franchise marketing

Δεν υπάρχει εταιρεία χωρίς τα “μυστικά” της. Από το πόσα δευτερόλεπτα πρέπει να διαρκέσει η ροή του ιδανικού espresso (για μία αλυσίδα καφέ), μέχρι το πόσο δευτερόλεπτα πρέπει να πιεστεί ένα πονεμένο γόνατο (για μία αλυσίδα φυσικοθεραπευτηρίων), ο κάθε κλάδος έχει τα μυστικά του. Το ίδιο και το franchise.

Συμβουλές επιτυχίας για επιχειρήσεις που αναπτύσσονται μέσω franchise.

 - Θέμης Σαρανταένας, Σύμβουλος Μάρκετινγκ & Ανάπτυξης Επιχειρήσεων - Πλάτων Μαλλικούρτης, Σύμβουλος Franchise

Δείτε στο άρθρο που ακολουθεί σημαντικές συμβουλές για την περίπτωση που επιθυμείτε να αναπτύξετε την επιχείρησή σας μέσω franchise.

Εταιρικό site

Οι εταιρείες που αναπτύσσονται μέσω franchise είναι σαν τη γυναίκα του Καίσαρα. Θα πρέπει να έχουν οπωσδήποτε εταιρικό site, για να “δείχνουν” πραγματικές εταιρείες (και όχι μόνο να είναι). Ένα Instagram page ή μια σελίδα στο Facebook, που ανανεώνονται σπάνια, απλά δεν αρκούν.

Επιπλέον, οι εταιρίες μπορούν, μέσω του site τους να παρέχουν επιπλέον πληροφορίες. Αν μη τι άλλο, δημιουργώντας σταδιακά μια ισχυρή αλυσίδα και ένα δυνατό brand, το site σας θα αποκτήσει σημαντικό ρόλο ως εργαλείο πωλήσεων και δημιουργίας σχέσεων (loyalty) με τους καταναλωτές μέσω blog, παραγγελιών κ.λπ.

Θεωρούμε απαραίτητο στο κεντρικό menu του εταιρικού σας site να υπάρχει κατηγορία (menu item/tab) “FRANCHISE” που θα οδηγεί στην επιχειρηματική σας πρόταση και τις προδιαγραφές επένδυσης για τους ενδιαφερόμενους (αρχική επένδυση, entry fees κ.λπ.).

Τα κείμενα της σελίδας αυτής είναι καλό να είναι γραμμένα σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο (“στη mybrand θεωρούμε το franchise ως ένα απαραίτητο εργαλείο ανάπτυξης…” κ.λπ.) και να ακολουθούνται από φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος και τα κατάλληλα στοιχεία επικοινωνίας. Ο τίτλος της σελίδας ας είναι απλός και κατανοητός, όπως: “ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ FRANCHISE”.

Όμως, μην περιοριστείτε εδώ. Στην ενότητα “ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ”, την οποία όλα τα sites διαθέτουν, υπενθυμίστε ξανά το franchise ενώ κάνετε το ίδιο, τοποθετώντας link στο footer του site σας στην κεντρική σας σελίδα. Τέλος, δημιουργήστε ένα αποκλειστικό email για το franchise σας (), ώστε να το ξεχωρίζετε από το τυπικό “info”.

Mini site

Ενίοτε, συνηθίζεται η κατασκευή διαφορετικού site με domain της μορφής mybrandfranchise.gr ή franchise.mybrand.gr για λόγους SEO (Search Engine Optimization) με σκοπό να βγαίνετε ψηλά στα αποτελέσματα των Μηχανών Αναζήτησης (Google, Binge κ.λπ.).

Η πρακτική αυτή ισχύει μεν, χωρίς όμως να σας προσδίδει ιδιαίτερα θεαματικά αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση, ενδυναμώνει το SEO σας και, καθώς τα κόστη κατασκευής δεν είναι υψηλά, αν δεν σας κάνει κόπο να φτιάξετε άλλο ένα site, σας το προτείνουμε.

Σε αυτή την περίπτωση, η κατηγορία (menu items) “FRANCHISE” στο εταιρικό σας site σας θα πρέπει να κάνει link στο εξειδικευμένο franchise site σας. Για domain name, σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε τη λογική του subdomain, δηλαδή franchise.mybrand.gr.

Facebook

Προτείνουμε να αναφέρετε, εν συντομία, την πρόταση franchise της εταιρείας σας στο προφίλ σας στο Facebook. Ποστάρετε από μια φορά την εβδομάδα (max) μέχρι μια φορά το μήνα (min) ένα σχετικό post.

Instagram

Στο Instagram γράψτε Franchise Opportunities ή κάτι αντίστοιχο στο εταιρικό profile σας και δημιουργήστε ένα highlight story ώστε να εμφανίζεται εικονίδιο franchise στο page σας.

LinkedIn

Το “Facebook του επιχειρηματία” δεν θα πρέπει να αγνοηθεί. Περιλάβετε στο προφίλ σας στοιχεία για την πρόταση franchise σας και κάνετε follow up με σχετικά άρθρα από καιρό σε καιρό.

Φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Όσον αφορά τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος, τα βασικά “μυστικά” είναι να μη τη φορτώσετε με πολλά πεδία προς συμπλήρωση, να χρησιμοποιείτε CAPTCHA για να αποφύγετε το spamming και να συμπεριλάβετε όρους GDPR.

Η φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα πρέπει να περιλαμβάνει:

Όνομα (*)

Επώνυμο (*)

Κινητό τηλέφωνο (*)

Email (*)

Περιοχές ενδιαφέροντος

(*) υποχρεωτικά

Πληροφορίες franchise

Κάτω από την ενότητα ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ FRANCHISE, εφόσον η συνεργασία μας είναι κατ’ αποκλειστικότητα, προτείνουμε να γραφτεί το ονοματεπώνυμο του Υπεύθυνου Ανάπτυξης και το κινητό εταιρικό τηλέφωνό του

Χορηγούμενες

Οι χορηγούμενες διαφημίσεις – posts αφορούν Facebook και Instagram. Αναφορικά με το franchise ΔΕΝ σας προτείνουμε να αξιοποιήσετε το Instagram και όσον αφορά το Facebook καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε φόρμα υποβολής ενδιαφέροντος παρά το Messenger.

Σε κάθε περίπτωση μέσω Facebook θα έχετε ανταπόκριση, αλλά από υποψήφιους με χαμηλό ενδιαφέρον.

Google Adwords

Από τη στιγμή που προβάλλεστε στο franchise.gr, το οποίο είναι το πρώτο οργανικό αποτέλεσμα, δεν έχετε άμεση ανάγκη να προβληθείτε στο Google. Ωστόσο, σας προτείνουμε να διαθέσετε ένα μικρό προϋπολογισμό σε λέξεις κλειδιά που συνδέουν το franchise με τον κλάδο σας π.χ. franchise καφέ, franchise coffee shop κ.ο.κ. Με αυτό τον τρόπο, θα ενισχύσετε και το SEO του εταιρικού site σας.

Καταστήματα

Τα καταστήματα υποδέχονται τους πελάτες σας που σας γνωρίζουν και σας αγαπούν! Αυτοί είναι και οι καλύτεροι brand ambassadors σας, αλλά και πιθανοί franchisees  σας.

Σας προτείνουμε να δημιουργήσετε ένα μικρό, έξυπνο έντυπο μεγέθους Α5, το οποίο απλά να υπάρχει και να διατίθεται σε ένα stand κοντά στο ταμείο ή ένα μικρό δωράκι (μπρελόκ, σουβέρ, κλπ) με το λογότυπό σας και μήνυμα όπως “Ξεκίνα τώρα το δικό σου κατάστημα”!

Εντυποδιανομή

Σύμφωνα με την ανωτέρω λογική και το έντυπο που μοιράζετε αποτελεί ένα καλό εργαλείο εύρεσης franchisees. Σε αυτή την περίπτωση, απλά αφιερώστε έναν μικρό χώρο στο οπισθόφυλλο του εντύπου με τη σήμανση “ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ FRANCHISE” και τα στοιχεία επικοινωνίας.