλήρωσης και άλλα αναλώσιμα.

  • Απαιτούμενο κατάστημα σε καλό εμπορικό σημείο, όχι όμως απαραίτητα στο πιο κεντρικό σημείο, άρα μειωμένο ενοίκιο σε σχέση με άλλα concepts λιανικής.

  • Απαιτούμενος χώρος σε λογικά τ.μ., άρα μειωμένο ενοίκιο.

  • Λογικό πλήθος προσωπικού.

  • Χαμηλά λειτουργικά.

  • Γνωστό brand μητρικής εταιρείας και υποστήριξη με διαφήμιση και οικονομίες κλίμακος αναφορικά με τα προϊόντα

Τι πρέπει να προσέξεις πριν ανοίξεις το δικό σου Κατάστημα

Ωστόσο, κάθε δραστηριότητα, ειδικά οι πρωτοεμφανιζόμενες στην αγορά, απαιτούν σημαντική σκέψη και υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα που πρέπει να αναλυθούν πριν την οριστική απόφαση επιλογής της αλυσίδας με την οποία θα συνεργασθείτε, όπως:

  • Ποιά είναι τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του brand σε σχέση με τον ανταγωνισμό;

  • Πόσο ισχυρό είναι το brand;

  • Ποιά είναι τα περιθώρια κέρδους;

  • Ποιά είναι η γκάμα των προϊόντων; Είναι αρκετά μεγάλη για να καλύψει τις ανάγκες των ατμιστών; Είναι monobranded προϊόντα ή υπάρχουν και προϊόντα γνωστών οίκων;

  • Πόσο μεγάλο πρέπει να είναι το κατάστημα για να καλύψει τις ανάγκες εξυπηρέτησης των ατμιστών;

  • Πόσο κοστίζει το αρχικό εμπόρευμα;

  • Ποιό είναι το συνολικό κόστος επένδυσης;

  • Παρέχεται αρχική εκπαίδευση; Διενεργούνται εκπαιδευτικά σεμινάρια για το προσωπικό σε τακτική βάση;

  • Πόσο καλά είναι τα υγρά αναπλήρωσης;

  • Υπάρχει ευελιξία για πωλήσεις προϊόντων και αναλωσίμων που δεν διαθέτει η μητρική εταιρεία;

  • Υπάρχει επάρκεια προϊόντων; Πόσο καλύτερες τιμές αγοράς, άρα και περιθώριο κέρδους, διασφαλίζει η μητρική εταιρεία;

Σε κάθε περίπτωση, μέσα στο 2016 αναμένουμε ιδιαίτερα σημαντική αύξηση του πλήθους των καταστημάτων ηλεκτρονικού τσιγάρου, με τις αλυσίδες να κυριαρχούν στην αγορά. Σήμερα, μέσω franchise αναπτύσσονται 8 –10 brands, εκ των οποίων 2 – 3 αλυσίδες διαθέτουν, ήδη, ένα σημαντικό αριθμό καταστημάτων και οι υπόλοιπες έχουν μόλις ξεκινήσει την ανάπτυξή τους, διαθέτοντας 1 – 3 καταστήματα.

Το βασικό ερώτημα είναι πόσο μεγάλη είναι η «πίτα» της αγοράς και πόσα βιώσιμα καταστήματα μπορεί να «σηκώσει» στο σύνολό της, λαμβάνοντας υπόψη ότι το σταθερό έσοδο των καταστημάτων είναι τα υγρά αναπλήρωσης, τα οποία μπορεί κάποιος να προμηθευθεί και σε περίπτερα και σε mini markets. Από την άλλη, μια σημαντική μερίδα ατμιστών επιλέγει λύσεις D.I.Y. που χαρακτηρίζονται από αρκετά μειωμένα έσοδα για τα καταστήματα.

Η σημαντική, ωστόσο, προοπτική του κλάδου αφορά στην αύξηση της «πίτας» με ολοένα και περισσότερους ατμιστές που εγκαταλείπουν το κάπνισμα.

Λαμβάνοντας υπόψη μας την πορεία κάθε κλάδου που γνώρισε μια ταχεία ανάπτυξη, αναμένουμε η αγορά να ωριμάσει μετά από 2 – 3 χρόνια, με 3 - 5 αλυσίδες να διεκδικούν το 80% της ελληνικής αγοράς, με τα αυτόνομα καταστήματα ή τις μικρές αλυσίδες με ιδιόκτητα υποκαταστήματα να μην αντέχουν.