vasilis vlachosΤο 2017 θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί ως ένα έτος ανατροπών και υψηλής μεταβλητότητας για την χώρα μας. Η χρηματοπιστωτική κρίση ήρθε να επιβαρύνει την κατάσταση στην οικονομία μας, και η ανεργία συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα πλήττοντας ολοένα και περισσότερο ειδικά τους νέους.

Η δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία δεν θα μπορούσε να μην αγγίξει και τον κλάδο του franchising, συγκυρία η οποία σε ένα βαθμό μπορεί να αποδεχθεί και ευνοϊκή. Το franchising ευδοκιμεί ή καλύτερα ταιριάζει στην κουλτούρα και την φιλοσοφία του Έλληνα, ο οποίος θέλει να βλέπει τον εαυτό του στο ρόλο του αφεντικού και όχι του υπαλλήλου. Αν και εδώ θα πρέπει να τονίσουμε πως οι franchisees λειτουργούν ναι μεν την δική τους επιχείρηση, αλλά παράλληλα συμμορφώνονται και ακολουθούν τα πρότυπα και την φιλοσοφία της μητρικής εταιρίας. Το κλίμα στην αγορά του franchising αρχίζει να γίνεται πιο ευνοϊκό, καθώς βλέπουμε ότι το ενδιαφέρον των υποψηφίων franchisees γίνεται πιο έντονο και αυτοί παράλληλα έχουν να επιλέξουν concepts από διαφορετικούς και πολλούς κλάδους.

Το franchising αποτελεί ένα δυναμικό εργαλείο ανάπτυξης, ενισχύει τον υγιή ανταγωνισμό, ενθαρρύνει την δημιουργικότητα, την εξειδίκευση και την δημιουργία νέων καναλιών διανομής. Μάλιστα σε περιόδους αυξημένης ανεργίας δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες και συμβάλλει στην ανάπτυξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αυτοί είναι κάποιοι λόγοι επιτυχίας του franchising που δικαιολογούν το αυξημένο ενδιαφέρον των τελευταίων ετών.

Θα πρέπει να τονίσουμε όμως πως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει κανείς να θεωρήσει ότι η αγορά ενός franchise είναι σίγουρη τοποθέτηση χρημάτων ή εξασφαλισμένη επιχειρηματική κίνηση, καθώς και αυτή κρύβει παγίδες, παγίδες που σε περιόδους οικονομικής στενότητας θα πρέπει να τις προσέξουμε ακόμα περισσότερο.

Στη χώρα μας, είναι επιτακτική η ανάγκη ανάπτυξης του οικονομικού / επιχειρηματικού αυτού θεσμού και αυτό διότι η μεγάλη πλειοψηφία της εγχώριας επιχειρηματικής κοινωνίας αποτελείται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν διαθέτουν ικανοποιητικά κεφάλαια για την πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων και ευρύ δίκτυο πωλήσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στον σταδιακό οικονομικό τους μαρασμό, ενώ ανίθετα οι πολυεθνικές επιχειρήσεις στηριζόμενες από τα σημαντικά κεφάλαια που διαθέτουν, έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτούν την επέκταση των σημείων διανομής τους και να πωλούν σε χαμηλές τιμές.

Συνεπώς στην ασφυκτική οικονομική περίοδο που διανύουμε η ένταξη σε σύστημα δικαιόχρησης αποτελεί μια «ασφαλή» επιλογή επιχειρηματικής δραστηριότητας, διότι παρά το κλείσιμο εκατοντάδων επιχειρήσεων τα δίκτυα franchising διατηρούν τον συνολικό αριθμό των σημείων τους αναλλοίωτο, αυξάνοντας μάλιστα τα μερίδια αγοράς τους.

Γράφει ο Βασίλης Βλάχος, Franchise Consultant, FBS – Franchise Business Services