• 1

FB1  PArat

Συμβουλες Franchise

Street Coffee Franchise

street coffee franchiseΣήμερα, τα street café έχουν κατακλύσει την αγορά και μας προσφέρουν μέσω ενός καλού και σωστού καφέ και μιας σειράς συνοδευτικών, ένα γευστικό διάλλειμα στην καθημερινότητά μας, που μας γεμίζει με ενέργεια.
Εφόσον, πληρούνται μια σειρά από προϋποθέσεις, δηλαδή σωστό προϊόν, σε α’ ύλη, σε εξοπλισμό και σε ικανότητες barista, όπως και σωστό location, ευδιάθετη εξυπηρέτηση, καθαρό κατάστημα και εμπνευσμένο design, τα καταστήματα βγάζουν κέρδη!

#street_coffee #franchise_business #franchise_guidelines #mikrh_estiash

Πόσα όμως;

Ένα τυπικό καταστήματα κάνει ημερήσιο τζίρο με ΦΠΑ, από 450 έως 800 Ευρώ σε μέσο όρο, δηλ. μπορεί να κάνουν 400 Ευρώ την Τρίτη και το Σάββατο να ξεπεράσουν τα 1,000 Ευρώ. Τα, δε, «καλά» καταστήματα, δηλαδή αυτά που βρίσκονται σε πολύ καλή θέση ή είναι επώνυμα (βλ. franchise) ξεπερνούν τα 1,000 Ευρώ πάντα σε μέσο όρο.

Σε κάθε περίπτωση, το ενοίκιο αποτελεί ένα καθοριστικό δείκτη για τον τζίρο του καταστήματος, από την στιγμή βέβαια που έχει προσδιορισθεί με τα σημερινά δεδομένα της εποχής μας. Έτσι λοιπόν, οι ανωτέρω ημερήσιοι τζίροι των 450 με 800 επιτυγχάνονται με μηνιαίο μίσθωμα της τάξεως των 900 Ευρώ.

Με αυτούς τους τζίρους και ενοίκιο, με την προϋπόθεση της ενεργούς συμμετοχής του επιχειρηματία και με 5 – 6 άτομα μισθοδοσία επιτυγχάνουμε κέρδη προ φόρων από 3,000 Ευρώ μέχρι 6,500 Ευρώ, ποσά διόλου ευκαταφρόνητα (!) και έχοντας αφαιρέσει όλα τα λειτουργικά έξοδα, α’ ύλες και εμπορεύματα, προσωπικό, ενοίκιο, ρεύμα, νερό κ.λπ.

Πόσα μένουν τελικά;

Αν ωστόσο αφαιρέσουμε και το ποσοστό του μεγάλου συνέταιρου, έχουμε να αφαιρέσουμε εφορία, προκαταβολή εφορίας, ασφαλιστικές εισφορές και τέλος επιτηδεύματος. Έτσι λοιπόν απομένουν 800 Ευρώ με 2,000 Ευρώ στην περίπτωση που έχουμε προσλάβει ένα δυνατό barista και από 2,000 Ευρώ με 3,200 Ευρώ στην περίπτωση που αναλάβουμε πλήρως το management του καταστήματος.

Για να πετύχουμε, ωστόσο, τις ανωτέρω μηνιαίες απολαβές θα πρέπει να υπολογίζουμε κεντρικό σημείο με δυνατότητες delivery σε καθημερινή βάση 150 με 250 αποδείξεις / διελεύσεις με μέση απόδειξη στα 3 Ευρώ και κάτι.

Πώς να διαλέξω κατάστημα;

Για να είναι καταρχάς βιώσιμο και στη συνέχεια κερδοφόρο το νέο σας street café θα πρέπει να συγκεντρώνει έσοδα τουλάχιστον από τα δύο από τα τρία διαθέσιμα κανάλια εσόδων, δηλ.:

1. Από διερχόμενους

2. Από αυτοκίνητα

3. Από διανομή

Άρα χρειαζόμαστε ένα κατάστημα που να βρίσκεται σε δρόμο με αυξημένη κυκλοφορία πεζών (κανάλι 1), π.χ. εμπορικός πεζόδρομος, πιάτσα, στάση λεωφορείου (όμως να προσέχουμε καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οι διερχόμενοι δεν έχουν την διάθεση να αγοράσουν π.χ. στην είσοδο του μετρό). Χρειαζόμαστε ένα χώρο με εύκολο πάρκινγκ και να περνάνε πολλά αυτοκίνητα από μπροστά (να μην είναι όμως ιδιαίτερα ταχείας κυκλοφορίας δρόμος και να έχουμε υπόψη μας ότι το κατάστημα θα πρέπει να έχει μεγάλη πρόσοψη για να φαίνεται) για το κανάλι 2. Μια πυκνοκατοικημένη περιοχή με καταστήματα λιανικής, γραφεία, συνεργεία κ.ο.κ. θα μας δώσει τις δυνατότητες διανομής που επιθυμούμε για το κανάλι 3.

Το ενοίκιο θεωρούμε ότι δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 1,500 Ευρώ, εκτός από συγκεκριμένες περιοχές – δρόμους και σίγουρα μισθώματα άνω των 3,500 Ευρώ καθιστούν την επένδυση μη βιώσιμο, από τη στιγμή που πουλάμε ένα απλό καφεδάκι!

Τι το θέλω το franchise;

Τίποτα απολύτως! Αρκεί να βρεις όνομα, σήμα, αρχιτέκτονα, προμηθευτές, εξοπλισμό, εκπαίδευση, μενού προϊόντων. Αρκεί να γίνεις γνωστός στην περιοχή σου, να κάνεις διαφήμιση, να ποστάρεις, να ανανεώνεις προϊόντα, να ξέρεις τι κάνει ο ανταγωνισμός σου, να έχεις καλές τιμές αγοράς που θα σου προσδώσουν καλό περιθώριο κέρδους κ.ο.κ.

Είναι φανερό, το franchising είναι μονόδρομος. Αυτόνομα καταστήματα δεν επιβιώνουν. Ακόμα και πολύ δυνατά τοπικά ονόματα έχουν πλέον θέμα!

Το ερώτημα δεν είναι αν θα εμπιστευθείς το franchise! Το ερώτημα είναι με ποιο franchise θα συνεργασθείς και εδώ ερχόμαστε εμείς να σε βοηθήσουμε στο 210 6540681 και στο .

Barbopoulos

Φτάνοντας στο τέλος του 2014 και μετά από 6 χρόνια συνεχόμενης κρίσης τα πράγματα στον τομέα της επιχειρηματικότητας μάλλον φαίνονται σιγά-σιγά να ξεκαθαρίζουν. Και όταν λέμε να ξεκαθαρίζουν εννοούμε πως στο παιχνίδι του τζίρου και της κερδοφορίας θα μείνουν συγκεκριμένοι και λιγοστοί «παίχτες». « Παίχτες» που έχουν αντιληφθεί ότι η αγορά απαιτεί οργάνωση, μεθοδολογία, εμπειρία, καινοτόμα προϊόντα και άριστη σχέση τιμής-ποιότητας. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι απόλυτα αναγκαίο να τα καταλάβουν όλοι (ενεργοί ή μελλοντικά ενεργοί επιχειρηματίες).

Πάνος Μπαρμπόπουλος

FBS - Franchise Business Services – Κρήτη – Γενικός Διευθυντής

LET'S TALK FRANCHISE