Ο δικαιοπάροχος σου παρέχει το γενικό πλάνο των διαδικασιών εκείνων που ως δικαιοδόχος θα πρέπει να ακολουθήσεις, την εφαρμογή, όμως, των διαδικασιών αυτών θα πρέπει να την αναλάβεις ο ίδιος, καθώς και την σκληρή δουλειά και την υπομονή που απαιτείται, πάντα με το δικό σου μεράκι, υπομονή και επιμονή.

 

Μην προσπαθήσεις να ξεγελάσεις τον εαυτό σου

Πρέπει να κοιτάξεις βαθιά μέσα σου, να εκτιμήσεις τις δυνατότητες σου, αλλά και τη διάθεση που έχεις να αναλάβεις μια τόσο υπεύθυνη θέση, ώστε να αποφασίσεις τελικά εάν ο ρόλος του δικαιοδόχου σε αντιπροσωπεύει. Πρέπει να εκτιμήσεις και να εξετάσεις καλά τον εαυτό σου σχετικά με τις εμπειρίες, τις γνώσεις, τις προτιμήσεις και μη, αλλά και τις αδυναμίες γενικότερα που σε διακρίνουν. Ο ρόλος του δικαιοδόχου προϋποθέτει να διαθέτεις την ικανότητα αντιμετώπισης και υπερπήδησης των δυσκολιών εκείνων που θα αντιμετωπίσεις. Οι κίνδυνοι που μια τέτοια δουλειά ενέχει, πρέπει να εντοπίζονται και να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα υπομονή και προσοχή.

 

Sales Time

Εκτός από τις περιπτώσεις όπου ο ίδιος ο πελάτης θα έρθει στο κατάστημά σου, είσαι εσύ ο ίδιος πρέπει να αναζητήσεις τους πελάτες. Ειδικά σήμερα, με τα μεγάλα περιθώρια των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, που αναζητάς ο ίδιος τους πελάτες, οι πωλήσεις κατακτούν μια νέα πιο απαιτητική και πιο ικανή διάσταση. Σε κάθε περίπτωση, μιλάς με πελάτες, ακούς διάφορα και χειρίζεσαι μια σειρά από διαφορετικές καταστάσεις, ανακαλύπτοντας και ικανοποιώντας προσδοκίες και κριτήρια επιλογής. Εάν δεν διαθέτεις εμπειρία, ικανότητες και υπομονή να αντιμετωπίσεις απορρίψεις, χωρίς να απογοητευθείς και απαιτήσεις χωρίς να τσαντιστείς, τότε σίγουρα θα βρεθείς εκτός παιχνιδιού.

 

Marketing Time

Στη σημερινή εποχή όπου ανάμεσα στις επιχειρήσεις κυριαρχεί ο έντονος ανταγωνισμός, ο ρόλος της διαφήμισης τόσο για την εδραίωση, όσο και για την ανάπτυξη της κάθε επιχείρησης είναι ουσιαστικής σημασίας. Είναι απαραίτητο επομένως να κατανοείς τα μέσα διαφήμισης και να τα χειρίζεσαι κατάλληλα. Να θυμάσαι ότι η διαφήμιση αυξάνει τις πωλήσεις και η υπερβολική, όμως, δαπάνη μπορεί να σε ρίξει έξω.

 

Relative Time

Κατά το στήσιμο μιας νέας επιχείρησης τα χρηματικά ποσά συνήθως δεν επαρκούν για την πρόσληψη προσωπικού. Συνηθισμένη πρόταση μερικών δικαιοπαρόχων είναι να συνεργαστείς με συγγενείς σου και να αποκτήσεις κάποιον συνέταιρο. Για να ευδοκιμήσει όμως μια τέτοια συνεργασία είναι απαραίτητο να υπάρχουν κοινοί στόχοι ανάμεσα στα μέλη της ομάδας, γεγονός που μπορεί να διασφαλισθεί μόνο όταν γνωρίζεις πολύ καλά το μελλοντικό συνέταιρό σου και αφού ορίσετε εξ’ αρχής τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες του καθενός.

 

Hybrid Time

Ένα άλλο σημείο το οποίο αξίζει να τονίσουμε είναι το γεγονός ότι ανεξάρτητα με τη επιθυμία σου να δρας ανεξάρτητα, υπάρχει μια στενή σχέση ανάμεσα σε εσένα και στη μητρική εταιρεία και φυσικά είναι αυτή που στο 99% των περιπτώσεων λαμβάνει τις στρατηγικές αποφάσεις και δίνει τις εγκρίσεις. Είναι εύλογο επομένως, αν επιθυμείς μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, να επενδύσεις, να αναλάβεις και να επιχειρήσεις σε μια πρόταση δικαιόχρησης, νέα στο χώρο, πιο ευέλικτη, και με πιο χαλαρούς κανόνες.

 

People Time

Ως δικαιοδόχος πρέπει να ξέρεις:

>        Να επιλέγεις το κατάλληλο προσωπικό.

>        Να εκπαιδεύεις το προσωπικό σου.

>        Να παίρνεις αποφάσεις που ίσως δυσαρεστήσουν το προσωπικό σου.

>        Να είσαι διατεθειμένος να ριψοκινδυνέψεις δίνοντας την πρωτοβουλίες. 

>        Να μπορείς να εμπιστευθείς το προσωπικό σου, όσο αφορά τις εργασίες που του αναθέτεις.

 

Grafting Time

Το να διευθύνεις τη δική σου επιχείρηση δεν είναι καθόλου εύκολο. Ως δικαιοδόχος χρειάζεται να κάνεις πολλές θυσίες και να αφιερώνεις πολύ από τον προσωπικό σου χρόνο στην επιχείρησή σου. Μια επιχείρηση δεν είναι δυνατό να λειτουργήσει από μόνη της, πρέπει να δίνεις πολύ από την ενεργητικότητά σου, πολλές φορές να απορροφηθείς ολοκληρωτικά από αυτή και να παραμερίσεις ακόμη και την προσωπική ζωή σου.