οφέλη franchise

To franchise αποτελεί μια ιδιαίτερη δημοφιλή επιλογή των Ελλήνων για την εκπλήρωση των επιχειρηματικών ονείρων τους, υποσχόμενο συνεχή ανάπτυξη, πλήρη καθοδήγηση, ταχεία απόσβεση και εξασφαλισμένα κέρδη.

Αποτελεί γεγονός ότι η τόσο η εμπειρία, όσο οι γνώσεις σχετικά με την διαχείριση μιας επιχείρησης (καταστήματος), αναφορικά με θέματα καίριας σημασίας όπως μάρκετινγκ, διαχείρισης προσωπικού, οικονομικής διαχείρισης, εξυπηρέτησης πελατών, παραγγελιών κ.ο.κ. αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την επιχειρηματική επιτυχία.

Μέσω του franchise αξιοποιείτε την τεχνογνωσία και την εμπειρία του franchisor και χωρίς εμπειρία και γνώση ξεκινάτε τη δική σας επιχείρηση, τόσο με την αρχική εκπαίδευση και υποστήριξη, όσο και με την συνεχή καθοδήγηση της μητρικής εταιρείας.

Ωστόσο, ενώ η προοπτική μιας franchise επιχείρησης παρουσιάζεται ως μια μοναδική ευκαιρία, οφείλετε να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή σε ορισμένους τομείς, πριν ξεκινήσετε το ταξίδι της επιχειρηματικότητας.

Ποια είναι τα θεμελιώδη προνόμια του franchise

Οι καταξιωμένες αλυσίδες franchise διαθέτουν φήμη, δηλαδή ένα ισχυρό και υψηλής αναγνωρισιμότητας brand.Ένα ισχυρό brand θα ισχυροποιήσει την έναρξη της επιχείρησής σας, με την άμεση προσέλκυση πελατών. Αντίθετα, μέσω της συνεργασίας με μια αλυσίδα με λιγότερο γνωστό brand, θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για να εδραιωθεί η επιχείρησή σας και θα χρειασθεί εκ μέρους σας περισσότερη προσπάθεια για προσέλκυση πελατών. Ωστόσο, οι νέες αλυσίδες διαθέτουν περισσότερες διαθέσιμες περιοχές για να ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση και συχνά έχουν και χαμηλότερη αρχική επένδυση.Σήμερα, που η εύρεση κατάλληλου χώρου με σωστό και δίκαιο μίσθωμα διαμορφώνει μια πολύ δύσκολη διεργασία, η ικανότητα της μητρικής εταιρείας να σας προτείνει αξιόλογα καταστήματα προς μίσθωση, μετά από εμπεριστατωμένη εμπορική μελέτη, αποτελεί έναν κρίσιμο παράγοντα για την επιτυχία σας.Η αρχική εκπαίδευση, η δική σας και του προσωπικού σας, σε εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, με συνδυασμό θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης, όπως και η αρχική υποστήριξη από έμπειρο στέλεχος της μητρικής εταιρείας που θα παραμείνει στο κατάστημά σας για αρκετές ημέρες, από το πρωί μέχρι το βράδυ, θεωρούνται αναγκαία.Ένα, επίσης σημαντικό, στοιχείο που πρέπει να λάβετε υπόψη σας αφορά στις διαδικασίες, στις μηχανογραφικές λύσεις και στην αξιοποίηση της τεχνολογίας, δηλαδή στα συστήματα με τα οποία θα σας εφοδιάσει ο franchisor με στόχο τόσο την αύξηση της αποτελεσματικότητας (π.χ. λογισμικό λιανικής που η έκδοση απόδειξης γίνεται μέσω του barcode και άμεσα ενημερώνονται πωλήσεις και αποθήκη) και της παραγωγικότητας, όσο και της μείωσης της χειρωνακτικής εργασίας μέσω αυτοματοποίησης (π.χ. αφρογαλιέρα) ή υποστήριξης (π.χ. να παραλαμβάνετε έτοιμες sauces σε συσκευασίες vacuum αντί να έχετε εργαστήριο). 

Πέρα από τα λειτουργικά έξοδά σας, έχετε επιπλέον κόστη;

Κατά την αξιολόγηση μιας πρότασης franchise, η συντριπτική πλειοψηφία των ενδιαφερομένων λαμβάνει υπόψη της μόνο την αρχική επένδυση, τα entry fees και τα royalties.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί τι περιλαμβάνουν οι χρεώσεις των entry fees (π.χ. περιλαμβάνουν αρχιτεκτονικά σχέδια και επίβλεψη; χρεώνονται με την ανανέωση της σύμβασης;) και των royalties (π.χ. περιλαμβάνουν εθνική διαφήμιση και διαχείριση social media; υπάρχει ελάχιστη καταβολή;) αλλά και αν υπάρχει πρόβλεψη για επιπλέον χρεώσεις στο μέλλον (π.χ. συνεισφορά σε κοινή διαφήμιση).

Ποιές είναι οι απαιτούμενες ενέργειες για τοπική προώθηση και διαφήμιση (π.χ. χορηγούμενες) και πόσο κοστίζουν; Ποιά είναι η υποστήριξη (π.χ. μακέτες, κεντρικές συμφωνίες) που λαμβάνετε από τη μητρική εταιρεία; Ποιοί περιορισμοί υπάρχουν; Υπάρχει πολιτική και οδηγίες;

Έχουν υπολογισθεί σωστά τα προβλεπόμενα λειτουργικά σας έξοδα (π.χ. κόστος ενέργειας);

Είναι εύκολο να βρείτε προσωπικό; Σας υποστηρίζει η μητρική εταιρεία; Πόσο δύσκολο είναι να το διατηρήστε;

Το περιθώριο κέρδους σας διατηρείται σταθερό; Οι τιμές αγοράς των πρώτων υλών και των εμπορευμάτων θα είναι σταθερές;

Ποια είναι η επένδυση στο franchise

Η επένδυση σε μια επιχείρηση franchise αφορά σε μια σοβαρή αρχική δαπάνη και ίσως να μην διαθέτετε το απαραίτητο κεφάλαιο.

Επίσης, κατά την αρχική περίοδο λειτουργίας, μέχρι οι πωλήσεις σας να ξεπεράσουν το «νεκρό σημείο», θα πρέπει να ξέρετε ότι θα χρειασθεί να υποστηρίξετε την επιχείρησή σας και να βάλετε και πάλι το «χέρι στην τσέπη», έτσι λοιπόν η μητρική εταιρεία θα πρέπει, οπωσδήποτε, να εκτιμήσει το απαραίτητο επιπλέον κεφάλαιο κίνησης.

Πάντα υπάρχει η δυνατότητα τραπεζικού δανείου και αρκετές αλυσίδες συνεργάζονται με τράπεζες και μπορούν να σας προτείνουν λύσεις, αν και η δική μας άποψη είναι να κάνετε ότι θέλετε μέχρι όμως εκεί που μπορείτε με τις δικές σας και μόνο οικονομικές δυνάμεις.

Λίγες αλυσίδες επιδοτούν οι ίδιες την αρχική επένδυση, συνήθως τον εξοπλισμό ή και προσφέρουν δυνατότητες διακανονισμού.

Επίσης, στον κλάδο της καφεστίασης υπάρχει η δυνατότητα χρησιδανείου της μηχανής του καφέ και των μύλων, αλλά σε αυτή την περίπτωση οι τιμές αγοράς της πρώτης ύλης είναι αυξημένες.

Στον κλάδο της ένδυσης, συνηθίζεται να δίδονται τα προϊόντα με παρακαταθήκη, άρα δεν θα χρειασθεί να επενδύσετε σε αρχικό εμπόρευμα, αν και συνήθως υπάρχει μιας μορφής εγγυητική.

***

Αν o στόχος σας είναι να είστε το αφεντικό του εαυτού σας και να ξεκινήσετε μια σίγουρη επιχείρηση, τότε η επένδυση σε ένα franchise αποτελεί έναν από τους πλέον γρήγορους τρόπους για να τον πετύχετε. Η επιλογή της πλέον ιδανικής για εσάς πρότασης franchise, ανάλογα με το κεφάλαιό σας, τις δυνατότητες και δεξιότητές σας, τις ανάγκες και τις προσδοκίες σας, αποτελεί το νο1 βήμα για την επιτυχία. Αναζητήστε, λοιπόν, αξιόπιστα και τεκμηριωμένα στοιχεία από τους εξειδικευμένους συμβούλους franchise, για να ξεκινήσετε την επιχείρηση που οραματίζεστε.