Best of Franchise!
Franchise Start Ups!
Νέα & Εξελίξεις
Διασφαλίστε την επιτυχία!

Ως νέος επιχειρηματίας επιλέγεις ένα franchise concept για να ξεκινήσεις μια νέα επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία λόγω της τεχνογνωσίας και της υποστήριξης της μητρικής εταιρείας χαρακτηρίζεται από χαμηλό ρίσκο αποτυχίας και μικρή αβεβαιότητα αναφορικά με το μέλλον της.

 

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι για να επιτύχεις τους στόχους ανάπτυξης και κερδοφορίας που σου θέτει ή και σου υπόσχεται ο δικαιοπάροχος, απαιτείται η δική σου προσωπική εμπλοκή, χρόνος και κόπος.

Οι περιπτώσεις των συστημάτων δικαιόχρησης που δεν απαιτούν προσωπική εργασία και αντιμετωπίζονται περισσότερο ως επένδυση και λιγότερο ως επιχείρηση είναι σπάνιες. Επίσης είναι πολύ δύσκολο να βρεις ικανό στέλεχος – υπεύθυνο καταστήματος ή και προσωπικό που θα μπορέσει να αναλάβει με υπευθυνότητα και αποδοτικότητα τις συνολικές ευθύνες και διεργασίες λειτουργίας του καταστήματός σου. Ακόμα και στην περίπτωση που θα έχεις κάποιο δικό σου ικανό άτομο, το ίδιο το σύστημα δικαιόχρησης τον «αποβάλλει», καθώς τα καταστήματα δικαιόχρησης σχεδιάζονται συνήθως κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αποφέρουν ικανές μηνιαίες αμοιβές και ταχείες αποδόσεις με τον επιχειρηματία να έχει παράλληλα και τις αρμοδιότητες του υπεύθυνου καταστήματος.

Ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σου διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επιτυχημένη πορεία της επιχείρησής σου, καθώς από την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητάς σου ανακύπτουν συγκεκριμένες απαιτήσεις τις οποίες οφείλεις να γνωρίζει πριν ξεκινήσεις κάθε προσπάθεια διερεύνησης και σκέψης.

 

Το αρχικό διάστημα λειτουργίας

Κάθε επιχειρηματική προσπάθεια που ξεκινά απαιτεί γρήγορα έσοδα, δηλαδή ικανότητα στις πωλήσεις. Οι προσωπικές ικανότητες επικοινωνίας, ο ενθουσιασμός, οι γνώσεις και η αντίληψη για τοπικές προωθητικές ενέργειες, αλλά και η επιμονή και η υπομονή στους δύσκολους πελάτες είναι τα προαπαιτούμενα για την καλή εκκίνηση.

Τα περισσότερα συστήματα franchise προσφέρουν αρκετά και ικανά εκπαιδευτικά προγράμματα και οδηγίες για την διαρρύθμιση του καταστήματος, την τοπική διαφήμιση, την δημιουργία και διανομή διαφημιστικών εντύπων κ.λπ. ωστόσο πάντα το προσωπικό μεράκι είναι αυτό που θα διαμορφώσει το τελικό αποτέλεσμα.

Ένα άλλο βασικό στοιχείο που επηρεάζει τη πορεία της επιχείρησή σου είναι το απαιτούμενο κεφάλαιο κίνησης. Πρέπει να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό του και να μελετήσεις προσεκτικά τις ανάγκες σου για το πρώτο έτος της επιχείρησής σου. Τα αρχικά έξοδα πρέπει να περιοριστούν στο ελάχιστο και η απόφαση για τυχόν δάνειο να μελετηθεί με προσοχή.

 

Η ανάπτυξη του καταστήματος

Οι πωλήσεις αυξάνονται, τα κέρδη έρχονται και δημιουργείται η ανάγκη για πρόσληψη και διοίκηση προσωπικού, δηλαδή η αξιολόγηση, η επιλογή, η πρόσληψη, η διοίκηση, η ανταμοιβή, ο έπαινος, αλλά και οι παρατηρήσεις και οι απολύσεις. Η εξέλιξη και η ανάπτυξη της αρχικά «προσωπικής» επιχείρησής σου συνεπάγεται αύξηση του προσωπικού, η σωστή διοίκηση του οποίου έρχεται να αποτελέσει στη συνέχεια ένα από τα πιο βασικά κλειδιά της επιτυχίας σου.

 

Είσαι πάντα ανεξάρτητος επιχειρηματίας

Η ιδιότητα του ανεξάρτητου επαγγελματία, με απασχόληση περισσότερο από 60 ώρες την εβδομάδα, ενδεχομένως, θα απαιτήσει θυσίες στην προσωπική ζωή σου και ελάχιστο ελεύθερο χρόνο. Οι επιχειρηματικές και οι οργανωτικές ανάγκες στην αρχή της δραστηριότητάς σου απαιτούν να χειρίζεσαι σχεδόν όλα τα θέματα της επιχείρησής σου και συνεπάγονται υψηλό αίσθημα ευθύνης, το οποίο πλαισιώνεται από το αντίστοιχο άγχος.

Επιπλέον, παράλληλα με την επιτυχία σου αρχίζεις να νοιώθεις περισσότερο δυνατός στα πόδια σου, περισσότερο ανεξάρτητος, να έχεις προτάσεις βελτίωσης και να μη συμφωνείς πάντα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του δικαιοπαρόχους, είτε για να νιώσεις περισσότερο αυτόνομος, είτε γιατί θα πιστέψεις ότι οι ικανότητές σου αξίζουν περισσότερο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο να νοιώθεις ότι είσαι σχετικά αυταρχικός και αδιάλλακτος ως χαρακτήρας δεν «ταιριάζεις» στην κουλτούρα της δικαιόχρησης.

 

***

Ξεκινώντας μια franchised επιχείρηση, επενδύεις κεφάλαιο για την έναρξή της, την κατασκευή και την επίπλωση, το αρχικό εμπόρευμα κ.λπ. καθώς και χρόνο που απαιτεί το στήσιμο και η λειτουργία του, σημαντική προσπάθεια δραστηριοποιούμενος σε ένα νέο κλάδο και αναπτύσσοντας την δική σου επιχείρηση, αφήνοντας την σιγουριά και την ασφάλεια του υπαλλήλου, συμπιέζοντας την αποδοτικότητα με την επιβάρυνση των royalties και με «λιγότερη» ελευθερία όπως οι καθαρά ανεξάρτητοι επιχειρηματίες.