Franchise ή αυτόνομη επιχείρηση;

Όπως και στην πραγματική ζωή «τά ἀγαθά κόποις κτῶνται», έτσι και στο franchise συμβαίνει ακριβώς το ίδιο. Ο δρόμος για την επιτυχία δεν είναι ποτέ ένα στρωτό και ευθύ μονοπάτι!

Αναμφισβήτητα το franchise προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στους νέους επιχειρηματίες και στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων οδηγεί σε ένα επιτυχημένο και ασφαλές εγχείρημα, ιδιαίτερα αν το συγκρίνουμε με την έναρξη μιας αυτόνομης ανεξάρτητης επιχείρησης. Όμως και αυτή η επιλογή έχει τις προκλήσεις, καθώς και τα ρίσκα της.

Όταν κάποιος διερευνά την έναρξη της δικής του επιχειρηματικής δραστηριότητας, έρχεται σε μια εσωτερική σύγκρουση καθώς αμφιταλαντεύεται για το αν θα επιλέξει ένα σύστημα franchise, αξιοποιώντας ένα έτοιμο concept, ακολουθώντας τις υφιστάμενες δομές, συστήματα, σχέδια, προϊόντα, προμηθευτές κ.ο.κ. ή αν θα ξεκινήσει την δική του επιχείρηση από μηδενική βάση, με το όνομα και τα σχέδια που του αρέσουν, με τα προϊόντα που αυτός θεωρεί τα καλύτερα, τους προμηθευτές που αυτός θα επιλέξει κ.ο.κ.

Η απάντηση, σίγουρα, δεν είναι ξεκάθαρη και η λύση για τον καθένα είναι μοναδική! Υπάρχουν τόσο πλεονεκτήματα, όσο και μειονεκτήματα σε κάθε απόφαση, αν και μέσω franchise, αν μη τι άλλο, το ρίσκο είναι πολύ μικρότερο:

Αποφάσισες να ξεκινήσεις τη δική σου αυτόνομη επιχείρηση

Η εκκίνηση μιας επιχείρησης από το μηδέν έχει σίγουρα τα πλεονεκτήματά της. Ωστόσο, πραγματώνοντας  μια ιδέα σε πράξη, αντιμετωπίζεις στη πορεία μια σειρά από απρόβλεπτα εμπόδια, καθυστερήσεις και ανακολουθίες από τον αρχικό σχεδιασμό.

Πλεονεκτήματα

Το θετικό σε μια αυτόνομη επιχείρηση αφορά σε αυτή ακριβώς την αυτονομία και την ελευθερία να κάνεις και να δοκιμάσεις ότι θες, να χρησιμοποιήσεις το όνομα που σου αρέσεις και τα διακοσμητικά στοιχεία που σε ενθουσιάζουν, να δοκιμάσεις νέα προϊόντα, να αλλάξεις προμηθευτές, να κάνεις ότι προσφορές θεωρείς ότι θα φέρουν πελάτες και αν μη τι άλλο να την αναπτύξεις μέσω franchise και να την εξελίξεις σε ένα ισχυρό δίκτυο.

Μειονεκτήματα

Το μειονέκτημα της αυτόνομης επιχείρησης είναι ότι επιχειρείς σε αχαρτογράφητα εδάφη και πρέπει να την στήσεις από το μηδέν, να βρεις το σωστό όνομα, εταιρική ταυτότητα, προϊόντα, προμηθευτές, κατάστημα, να αξιολογήσεις και να εκπαιδεύσεις το προσωπικό σου κ.ο.κ.

Αποφάσισες να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση μέσω franchise

Η έναρξη μιας επιχείρησης μέσω franchise αφορά σε μια επιθυμητή επιλογή για άτομα με επιχειρηματικό πνεύμα που θεωρούν παράλληλα θετικό το γεγονός ότι θα έχουν υποστήριξη κατά τη διάρκεια τόσο της διαδικασίας εκκίνησης όσο και της ανάπτυξης της επιχείρησής τους. Εάν ενδιαφέρεσαι περισσότερο για μια λύση «με το κλειδί στο χέρι», ένα σύστημα franchise μπορεί να σου ταιριάζει καλύτερα.

Πλεονεκτήματα

Τα δίκτυα Franchise έχουν δοκιμαστεί στην αγορά. Η διοικητική ομάδα της μητρικής εταιρείας έχει καθορίσει το ιδανικό επιχειρηματικό σύστημα, καθώς έχει κάνει λάθη και έχει αντιμετωπίσει αστοχίες στο πιλοτικό κατάστημα, τα οποία και έχει επιλύσει. Το εμπορικό σήμα είναι γνωστό και ενισχύει την εμπιστοσύνη των πελατών. Οι προωθητικές ενέργειες συντονίζονται και διενεργούνται από τα κεντρικά, με επαγγελματίες συνεργάτες. Η υποστήριξη που λαμβάνεις είναι συνεχής και ολοκληρωμένη. Οι αγορές πρώτων υλών και εμπορευμάτων είναι στις καλύτερες τιμές καθώς αξιοποιούνται οικονομίες κλίμακος.

Έτσι, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να επικεντρωθείς στη σωστή διαχείριση της επιχείρησής σου και στους πελάτες σου.

Μειονεκτήματα

Η επιλογή του franchise έχει πολλά πλεονεκτήματα, αλλά φυσικά υπάρχουν και μειονεκτήματα. Αν συνηθίζεις να λαμβάνεις μόνος σου τις αποφάσεις για θέματα που σε απασχολούν, αν είσαι σχετικά συγκεντρωτικός, αν θες να έχεις άποψη και λόγο σε θέματα που αφορούν το επιχειρηματικό μοντέλο ή το branding, τότε θα νοιώθεις «δέσμιος» στο πλαίσιο ενός franchise!

Επίσης, η συνολική υποστήριξη και όλα τα προνόμια που σου παρέχει ένα σύστημα δεν είναι δωρεάν. Κατά συνέπεια για να ενταχθεί κάποιος σ’ ένα δίκτυο franchise θα πρέπει να καταβάλει δικαίωμα εισόδου (entry fees) και καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεργασίας να καταβάλει τα διαρκή δικαιώματα (royalties) τα οποία αντιστοιχούν σε ποσοστό επί του τζίρου ή σε ένα σταθερό μηνιαίο ποσό.

Τι είναι κατάλληλο για εσένα;

Υπάρχει ένα ρητό στον κλάδο του franchise που λέει ότι ως δικαιοδόχος δουλεύεις μεν για εσένα - you’re in business for yourself, αλλά δεν είσαι μόνος - but not by yourself. Έτσι λοιπόν, αν επιθυμείς ευελιξία και δημιουργικότητα το franchise δεν είναι για εσένα, καθώς ανήκεις σε μια επιχειρηματική οικογένεια με κανόνες και περιορισμούς. Αν όμως θεωρείς σοφότερο να αξιοποιήσεις το branding, το marketing και το επιχειρηματικό μοντέλο ενός υφιστάμενου συστήματος franchise, τότε η πλάστιγγα δείχνει προς την επιλογή του franchise.