συμβουλες franchise

Ξεκινώντας τη δική σας επιχείρηση, είτε αυτόνομη, είτε (ακόμα καλύτερα!) μέσω franchise θα πρέπει να προσέξετε αρκετά ζητήματα και να εστιάσετε πέρα από τη καθημερινή λειτουργία της και στη μακροπρόθεσμη δική σας ευημερία!

Όλα τα έξοδα

Πέρα από τη προσπάθεια να μεγιστοποιήσετε τα έσοδά σας, ταυτόχρονα να εξετάζετε και τα έξοδά σας, τόσο τα άμεσα (π.χ. κόστος αγορών), όσο και τα έμμεσα (π.χ. ενοίκιο) και να προσπαθείτε να τα μειώνεται ή αν μη τι άλλο να αυξάνονται με χαμηλότερο ρυθμό από τα έσοδά σας.

Πολλοί, διατηρούν την μισθωτή εργασία τους και ξεκινούν παράλληλα τη δική τους επιχείρηση,  και όταν αυτή παρέχει την απαραίτητη κερδοφορία, αφήνουν την πρώτη.

Τα, δε, έξοδά σας, ως ιδιοκτήτης μια μικρής επιχείρησης και ως αυτο-απασχολούμενος, συμπεριλαμβάνουν και τα ατομικά κα οικογενειακά σας έξοδα!

Επιλέξτε με τη βοήθεια του franchisor και του λογιστή σας, την κατάλληλη νομική μορφή για το ξεκίνημά σας, τόσο από άποψη φορολογίας, όσο και από θέμα νομικών ευθυνών και αποζημιώσεων.

Αναζητείστε ένα καλό λογιστή που θα σας εξοικονομεί πολλές φορές περισσότερα από όσο χρεώνει, με γνώσεις και εμπειρία σχετικά με το αντικείμενό σας και με εξοικείωση με μικρές σε μέγεθος επιχειρήσεις.

Οι δύο τσέπες

Διαχωρίστε οπωσδήποτε την επιχείρησή σας απ' τον εαυτό σας και το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να ανοίξετε ένα ξεχωριστό, εταιρικό τραπεζικό λογαριασμό και να πληρώνεστε μέσω αυτού, είτε μέσω μερισμάτων, είτε μέσω μισθού (συμφέρει το πρώτο!).

Να βάζετε επίσης ένα ποσό της τάξεως του 20% – 25% στην άκρη για τους φόρους που θα έρθουν και ποτέ μα ποτέ μη βάλετε «χέρι» στο ΦΠΑ, αυτό δεν είναι δικό σας, είναι προς καταβολή στο ΤΑΧΙΣ!

Όσο περισσότερα χρήματα αφαιρείτε από την επιχείρησή σας, τόσο μικρότερη θα είναι και n φορολογία, άρα να ζητάτε τιμολόγια για τις αγορές σας, και δεν είναι και τόσο κακό να αγοράζετε με τιμολόγια προς την επιχείρησή σας και μερικά αγαθά (π.χ. καθαριστικά) που προορίζονται για το σπίτι σας.

Να διατηρείτε ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» της τάξεως των 3 με 6 μηνών κερδών, υπό τη μορφή αποταμίευσης, για αναπάντεχα έξοδα, όπως και προς αξιοποίηση ευκαιριών ή και ανακαινίσεων.

Πέρα από τη μηνιαία σας αμοιβή κα το μαξιλάρι ασφαλείας σας, μη ξεχνάτε ότι κάποια στιγμή θα συνταξιοδοτηθείτε και η σύνταξη δεν θα είναι και τόσο μεγάλη, καθώς – είμαι σίγουρος – θα επιλέξετε τη χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία (όπως και εγώ!). Οπότε θα πρέπει να σκεφτείτε κάποιο πρόγραμμα αποταμίευσης, όπως και επενδύσεις, αφού οι λογαριασμοί όψεως και ταμιευτηρίου δίνουν  ουσιαστικά μηδενικά επιτόκια. Μια καλή πρακτική είναι να ορίσετε μια αυτόματη ανάλnψn που μεταφέρει κάθε μήνα χρήματα από τον τραπεζικό  στον επενδυτικό λογαριασμό σας. 

Σκεφτείτε, επίσης, το θέμα της ιδιωτικής ιατροφαρμακευτικής κάλυψης.

Πώς σας αρέσει να ζείτε

Αφού η επιχείρησή σας περάσει σταθερά το νεκρό σημείο της και έχετε, πλέον, σταθερές μηνιαίες αμοιβές (και συνέχεια αυξανόμενες) έχετε είτε την επιλογή να συνεχίσετε σταθερά στο ίδιο μοτίβο, είτε να επεκταθείτε ακόμα περισσότερο και με επιπλέον επενδύσεις, κόπο και ρίσκο να ξεκινήσετε άλλο ένα κατάστημα, ή και να χαλαρώσετε και να διατηρείστε μια καλο-κουρδισμένη επιχείρηση αναθέτοντας περισσότερες ευθύνες στους υπευθύνους σας.

Σε κάθε περίπτωση, το μέγιστο μέλημά σας είναι να παραμένετε, ως επιχείρηση, ανταγωνιστικοί και να παρέχετε εξαιρετική εξυπηρέτηση στους πελάτες σας, οι οποίοι να παραμένουν πιστοί και ενθουσιώδεις.