Start Franchise

Αρχές δευτέρου εξαμήνου του 2014, με την κατανάλωση να συνεχίζει να ασθμαίνει και με τον μέσο Έλληνα να έχει γίνει ο απόλυτος οικονομικός αναλυτής περί βεβαιωμένων οφειλών φόρου εισοδήματος, ασφαλιστικών ταμείων, δανείων κ.ο.κ. Ο, δε, όποιος εν ανεργία συμπολίτης μας κοιτάει με φόβο το μετά καλοκαιρινής περιόδου διάστημα, μήπως και κάτσει κάτι... Παράλληλα, στον ίδιο δρόμο μερικά καταστήματα χτυπάνε μύγες κατακαλόκαιρο και σε λίγα άλλα οι σερβιτόροι – barista – πωλητές ιδροκοπούν (!) προσπαθώντας να εξυπηρετήσουν τις ορδές (για την εποχή) των πελατών.

Πλέον, ως πάροχος τεχνογνωσίας για την επιτυχία, που βασίζεται σε μια σειρά από προνόμια από το γνωστό όνομα, τις διαφορετικές και ανανεούμενες συνταγές, τα ευφάνταστα ποτηρόβαζα, το προχωρημένο design μέχρι τις χαμηλές τιμές αγοράς Α' υλών και τις διαδικασίες – εκπαίδευση για αυξημένη παραγωγικότητα => (λιγότερο προσωπικό), το franchising αποτελεί διέξοδο για όσους επιθυμούν να αυξήσουν τα εισοδήματά τους και για όσους στοχεύουν στην ανάπτυξη της επιχείρησής τους. Πάντα και παντού, υπό προϋποθέσεις...

Είτε άνεργος, είτε υπάλληλος με μειωμένο εισόδημα, είτε ελεύθερος επαγγελματίας που τελεί υπό ύφεση, όλοι έχουν σκεφτεί λιγότερο ή περισσότερο το franchising ως τη λύση για περισσότερα χρήματα.

Καταστηματάρχης εγκλωβισμένος στο ιδιόκτητο κατάστημά του, επιχειρηματίας με 3 – 4 ή και περισσότερα καταστήματα, αντιμέτωπος στις διαδικασίες ελέγχου αυτών, όλοι έχουν την δυνατότητα να αναπτυχθούν με εκθετικούς ρυθμούς, κερδίζοντας το στοίχημα της κρίσης.

Οι κανόνες για ένα επιτυχημένο κατάστημα είναι γνωστοί, αλλά ταυτόχρονα κατακερματισμένοι σε αρκετά γνωστικά επίπεδα, από το κλασικό Θέση – Θέση – Θέση, δηλ. Real Estate, μέχρι το Marketing και το πολυφορεμένο Social Media.

 • Όνομα γνωστό – Όνομα μύθος

 • Προϊόν διαφορετικό, ποιοτικό και... φθηνό

 • Εξυπηρέτηση πέντε αστέρων

 • Αρχιτεκτονικά, μοντέρνα, λιτά, ζεστά και με χαμηλό κόστος κατασκευής

 • Πελάτες πολλοί, τραπέζια γεμάτα, ουρά σε αναμονή

 • Word of mouth, να μιλάνε για σένα, με τα καλύτερα λόγια

 • Περιθώρια δυνατά, 70% και πλέον για την εστίαση, πάνω από 120% στη λιανική

 • Προσωπικό, λίγο, ικανό, παραγωγικό, ευχάριστο, ενθουσιώδες

Is it possible? Yes, it is!

Το βλέπουμε καθημερινά, και ενίοτε αναρωτιόμαστε για το πώς είναι δυνατόν! Το διαβάζουμε σε blogs και σε facebook, και πάλι λέμε τυχαίο... Η θεά Τύχη είναι ότι καλύτερο μπορεί κανείς να έχει μαζί του αυτή την εποχή, όμως δεν φτάνει μόνο αυτή...

Η σωστή, η υγιής εταιρεία franchise, αυτή που έχει δημιουργήσει ένα concept, ικανό να επιβιώσει και να κερδοφορήσει στις μέρες μας οφείλει να πληρεί μια σειρά από κριτήρια φερεγγυότητας, τις ελάχιστες προδιαγραφές που της δίνουν το «δικαίωμα» να ξεκινήσει να αναπτύσσεται μέσω franchise, από μια σειρά βασικών θεμάτων(όπως για παράδειγμα αν στον ενημερωτικό φάκελο αναγράφονται οι βασικοί μέτοχοι ή αν σε τυχόν προσύμφωνο αναλύονται οι όροι της σύμβασης), αλλά και για ουσιώδη θέματα που δεν είναι γνωστά στην συντριπτική πλειοψηφία της αγοράς, και τα οποία αποτελούν παράλληλα υποχρεώσεις της μητρικής εταιρείας (όπως για παράδειγμα η διάρκεια της σύμβασης master franchise να καλύπτει τις λήξεις των συμβάσεων subfranchise, η δικαιοπάροχος να παράγει ή τουλάχιστον να σχεδιάζει τα προϊόντα που απαιτεί να προμηθεύονται οι δικαιοδόχοι της αποκλειστικά από αυτή κ.λπ.).

Αν μη τι άλλο, αν ψάχνετε στο franchising τη λύση για εσάς, θα πρέπει να συνεργασθείτε με επιχειρήσεις – ανθρώπους που είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμεροι, να έχουν κατοχυρώσει το σήμα που σας «πουλάνε», να έχουν μια έδρα. Μετά από αυτά τα βασικά, να έχουν όραμα, δέσμευση, concept με καινοτόμα και νεωτεριστικά χαρακτηριστικά, να έχουν τις βασικές διαδικασίες για την υποστήριξή σας, την αρχική και την συνεχή.

Αν πάλι, διερευνάτε το franchising ως στρατηγική ανάπτυξης, δηλαδή αν έχετε την όποια επιτυχημένη (ως ένα βαθμό) ιδέα και επιθυμείτε κεφάλαια και εργασία από τρίτους (βλ. δικαιοδόχους) για να γίνετε «όνομα» και να βγάλετε χρήματα, τότε θα πρέπει να ξεκινήσετε με την ετοιμασία των προαπαιτουμένων, ώστε να αναπτυχθείτε με σωστές δομές, χωρίς να κινδυνέψετε να σκοντάψετε σε αρχικές παραλείψεις.

Τι χρειάζεστε, λοιπόν, τόσο εσείς που θέλετε να ενταχθείτε σε μια ομπρέλα προστασίας, υποστήριξης και κερδοφορίας, όσο και εσείς που θέλετε να γίνετε η ομπρέλα και συνδετικός κρίκος ενός νέου, ισχυρού δικτύου, απαλλαγμένου από τις παθογένειες του παρελθόντος, δυναμικού και ελπιδοφόρου;

Επειδή κανείς δεν τα ξέρει όλα και επειδή αν έχετε πυρετό παίρνετε και μόνοι σας μια ασπιρίνη ή ένα deponάκι, αλλά όταν έχετε αμυγδαλές, ψηλό πυρετό που δεν πέφτει και – χτύπα ξύλο – οτιδήποτε λίγο σοβαρό, επισκέπτεστε τον ιατρό σας και όχι μόνο έτσι απλά, πάτε και σε κανένα ακόμη και ψάχνετε και για κάποιον συστημένο, τότε όταν επικεντρώνετε όλες τις δυνάμεις σας, επενδύετε όλες τις αποταμιεύσεις σας, βάζετε παρακαταθήκη το μέλλον σας, τότε... αποφασίζετε με βάση το ένστικτό σας; Θαμπώνεστε από τα όμορφα λόγια του πωλητή του franchisor; Βλέπετε κόσμο και διαβάζετε τις αποδείξεις που χτυπάνε τα καταστήματα; Πώς αποφασίζετε; ή απλά δεν το αποφασίζετε γιατί δεν είστε σε θέση να κρίνετε το αληθές των λόγων και το μέλλον του αύριο;

Καταλήγουμε στην αναγκαιότητα του συμβούλου, ο οποίος είναι αυτός που θα σας καθοδηγήσει στο τι να κάνετε, βάση των αναγκών, δυνατοτήτων και προσδοκιών σας και όχι βάση του αναπτυξιακού πλάνου και των αναγκών της δικαιοπαρόχου εταιρείας.

Ευτυχώς, δε, για τους συμβούλους, δυστυχώς, δε, για τις εταιρείες, είναι οι πρώτοι αυτοί που γνωρίζουν το μέλλον των δευτέρων (!), όσο υπερφίαλο και αν ακούγεται... Θυμηθείτε videoclubs, 24ωρα selfvideoclubs, εκπαίδευση πληροφορικής, αναγομώσεις μελανιών, frozen yogurt, donuts, σήμερα café, αρώματα. Ποιοί επιζήσανε και γιατί;

Η κρίση είναι δύσκολη και οι ευκαιρίες μετρημένες. Το μεγάλο θέμα όμως είναι ότι σήμερα δεν υπάρχουν τα περιθώρια αποτυχίας που υπήρχαν προ Μνημονίου εποχής!

 • Έχεις ανάγκη από χρήματα.

 • Επιλέγεις το franchising.

 • Επιλέγεις τον σύμβουλο.

 • Επιλέγετε το concept.

 • Επιλέγετε το κατάστημα.

 • Προσαρμόζετε τους όρους συνεργασίας.

 • Ξεκινάς.

 • Δουλεύεις και αγαπάς αυτό που κάνεις.

 • Πέτυχες!