ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΗΝ ΙΔΑΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ

Μια επιτυχημένη παρουσίαση προσδίδει σημαντική βοήθεια να κερδίσεις την προσφορά που έχεις κάνει στον πελάτη σου και παράλληλα αναδεικνύει το προτεινόμενο σε αυτόν έργο σου. Οι δυνατότητες του Powerpoint, σίγουρα, διευκολύνουν και αναβαθμίζουν την αισθητική της παρουσίασής σου, αλλά συντρέχουν και αρκετοί άλλοι παράγοντες προκειμένου να διασφαλίσεις την επιτυχημένη έκβασή της:

ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΟΥ και συγκέντρωσε αρκετές πληροφορίες για την εταιρεία του, τους στόχους της, τον ανταγωνισμό της, τις τάσεις και εξελίξεις στον κλάδο της και τα στελέχη του. Οφείλεις να δημιουργήσεις την δική σου άποψη αναφορικά με την κατάσταση στην αγορά του και τις πιθανές στρατηγικές του πελάτη, σε σχέση με το προτεινόμενο έργο, όποιο και αν είναι αυτό. Ότι και αν προσπαθείς να πουλήσεις, από την στιγμή που απευθύνεσαι στον επιχειρηματία αξίζει να γνωρίζεις τι τον απασχολεί και τι τον ενδιαφέρει.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΟΥ πριν την παρουσίαση και προγραμμάτισε, αν είναι δυνατόν, μια συνάντηση με τα αρμόδια στελέχη, ώστε να συγκεντρώσεις περισσότερες πληροφορίες, να «σπάσεις τον πάγο» και να αντιληφθείς την φιλοσοφία του πελάτη σου. Το πιο πιθανό είναι να μάθεις άμεσα τον κρίσιμο παράγοντα για την επιλογή σου, καθώς και στοιχεία για τον ανταγωνισμό σου.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΣΧΕΣΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ τόσο στις συναντήσεις πριν την τελική παρουσίαση, όσο και κατά την διάρκειά της. Ο πελάτης θα σε επιλέξει λόγω του περιεχομένου και της ποιότητας του προτεινόμενου έργου, αλλά και λόγω της «χημείας» που θα δημιουργηθεί με την ομάδα έργου σου. Η εμπιστοσύνη που θα νιώσει σε εσένα προσωπικά, αλλά και στις δυνατότητες της εταιρείας σου και όλης της ομάδας έργου αποτελεί βασικό κριτήριο κατά την επιλογή του.

ΜΕΙΝΕ ΠΡΟΣΗΛΩΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΣΚΟΠΟ ΣΟΥ και προσπάθησε να μην ξεφεύγεις πολύ από το πλαίσιο της παρουσίασης. Ο σκοπός σου είναι να μιλήσεις συγκεκριμένα για το προτεινόμενο έργο, για τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί και τους στόχους που θα επιτευχθούν. Παράλληλα, θα πρέπει να πείσεις για την διαθέσιμη εμπειρία, μέσω παραδειγμάτων, τα οποία – σε καμιά περίπτωση – δεν θα αποκαλύπτουν μυστικά άλλων πελατών σου.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΕΞΙ ΛΕΠΤΑ είναι αρκετά για να δημιουργήσουν το 90% της εικόνας, τόσο της δικιάς σου, όσο και της εταιρείας σου, προς τον πελάτη. Σε αυτή την διάρκεια οφείλεις να είσαι σύντομος και περιεκτικός, να αποφεύγεις λεπτομέρειες, να ενημερώσεις για την ικανότητα της εταιρείας σου να αναλάβει το έργο και να αποδείξεις ότι ο δικός σας τρόπος αντιμετώπισης αφενός υπερέχει και αφετέρου δημιουργεί συγκεκριμένα αποτελέσματα προστιθέμενης αξίας.

ΔΕΙΞΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΚΟΝΑ και ένταξε το όλο έργο που παρουσιάζεις στη γενικότερη στρατηγική του πελάτη. Απόδειξέ του ότι το έργο είναι απαραίτητο για την υλοποίηση της στρατηγική και των στόχων του και δρα συμπληρωματικά στις υφιστάμενες προσπάθειές του να αναβαθμίσει την εταιρεία του.

ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ και σε κάθε περίπτωση να μην είσαι ο Yes Man. Ο πελάτης αντιλαμβάνεται τα όρια των δυνατοτήτων σου και εκτιμά όταν λαμβάνει αρνητικές απαντήσεις, αρκεί να είναι ειλικρινείς και τεκμηριωμένες.

 

RULES

>> 1.    ΝΑ ΜΙΛΑΣ ΩΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΤΟ «ΕΜΕΙΣ»

>> 2.    ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΣΟΥ

>> 3.    ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

>> 4.    ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ

>> 5.    ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΣ ΚΛΙΜΑ ΑΝΕΣΗΣ