FwhiteRoboto

Ανακαλύψτε μια νέα ανατρεπτική στρατηγική ανάπτυξης, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα του franchising, απελευθερώστε τη δυναμική της επιχείρησής σας και κατακτείστε την αγορά!

 • Last Modified: Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018.

Sotiris Arthro

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στα πλαίσια της αρμοδιότητάς του για νομοθετική πρωτοβουλία, με σχετικά πρόσφατο ψήφισμα του, κατέληξε σε πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα με κορωνίδα αυτών, την αναγνώριση της δικαιόχρησης ως επιχειρηματικού μοντέλου, που με καλύτερη αξιοποίησης της, μπορεί να συμβάλει στην ολοκλήρωση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς στον κλάδο του λιανικού εμπορίου, λαμβάνοντας υπόψη ότι η δικαιόχρηση έχει σημαντική δυνητική διασυνοριακή διάσταση, είναι σημαντική για τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και μπορεί, επομένως, να έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) και της επιχειρηματικότητας, καθώς και την απόκτηση νέων ικανοτήτων και δεξιοτήτων από τους εργαζομένους σε δίκτυα δικαιόχρησης. Γράφει ο Σωτήρης Κ. Γιαννακάκης...

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ Δ.Ν.(ΔΠΘ), LL.M. Harvard, Νομικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Franchise της Ελλάδος, Μέλος της Νομικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Franchise

Με δεδομένη την θέληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να συμμετέχει ενεργά σε όλες τις εργασίες για τη δικαιόχρηση προκειμένου να δημιουργηθεί ένα συνεκτικότερο ρυθμιστικό πλαίσιο, σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να επισημάνει τις θετικές και αρνητικές διαπιστώσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την μέχρι σήμερα λειτουργία της δικαιόχρησης (franchising) στην Ευρωπαϊκή αγορά και να αναδείξει ζητήματα που σύντομα θα χρειασθεί να αντιμετωπισθούν από τα δίκτυα δικαιόχρησης εν όψει νομοθετικής πρωτοβουλίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο που διαφαίνεται πολύ πιθανή εάν όχι δεδομένη.

Σε κάθε περίπτωση οι Δικαιοπάροχοι, σε εφαρμογή του ρητού «κάλλιον το προλαμβάνειν του θεραπεύειν» θα πρέπει να δέιξουν ιδαίτερη προσοχή στα τιθέμενα από το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο ζητήματα και να προσαρμόσουν αντιστοίχως την στρατηγική τους και τις προδιατυπωμένες συμβάσεις δικαιόχρησης που χρησιμοποιούν.

Μετα από τις θετικές διαπιστώσεις του Ευρωπαικου Κοινοβουλίου για την σημασία της δικαιόχρησης στην ολοκλήρωση της ενιαίας Ευρωπαϊκής αγοράς, στην ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της επιχειρηματικότητας καθώς και στην δημιουργία θέσεων απασχόλησης θα πρέπει και η Ελληνική πολιτεία, εκτός από την αναμενόμενη χρηματοδότηση της δικαιόχρησης μέσω του ΕΣΠΑ, (κατόπιν πρωτοβουλίας του Δ.Σ. του Συνδέσμου Franchise της Ελλάδος), ελλείψει οιουδήποτε φορέα ελεγκτκού μηχανισμού, πλήν του Συνδέσμου Franchise και του Ελληνικού Κώδικα Δεοντολογίας (ο οποίος βασίζεται πλήρως στον Ευρωπαϊκό Κώδικα), που όμως λειτουργεί σε εθελοντική βάση και δεσμευει μόνο τα μέλη του Συνδέσμου., ακολουθώντας τις παραινέσεις και τις διαπιστώσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να προχωρήσει στην νομοθέτηση της δικαιόχρησης με βάση τον πρόσφατα τροποποιηθέντα Κώδικα Δεοντολογίας του Συνδέσμου Franchise ώστε να συνεχισθεί και να επιταθεί η ανάπτυξη της υγιούς δικαιόχρησης (franchising) και στην χώρα μας προστατεύοντας τους υποψηφίους δικαιοδόχους από αυτοαποκαλούμενους δικαιοπάροχους που χρησιμοποιούν την δικαιόχρηση για εύκολο πλουτισμό, υφαρπάζοντας οικονομίες ζωής από ανυποψίαστους δικαιοδόχους, πουλώντας αέρα η στην καλύτερη περίπτωση ιδέα που δεν έχει υλοποιηθεί ώστε να εμφανίσει επιτυχημένα αποτελέσματα και εν συνεχεία να μεταβιβασθεί ως πετυχημένο μοντέλλο μέσω της δικαιόχρησης (business format franchising).

Διαβάστε όλο το άρθρο ΕΔΩ

Overall Rating (0)

0 out of 5 stars

Leave your comments

Post comment as a guest

0 / 300 Character restriction
Your text should be in between 10-300 characters
Your comments are subject to administrator's moderation.

  Comments

  • No comments found

  ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΕ ΣΕ ΕΜΑΣ!

  FbackNEW

  ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΩ!

  210 65 40 681

  Σας ενημερώνουμε αντικειμενικά και με απόλυτη ειλικρίνεια, καθώς διαθέτουμε ένα ευρύ portfolio επιλογών, ικανό να ικανοποιήσει τις ανάγκες σας.

  Προτείνουμε τα concepts που αξιοποιούν τις δυνατότητές σας και καλύπτουν τις προσδοκίες σας.

  Εκπροσωπούμε τα πλέον δυναμικά brands για τα οποία σας ενημερώνουμε με κάθε λεπτομέρεια.

  • Ποιές είναι οι προοπτικές του κλάδου που σας ενδιαφέρει;

  • Ποιό concept είναι κατάλληλο για εσάς;

  • Ποιές είναι οι ευκαιρίες της αγοράς;

  • Ποιές είναι οι μεγάλες παγίδες;

  • Πώς να τσεκάρετε τον franchisor;

  • Τι να προσέξετε στην σύμβαση franchise;

  • Ποιά είναι τα κρυφά κόστη της επένδυσης;

  • Πώς να αξιολογείσετε τα καταστήματα που έχετε βρει;

  Αξιοποιείστε την εμπειρία και την γνώση δεκαετιών της εταιρείας μας, καθώς διαδραματίζουμε θεσμικό, πρωταγωνιστικό και ηγετικό ρόλο στο franchising.

  Ξεκινήστε το επιχειρηματικό μέλλον σας με εμάς και διασφαλίστε την επιτυχία!

  Οι δυνητικοί δικαιοδόχοι - επιχειρηματίες οφείλουν να πραγματοποιούν τις δικές τους ανεξάρτητες έρευνες αγοράς και μελέτες σκοπιμότητας πριν λάβουν την τελική τους απόφαση. Το σύνολο του περιεχομένου του Franchise.GR διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση του με οιοδήποτε τρόπο χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη.

  NEED HELP? (x)
  1000 χαρακτήρες αριστερά
  ΔΩΡΕΑΝ Ε-ΒΟΟΚ
  1000 χαρακτήρες αριστερά