Λένε πολλοί ότι το franchising είναι ένας γάμος. Πολλές φορές οι επαφές στα γραφεία της δικαιοπαρόχου εταιρείας θυμίζουν προξενιό της δεκαετίας του ’60. Ο μπαμπάς και οι θείες παινεύουν τη νύφη ενώ ο γαμπρός και οι συμπέθεροι κουνούν συγκαταβατικά το κεφάλι τους έχοντας στο μυαλό τους μόνο, πόσες ρίζες ελιές θα πάρουν και τι λάδι θα βγάζουν κάθε χρόνο.

«Αχ είναι τόσα που θέλω να ρωτήσω», «Τα έχω χαμένα», «Άδειασε το μυαλό μου…» κ.ά. είναι κάποιες φράσεις από αυτές που συνήθως ακούγονται κατά το προσυμβατικό στάδιο μεταξύ των υποψηφίων νέων επιχειρηματιών - επενδυτών και του υπευθύνου ανάπτυξης μιας δικαιοπαρόχου εταιρείας. Πολύ συχνά επειδή οι υποψήφιοι συνεργάτες – δικαιοδόχοι βρίσκονται σε αμηχανία, καταλήγουν στην υπογραφή της σύμβασης για μία συνεργασία που δεν είναι ξεκάθαροι οι όροι και οι εκατέρωθεν υποχρεώσεις. Άλλες φορές από φόβο για το άγνωστο, αποχωρούν με κίνδυνο να χάσουν μία συνεργασία που θα άλλαζε τη ζωή τους.

Το έχουμε ξαναγράψει. Όταν κάποιος δεν μπορεί ή δεν γνωρίζει, καλό θα ήταν να απευθυνθεί στους ειδικούς του χώρου (σύμβουλους, δικηγόρους) που θα τον προστατεύσουν και θα τον στηρίξουν στην προσπάθειά του. Ακολουθεί ένας οδηγός με διάφορες ερωτήσεις που πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν στον δικαιοπάροχο, στα στελέχη του και στους υφιστάμενους δικαιοδόχους του, προκειμένου να μάθουμε όσα περισσότερα γίνεται γύρω από την εταιρεία και έτσι να περιορίσουμε το ρίσκο. Πρέπει όμως πρώτ’ απ’ όλα να ξεκαθαρίσουμε μερικά θέματα με τον εαυτό μας.

  1. 1.     Είμαι διατεθειμένος να δουλεύω και ν’ αγωνίζομαι πέρα από κάθε ωράριο;
  2. 2.    Θέλω πράγματι να κάνω δική μου δουλειά ή αναγκάζομαι γιατί υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα.
  3. 3.    Μου αρέσει στ’ αλήθεια η συγκεκριμένη δουλειά;
  4. 4.     Μπορώ να διαχειρίζομαι κεφάλαια και ανθρώπους;
  5. 5.     Έχω στ’ αλήθεια τη δυνατότητα να βρω και να διαθέσω τα κεφάλαια που απαιτούνται για την επένδυση;
  6. 6.    Θα μπορέσω να ανταποκριθώ σε μία ενδεχόμενη οικονομική κρίση το πρώτο διάστημα;
  7. 7.    Μπορώ να δουλεύω με κανόνες και με βάση τις υποδείξεις του franchisor ακόμα και αν δε συμφωνώ;

Πολύ συχνά κάποιοι ξεκινούν τη συνεργασία μ’ ένα δίκτυο franchise, χωρίς να έχουν ξεκαθαρίσει αν έχουν τα χρήματα για να επενδύσουν ή τη διάθεση να αγωνιστούν. Λένε ψέματα στον δικαιοπάροχο και στον εαυτό τους οδεύοντας σε μαύρα νερά με βάρκα την ελπίδα. Άλλες φορές κάποιοι βρισκόμενοι σε απόγνωση, ξεκινούν μια δραστηριότητα χωρίς πάθος και συναίσθημα και ύστερα καταριούνται μια ζωή την κακή τους μοίρα. Πρέπει λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε τα του οίκου μας και αφού νιώσουμε, οικονομικά επαρκείς, συναισθηματικά έτοιμοι και δυνατοί τότε μόνο να προχωρήσουμε στις διαπραγματεύσεις και στο επόμενο στάδιο.

 

Ερωτήσεις προς τον δικαιοπάροχο

  1. Πόσο είναι το συνολικό ποσό της επένδυσης;
  2. Περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ και το κεφάλαιο κίνησης;
  3. Γράψαμε λίγο πιο πάνω ότι στο ξεκαθάρισμα με τον εαυτό μας πρέπει να πούμε με ειλικρίνεια τι οικονομικές δυνατότητες έχουμε. Αν λοιπόν δεν μας βγαίνουν τα οικονομικά τότε θα πρέπει ή να δούμε εναλλακτικές λύσεις (π.χ. συνεταιρισμός) ή να αφήσουμε την συγκεκριμένη εταιρεία.
  4. Σε τι ποσό ανέρχεται το ετήσιο διαφημιστικό budget;
  5. Σε ποια μέσα διαφημίζεστε;
  6. Ποια είναι ακριβώς η εκπαίδευση που προσφέρεται και ποιος είναι ο υπεύθυνος.
  7. Τι ακριβώς σημαίνει σε πρακτικό επίπεδο η υποστήριξη και πόσοι άνθρωποι είναι υπεύθυνοι.

 

Ο λόγος που κάποιος απευθύνεται σε μια εταιρεία, είναι γιατί δεν γνωρίζει ή γιατί δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της δουλειάς. Επίσης γιατί χρειάζεται κάτι πιο γνωστό και επώνυμο από ένα όνομα που θα επέλεγε ο ίδιος. Χρειάζεται εκπαίδευση, υποστήριξη και βοήθεια στις δυσκολίες που θα συναντήσει στην προσπάθειά του. Έτσι λοιπόν θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και να είμαστε σίγουροι ότι πράγματι θα συνεργαστούμε μ’ ένα δίκτυο που είναι γνωστό και έχει καλή φήμη στους καταναλωτές. Θα γνωρίζουμε, ότι πρόκειται να συνεργαστούμε με μια εταιρεία που θα μας  εκπαιδεύσει, θα μας μάθει τη δουλειά και θα μας στηρίζει σε κάθε δυσκολία.

  1. Έχετε δικά σας καταστήματα; Επενδύετε στο concept;
  2. Υπάρχουν καταστήματα που δεν πάνε καλά; Γιατί;

10.  Έχετε κλείσει καταστήματα; Για ποιο λόγο;

11.  Βρίσκεστε στα δικαστήρια με franchisees; Για ποιο λόγο;

 

Είναι τουλάχιστον αντιφατικό, να προσπαθεί κάποιος να πείσει τους υποψηφίους να δημιουργήσουν επιχείρηση με βάση το δικό του concept και ο ίδιος να μην επενδύει στη δική του ιδέα και στο δικό του σύστημα. Επίσης αν υπάρχουν προβλήματα και τα καταστήματα κλείνουν ή ακόμα χειρότερα αν οι συνεργασίες οδηγούνται στα δικαστήρια, τότε καλύτερα να φύγετε μακριά.

12.  Σε τι κέρδος μπορώ να προσδοκώ;

13.  Σε πόσο χρόνο είναι πιθανό να γίνει η απόσβεση;

14.  Υπολογίστε στα κέρδη κάτι λιγότερο και στην απόσβεση κάτι περισσότερο. Αν τα νούμερα σας ικανοποιούν, τότε μπορείτε να προχωρήσετε στο επόμενο στάδιο που θα δείξει αν ο franchisor σας είπε αλήθεια ή αν συνηθίζει να λέει ψεματάκια.

 

Ερωτήσεις προς τους υφιστάμενους δικαιοδόχους

Στην ουσία θα πρέπει να ρωτήσουμε ότι ακριβώς ρωτήσαμε και τον δικαιοπάροχο. Θα ζητήσουμε επιβεβαίωση για την εκπαίδευση, για την υποστήριξη, για την σχέση που αναπτύσσει ο δικαιοπάρχος με τα μέλη του δικτύου του καθώς επίσης και για τη βοήθεια που προσφέρει στους συνεργάτες του. Φυσικά θα ρωτήσουμε αν υπάρχουν κέρδη και αν ανταποκρίνονται στις προβλέψεις του δικαιοπαρόχου. Είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της αναζήτησής μας και είναι το σημείο που θα μάθουμε αλήθειες. Οι άνθρωποι μιλάνε… Αν είναι δυσαρεστημένοι ή εξαπατημένοι είναι βέβαιο ότι θα μας αποτρέψουν. Αν πάλι είναι ικανοποιημένοι από την επιλογή τους και από τη συνεργασία τους με τον δικαιοπάροχο τότε με χαρά θα θελήσουν να γίνουμε κι εμείς μέλη του δικτύου.

Πράγματι η συνεργασία με τη μέθοδο franchising έχει κάποια κοινά με το γάμο. Εφόσον λοιπόν δεν υπάρχει γνωριμία και έρωτας αλλά πρέπει άμεσα να… παντρευτούμε θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Μόνο αν κάνουμε σωστή αναζήτηση της… νύφης και αν ξεκαθαρίσουμε όλα τα δεδομένα με τους… γονείς της, έχουμε μεγάλες πιθανότητες να περάσουμε καλά. Συμβαίνει σε πολλά συνοικέσια, εφόσον τα πράγματα πάνε καλά ή καλύτερα από τις προσδοκίες μας, η σχέση να εξελίσσεται σε πάθος, αγάπη και δημιουργία.

Καλή ζωή!

 

Δημήτρης Μήτος