Start Franchise

Το αντικείμενο του πόθου και η κρυφή γοητεία κάθε επιτυχημένου concept είναι αυτό που επιστημονικά ονομάζεται Ανταγωνιστικό Πλεονέκτημα με διάφορα επιμέρους επίθετα, και κατά Porter, Competitive Advantage: Creating and Sustaining Superior Performance.

Όμως, πρέπει να είναι μοναδικό ή έτσι τουλάχιστον να δείχνει, δεν αρκεί πλέον ένα – αλλά συνδυασμός περισσοτέρων, δεν βρίσκεται πλέον μόνο στο προϊόν όπως κάποτε, να μη μπορεί να αντιγραφεί, να ανανεώνεται, δεν αρκεί για πάντα. Κλάδοι, προϊόντα και concepts ακολουθούν κύκλο ζωής και τις περισσότερες φορές και τα ίδια τα brands.

Κοιτώντας σχετικά μεσοπρόθεσμα, καθώς ουδείς Έλληνας δεν κάνει πλάνα πενταετίας και άνω – στην καλύτερη και έχοντας ως στόχο να διατυπώσουμε μια αφετηρία σκέψης για όσους επιθυμούν να ξεκινήσουν ένα δικό τους κατάστημα στον χώρο της Εστίασης, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για διαφοροποίηση διαγράφουμε έναν υποθετικό και παράλληλα πραγματικό διάλογο δικαιοδόχου προς δικαιοπάροχο:

Έχετε ένα ή περισσότερα μοναδικά προϊόντα;

ΟΧΙ. Έχουμε επώνυμο καφέ που υπάρχει στην αγορά, ντόνατς που επίσης υπάρχουν στην αγορά και μπορεί να τα βρει κάποιος και σε άλλα καταστήματα, παγωμένο γιαούρτι που το φτιάχνουμε με δικές μας συνταγές και δικό μας σταθεροποιητή, αλλά ο μέσος καταναλωτής δεν μπορεί να το ξεχωρίσει από τα ανταγωνιστικά, κρέπα και πίτσα με μίγμα που φτιάχνουμε στα κεντρικά μας αλλά υπάρχουν εξίσου καλές κρέπες και πίτσες και σε άλλα καταστήματα, σουβλάκι και burgerτο κρέας των οποίων προμηθευόμαστε με μη αποκλειστικότητα, γλυκά και παγωτό που φτιάχνουμε οι ίδιοι με τα εκλεκτότερα υλικά και με μοναδικές συνταγές και εξίσου καλής ποιότητας μπορείτε να βρείτε και αλλού.

Έχετε αποκλειστικότητες σε προϊόν, εξοπλισμό ή επίπλωση;

ΟΧΙ. Δεν έχουμε καμία αποκλειστικότητας. Δεν παράγουμε τις α’ ύλες και δεν έχουμε πατεντάρει τις συνταγές μας γιατί αυτό απλά δεν γίνεται. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να αντιγράψει πλήρως τα προϊόντα μας. Δεν έχουμε καμία αποκλειστικότητα σε εξοπλισμό και επίπλωση, αλλά και αν είχαμε μπορεί ο καθένας να εισάγει από άλλη χώρα τα σχετικά είδη, ή ακόμα και να τα αντιγράψει με μικρές διαφορές.

Έχετε ένα καλοστημένο και διαφοροποιημένο αρχιτεκτονικό διάκοσμο και ταυτόχρονα μη αντιγράψιμο;

ΟΧΙ. Δεν είναι αντιγράψιμο. Ο καθένας μπορεί να φτιάξει ένα παρόμοιο κατάστημα.

Κάνετε διαφήμιση σε πανελλήνια κλίμακα;

ΟΧΙ. Οι διαφημίσεις μας αφορούν το instoremarketing και δημοσιότητας μέσω publi, το siteμας, blogsκαι socialmedia.

Οι τιμές αγοράς των προϊόντων είναι οι καλύτερες που μπορώ να βρω;

ΟΧΙ. Σήμερα που οι προμηθευτές υποφέρουν από έλλειψη ρευστότητας, μπορείτε να επιτύχετε τις ίδιες τιμές και με εμάς.

Διαθέτετε μοναδική τεχνογνωσία;

ΟΧΙ. Διαθέτουμε εξαίρετη τεχνογνωσία, αλλά σίγουρα κάποιοι άλλοι διαθέτουν την ίδια ή ακόμη και καλύτερη.

Είστε η μοναδική αλυσίδα στην κατηγορία σας;

ΟΧΙ. Ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος. Πέρα από τις αλυσίδες του κλάδου, υπάρχουν και πολλά αυτόνομα καταστήματα, πολλά από αυτά με εμπειρία ετών και πολύ καλό όνομα στην περιοχή τους.

Αποφάσισα να ξεκινήσω το δικό μου αυτόνομο κατάστημα, μετά από όλα αυτά, καθώς δεν βλέπω πως μπορείτε να με βοηθήσετε να ξεχωρίσω και να επιτύχω.

Θα βρω ένα όνομα, θα βρω ένα γραφίστα να μου το λογοτυπήσει, θα βρω ένα δικηγόρο να μου το κατοχυρώσει, θα βρω ένα αρχιτέκτονα να μου το σχεδιάσει, θα βρω μια τεχνική εταιρεία να μου το κατασκευάσει, αφού βρω ένα μεσίτη για να μου βρει κατάστημα και ένα σύμβουλο να μου το αξιολογήσει και έναν προμηθευτή για τον εξοπλισμό ή ίσως και περισσότερους. Θα βρω προμηθευτές για καφέ, ψωμάκια, λουκάνικα, σάλτσες, donuts, πιροσκί, κουλούρια, τυρόπιτες, λουκανικόπιτες, τυρί, ζαμπόν, γάλα, γιαούρτι, σταθεροποιητή, ένα καλό μανάβη, αναψυκτικά, μπύρες, ποτηράκια, χαρτοπετσέτες, κουταλάκια. Θα βρω και ένα chef για να μου φτιάξει τις δικές μου συνταγές. Θα βρω κάποιον να με εκπαιδεύσει στην παρασκευή των προϊόντων γιατί θα φτιάχνω μερικά δικά μου και του καφέ. Θα βρω υπαλλήλους και ένα καλό τεχνίτη ή και ψήστη αν βάλω και σουβλάκια. Θα τους εκπαιδεύσω σε μια εταιρεία. Θα εκπαιδευθώ και στη λειτουργία των καταστημάτων. Θα κάνω και ένα onlinecourse στην διοίκηση επιχειρήσεων. Θα βρω και ένα λογιστή, πλησίον της εφορίας μου. Θα βρω και ένα σύμβουλο για επιδοτήσεις και θα πάω και στον ΟΑΕΔ.

Θα πουλάω καφέ σαν τα mikel, θα έχω το παγωμένο γιαούρτι του yoging, θα έχω τα donuts του coffeetime αλλά θα τα πουλάω και κατεψυγμένα 5 ευρώ / κιλό, θα έχω και hotdog με 0,60 αλλά θα είναι πολύ καλύτερο, θα βάλω και γλυκά του fresh αλλά θα τα φτιάχνω μόνος μου και θα τα πουλάω όλα 0,90 / τμχ, θα έχω και πιάτα από τον κατάλογο των palmieκαι θα κάνω και delivery, στο κατάστημα θα έχω και ipad και στην οροφή θα βάλω leds πάνω σε ποδήλατα, τα οποία και θα πουλάω.

Σε λίγο καιρό θα ξεκινήσω και διαφήμιση πρώτα σε mega και ANT1 για ένα δυνατό λανσάρισμα και μετά και σε εφημερίδες με κουπόνια για το κατάστημα.

Nothing is impossible!

Καλή Επιτυχία!