FwhiteRoboto

Ανακαλύψτε μια νέα ανατρεπτική στρατηγική ανάπτυξης, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα του franchising, απελευθερώστε τη δυναμική της επιχείρησής σας και κατακτείστε την αγορά!

 • Last Modified: Πέμπτη 08 Νοεμβρίου 2018.

Cyta Store Fill 350x215

Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο αναμένεται ότι μπορεί να ξεκινήσει ο έλεγχος των οικονομικών και άλλων στοιχείων της Cyta Ελλάδος από τους τρεις ενδιαφερόμενους αγοραστές, τις Vodafone, Wind Hellas και PCCW Global, στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την πώληση της θυγατρικής του κυπριακού ομίλου (ΑΤΗΚ).

Οι σύμβουλοι της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ – CYTA) έχουν ήδη αξιολογήσει τις μη δεσμευτικές προσφορές που κατέθεσαν οι τρεις ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι και πέρασαν στην επόμενη φάση που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων εμπιστευτικότητας, πρόσβαση στο virtual data room και στα στοιχεία (legal και financial due diligence report) που αφορούν την εταιρεία. Αν και αναμενόταν να δοθεί το "πράσινο φως" για την έναρξη της διαδικασίας τις προηγούμενες ημέρες, αυτό εκτιμάται ότι θα συμβεί μέσα στο επόμενο 10ήμερο καθώς υπήρξαν καθυστερήσεις για τεχνικούς λόγους.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας, θα πραγματοποιηθούν και οι σχετικές παρουσιάσεις από τη διοίκηση της Cyta Hellas και της ΑΤΗΚ, ενώ θα παραδοθεί και το draft της σύμβασης πώλησης, επί της οποίας θα δοθεί η δυνατότητα να υποβληθούν σχόλια και παρατηρήσεις από την πλευρά των ενδιαφερόμενων αγοραστών.

Πρόθεση του πωλητή εξ αρχής ήταν ο διαγωνισμός να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους και όσο το δυνατόν νωρίτερα των Προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, που ξεκινούν στα τέλη Ιανουαρίου του 2018 (πρώτος γύρος) και ολοκληρώνονται στις 4 Φεβρουαρίου 2018. Όσο όμως καθυστερεί η έναρξη του due diligence από τους ενδιαφερόμενους, το χρονοδιάγραμμα αυτο οδεύει προς αναμόρφωση.

Σημαντικό ρόλο στην ολοκλήρωση της πώλησης, ανκόμη και εάν υπάρξουν καθυστερήσεις, θα έχουν οι προσδοκίες της ΑΤΗΚ αναφορικά με το τίμημα που επιδιώκει να εξασφαλίσει. Ο κυπριακός οργανισμός έχει δαπανήσει κεφάλαια της τάξης των 200 εκατ.ευρώ από το 2007, όταν και ξεκίνησε η δραστηριότητα της Cyta Ελλάδος, η οποία εμφανίζει συσσωρευμένες ζημιές 165 εκατ. ευρώ (έναντι 145,4 εκατ. στο τέλος του 2015).

Έμπειρα στελέχη του χώρου κάνουν λόγο για ένα asset που έχει προσελκύσει την προσοχή τριών τηλεπικοινωνιακών ομίλων για διαφορετικούς λόγους: για Wind και Vodafone το ενδιαφέρον δείχνει να εδράζεται περισσότερο στο σκέλος του πελατολογίου και λιγότερο σε αυτό του δικτύου της Cyta, αφού εκτός των άλλων οι δύο πάροχοι έχουν υλοποιήσει και συνεχίζουν ναυλοποιούν επενδύσεις σε αυτό το σκέλος σε δικά τους δίκτυα.

Υπάρχει, ωστόσο, ο παράγοντας "Κρήτη" όπου η εταιρεία ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στην εγχώρια αγορά. Εκεί η Cyta πέραν του ότι διαθέτει ένα εκτενές δίκτυο, έχει αυξήσει τη δυναμική κάλυψης του ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών για να συνδέσει Επιχειρηματικούς πελάτες απευθείας με οπτική ίνα, κυρίως από τον τουριστικό κλάδο. Ως αποτέλεσμα, στην Κρήτη έχει στο πελατολόγιό της το 95% των τοπικών τουριστικών επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων μεγάλα ξενοδοχεία, κάτι που αποτελεί ” φιλέτο” για όποιον αποκτήσει την εταιρεία. Στο τέλος του 2016 ο το πελατολόγιο της εταιρείας κινήθηκε σε οριακούς ρυθμούς ανάπτυξης και διαμορφώθηκε στις 307 χιλιάδες για την σταθερή και 51 χιλιάδες για την κινητή.

Αντίθετα, σύμφωνα με τους ίδιους, η PCCW Global δείχνει να επικεντρώνεται περισσότερο σε ζητήματα ανάπτυξης συνεργιών σε επίπεδο τηλεπικοινωνιακών δικτύων. Ο διεθνής τηλεπικοινωνιακός όμιλος, βραχίονας διεθνών δραστηριοτήτων της Hong Kong Telecom (HKT), αποτελεί βασικό συνεργάτη της ΑΤΗΚ σε θέματα τηλεπικοινωνιακών δικτύων σε αρκετά project. Επίσης, είχε διεκδικήσει μαζί με τις Cyta Hellas και ΖΤΕ το έργο του Rural Broadband.

Σημειώνεται ότι εντός του 2017 αποφασίστηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 15,6 εκατ.ευρώ στην Cyta Ελλαδος. μέσω κεφαλαιοποίησης οφειλής, μετατρέποντας την καθαρή θέση της εταιρείας σε θετική. Η εταιρεία το 2016 εμφάνισε συνολικό κύκλο εργασιών 90,8 εκατ.ευρώ, EBITDA - 2,41 εκατ.ευρώ και ζημιές 18,91 εκατ.ευρώ (έναντι ζημιών 18,80 εκατ.ευρώ το 2015).

Overall Rating (0)

0 out of 5 stars

Leave your comments

Post comment as a guest

0 / 300 Character restriction
Your text should be in between 10-300 characters
Your comments are subject to administrator's moderation.

  Comments

  • No comments found

  ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΕ ΣΕ ΕΜΑΣ!

  FbackNEW

  ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΩ!

  210 65 40 681

  Σας ενημερώνουμε αντικειμενικά και με απόλυτη ειλικρίνεια, καθώς διαθέτουμε ένα ευρύ portfolio επιλογών, ικανό να ικανοποιήσει τις ανάγκες σας.

  Προτείνουμε τα concepts που αξιοποιούν τις δυνατότητές σας και καλύπτουν τις προσδοκίες σας.

  Εκπροσωπούμε τα πλέον δυναμικά brands για τα οποία σας ενημερώνουμε με κάθε λεπτομέρεια.

  • Ποιές είναι οι προοπτικές του κλάδου που σας ενδιαφέρει;

  • Ποιό concept είναι κατάλληλο για εσάς;

  • Ποιές είναι οι ευκαιρίες της αγοράς;

  • Ποιές είναι οι μεγάλες παγίδες;

  • Πώς να τσεκάρετε τον franchisor;

  • Τι να προσέξετε στην σύμβαση franchise;

  • Ποιά είναι τα κρυφά κόστη της επένδυσης;

  • Πώς να αξιολογείσετε τα καταστήματα που έχετε βρει;

  Αξιοποιείστε την εμπειρία και την γνώση δεκαετιών της εταιρείας μας, καθώς διαδραματίζουμε θεσμικό, πρωταγωνιστικό και ηγετικό ρόλο στο franchising.

  Ξεκινήστε το επιχειρηματικό μέλλον σας με εμάς και διασφαλίστε την επιτυχία!

  Οι δυνητικοί δικαιοδόχοι - επιχειρηματίες οφείλουν να πραγματοποιούν τις δικές τους ανεξάρτητες έρευνες αγοράς και μελέτες σκοπιμότητας πριν λάβουν την τελική τους απόφαση. Το σύνολο του περιεχομένου του Franchise.GR διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση του με οιοδήποτε τρόπο χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη.

  NEED HELP? (x)
  1000 χαρακτήρες αριστερά
  ΔΩΡΕΑΝ Ε-ΒΟΟΚ
  1000 χαρακτήρες αριστερά