franchise covid 19

Το Franchise.GR παρουσιάζει τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγει από 7 Απριλίου σχετικά με τις εκτιμήσεις της αγοράς αγορά αναφορικά με τις επιπτώσεις του COVID-19.

Σήμερα, η παγκόσμια κοινότητα αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση. Όπως και με την πιστωτική κρίση του 2008, που παρά τα ανησυχητικά σημάδια, κανείς δεν την προέβλεψε, έτσι και τώρα - και πολύ πιο έντονα - κανείς μας δεν ήταν προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει όχι μόνο το lockdown, αλλά και τις αλλαγές που φέρνει η παρούσα κρίση στις καταναλωτικές συνήθειες.

Η εξάπλωση του COVID-19 επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία και διαμορφώνει μια νέα οικονομική ύφεση, με κύριο χαρακτηριστικό  πρωτόγνωρη αβεβαιότητα και αστάθεια. Η καταναλωτική συμπεριφορά αναμένεται να αλλάξει τόσο αναφορικά με το μίγμα της καταναλωτικής δαπάνης, όσο και με τον τρόπο εξυπηρέτησης. Η παγκόσμια δυναμικότητα παραγωγής, η εφοδιαστική αλυσίδα, οι συνθήκες και όροι εργασίας, ο ρόλος των κυβερνήσεων, οι χρηματαγορές, το παγκόσμιο εμπόριο, οι νομικές υποχρεώσεις και οι επιχειρηματικές συμβάσεις επηρεάζονται ιδιαίτερα έντονα.

«Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιχειρήσεις οφείλουν να σχεδιάσουν και να οργανώσουν την επόμενη ημέρα, ώστε να θωρακιστούν από τις επερχόμενες αλλαγές και γιατί όχι να αξιοποιήσουν τις νέες ευκαιρίες, με το franchising να αποτελεί την πλέον ασφαλή επιλογή, υπό την προϋπόθεση της ύπαρξης μιας διορατικής διοίκησης που διαθέτει δέσμευση και ικανότητες», σχολίασε ο κος Πλάτων Μαλλικούρτης, Εκδότης του περιοδικού FRANCHISE BUSINESS.

Όλες οι επιχειρήσεις οφείλουν να σχεδιάσουν μια νέα στρατηγική, και αφού αναλύσουν τις νέες συνθήκες της αγοράς και εντοπίσουν τα δυνατά και αδύνατα σημεία τους, να καταστρώσουν ένα αναλυτικό πλάνο δράσης, ώστε να προσαρμοστούν στην κρίση και - γιατί όχι - να αξιοποιήσουν μέσω καινοτομίας και διορατικότητας νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Η νέα κρίση του Coronavirus 2020 θα πρέπει να αντιμετωπισθεί χωρίς πανικό, αλλά με σύνεση και ψυχραιμία και κυρίως με διορατικότητα. Οι επιχειρήσεις οφείλουν τόσο να αντιληφθούν τις βραχυπρόθεσμες αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά, όσο και να προβλέψουν τις μεσο/μακροπρόθεσμες αλλαγές και να ετοιμασθούν για τις αναγκαίες προσαρμογές.

Όπως αναφέρεται και στο άρθρο franchise lessons after lockdown που δημοσιεύθηκε στο Franchise.GR στις 21 Μαρτίου 2020, "όλοι θέλουμε να επανέλθει γρήγορα η κανονικότητα. Αλλά αυτό που οι περισσότεροι από εμάς δεν θέλουμε να καταλάβουμε είναι ότι η κατάσταση δεν θα επιστρέψει στο φυσιολογικό μετά από λίγες εβδομάδες ή ακόμη και μετά από λίγους μήνες και μερικές πτυχές της ζωής μας θα αλλάξουν για πάντα".

Ήδη έχουν διαφανεί οι αλλαγές στον επιχειρηματικό κόσμο και στην αγορά, με κύριο χαρακτηριστικό τις καταναλωτικές συνήθειες, τον τρόπο με τον οποίο πλέον οι καταναλωτές θα αποφασίζουν για τις αγορές τους, θα επιλέγουν brands και ενεργούν αγοραστικά.

Ένα σημαντικό στοιχείο που αναδεικνύεται από την έρευνα «Πως θα μετεξελιχθεί το franchise μετά την εξομάλυνση της κρίσης του covid 19» αφορά στο γεγονός ότι το 45,5% των ερωτηθέντων απαντά στην ερώτηση «Πόσο πιστεύετε ότι θα αλλάξουν οι καθημερινές καταναλωτικές συνήθειές μας, μετά την άρση των μέτρων;» με βαθμολογία 4 και 5 (1- λίγο, 5 - πολύ).

Ειδικότερα, αναμένει ριζικές αλλαγές στην εστίαση dine in, στα κλασικά γυμναστήρια, στην εκπαίδευση και στις υπηρεσίες προσωπικής περιποίησης (κομμωτήρια, νύχια κ.ο.κ.).

Οι δραστηριότητες που διαφαίνεται ότι θα επηρεασθούν αρνητικά είναι:

 • Ταβέρνες, clubs – 53,1%
 • Επισκέψεις σε malls – 50%
 • Καταστήματα ένδυσης – 43,8%
 • Κλασικά γυμναστήρια – 43,8% (έναντι του 25% που αφορά στα group personal γυμναστήρια)

Από την άλλη πλευρά, οι δραστηριότητες που διαφαίνεται ότι θα επηρεασθούν θετικά είναι:

 • E-shops λιανικής – 45,5%
 • Delivery καφέ και σνακς – 42,4%
 • Group personal γυμναστήρια – 42,4%
 • Κομμωτήρια, νύχια κ.ο.κ. – 35,4%

Σχολιάζοντας τα ανωτέρω, τονίζουμε ότι οι καταναλωτές θα προσέχουν περισσότερο, τόσο οι ίδιοι όσο και λόγω των αναμενόμενων μέτρων, λιγότερα τραπέζια ανά τ.μ. στα καταστήματα, λιγότεροι αθλούμενοι ανά τ.μ. στα γυμναστήρια, ουρές έξω από τα καταστήματα.

 • Λιγότεροι επιβάτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
 • Περισσότερες αγορές on line.
 • Έκρηξη των υπηρεσιών διανομής
 • Περισσότερες τηλεδιασκέψεις και περιορισμός ταξιδιών.
 • Μεγάλο πρόβλημα στα θέατρα, στις συναυλίες, στις ταβέρνες, στα clubs.
 • Μείωση τουριστών από το εξωτερικό και ε αυστηρές υγειονομικές διαδικασίες.
 • Αύξηση ψηφιακής διασκέδασης από το Netflix μέχρι online καζίνα.

Παράλληλα, το περιοδικό FRANCHISE BUSINESS διεξάγει έρευνα στις αλυσίδες franchise, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αναφέρει αρνητική επίδραση της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης, με περίπου το 25% να έχει προβεί σε αναστολή των επενδυτικών πλάνων τους και το 75% να έχει ξεκινήσει τεχνολογικές επενδύσεις.

Αναφορικά, με τα πλάνα ανάπτυξης μέσω franchise αυτά συνάδουν με τα ανωτέρω συμπεράσματα της έρευνας, όπου οι αλυσίδες σε κλάδους που η αγορά θεωρεί ότι θα επηρεασθούν θετικά, αναθεωρούν θετικά τα πλάνα τους π.χ. σουπερμάρκετ, coffee shops, group personal gyms, κομμωτήρια, υπηρεσίες μανικιούρ – πεντικιούρ. Από την άλλη πλευρά από τις αλυσίδες εστιατορίων, ένδυσης και υπόδησης βρίσκονται σε δεινή θέση με τις πρώτες να προβληματίζονται για τις διαθέσιμες θέσεις καθημένων και με τις δεύτερες να δίνουν βάρος στις υπηρεσίες delivery.

Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο της παγκόσμια οικονομίας, το franchising ως επιχειρηματική επιλογή παρέχει τα εχέγγυα της επιτυχίας, καθώς προσφέρει ένα δυνατό πλαίσιο ασφάλειας σε σχέση με τις αυτόνομες επιχειρηματικές κινήσεις. Λαμβάνοντας υπόψη την αναμενόμενη μείωση των μισθωμάτων και την αύξηση του πλήθους των ενδιαφερομένων, παρουσιάζεται μια νέα ευκαιρία στον κλάδο για υγιή ανάπτυξη.

LET'S TALK FRANCHISE