Olga Stavropoulou

Μεταξύ των 5 κορυφαίων κλάδων της οικονομικής δραστηριότητας, βάσει της απασχόλησης, βρίσκεται ο κλάδος της εστίασης (3η θέση), μετά το Χονδρικό / Λιανικό Εμπόριο – Επισκευή Οχημάτων και το τρίπτυχο Γεωργία, Δασοκομία, Αλιεία (βλ. ΕΛ.ΣΤΑΤ και ΙΝΣΕΤΕ), παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και την αύξηση της φορολογίας.

Ο κλάδος της εστίασης συμβάλλει σημαντικά στο σύνολο της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα (3%), απασχολώντας περισσότερα από 110.000 άτομα, ενώ περίπου 18% των ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ εργάζεται σε ξενοδοχεία και εστιατόρια (ΕΦΚΑ, 2016). Την ίδια στιγμή, η Ξενοδοχειακή Υποδομή και Εστίαση κατατάσσεται ανάμεσα στους 5 τομείς με "μέλλον" και πολλές προοπτικές απασχόλησης στην Ελλάδα (CEDEFOP, 2016). Ειδικότερα δε, εκτιμάται ότι έως το 2025, μεγαλύτερη ζήτηση θα έχουν οι επαγγελματίες στο Real estate (23%), αλλά και την ξενοδοχειακή υποδομή και εστίαση (19%).

Ωστόσο, οι Έλληνες απόφοιτοι πανεπιστημίων και ΤΕΙ δε διαθέτουν τις απαραίτητες δεξιότητες για να διεκδικήσουν τις συγκεκριμένες θέσεις εργασίας (CEDEFOP, 2016). Σε αυτήν ακριβώς την ανάγκη για στοχευμένη γνώση και δεξιότητες, που αντιστοιχούν και καθορίζονται από τις απαιτήσεις της ίδιας της αγοράς εργασίας στον υποσχόμενο και σταθερά ανερχόμενο κλάδο της εστίασης, απαντάει το πρωτοποριακό πρόγραμμα της Κοινωνικής Επιχείρησης knowl "Επιταχυντής Δεξιοτήτων Mellon". Ο Επιταχυντής Δεξιοτήτων Mellon προσφέρεται απολύτως δωρεάν και λειτουργεί βάσει ενός πρότυπου εθελοντικού μοντέλου, ενεργοποιώντας τον ιδιωτικό τομέα, επιχειρήσεις και στελέχη, και συμπράττοντας με φορείς, σε μια συμμετοχική προσπάθεια να "μοιράσουν" επαγγελματικές δεξιότητες που χρειάζεται η αγορά εργασίας, σήμερα, αναβαθμίζοντας, έτσι, και τον επαγγελματισμό που απαιτείται, αλλά και τους δείκτες της απασχολησιμότητας. Πρόκειται για ένα μοντέλο, τόσο ποιοτικό και αποτελεσματικό, που μπορεί να αποτελέσει βάση και μέρος της λύσης για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Το πρόγραμμα προβλέπει μεταξύ άλλων και τη διοργάνωση δωρεάν σεμιναρίων ανάπτυξης δεξιοτήτων, ανοιχτά στο κοινό. Το επόμενο ανοιχτό δωρεάν σεμινάριο έχει προγραμματιστεί στις 14 Σεπτεμβρίου 2017, στο Palmie Bistro (Κολοκοτρώνη 35, Πλ. Κεφαλαρίου) και εστιάζει στην εστίαση!

Συγκεκριμένα, το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον κλάδο της εστίασης είτε ως εργαζόμενοι είτε ως επιχειρηματίες, σε θεματικές όπως Επάγγελμα chef, franchise, χρηματοδοτήσεις, branding, κρασί, μπύρα, καφές, κλπ., τις οποίες θα παρουσιάσουν 10 διακεκριμένοι επαγγελματίες του κλάδου. Έχοντας "δανειστεί" τα ευρηματικά "Σφηνάκια Γνώσης" της Μίλητος Συμβουλευτική ΑΕ, οι ομιλητές καλούνται σε 7 λεπτά ο καθένας / καθεμία να μεταδώσουν την απαραίτητη πληροφορία που ενδιαφέρει και βοηθάει τους συμμετέχοντες να ενισχύσουν τις επαγγελματικές τους δεξιότητες στον κλάδο της εστίασης. Αυτές που θα τους βοηθήσουν να διεκδικήσουν πιο αποτελεσματικά μια θέση εργασίας ή/και να διατηρήσουν αυτή που έχουν.

Το σεμινάριο συνδιοργανώνεται από την Κοινωνική Επιχείρηση knowl, την Palmie Bistro και τη Μίλητος Συμβουλευτική ΑΕ, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και της The Big Picture, καθώς και άλλων υποστηρικτών και εθελοντών. Πληροφορίες & δωρεάν εγγραφή στο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ εδώ.

της Όλγας ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Θέλω να ενημερωθώ αναλυτικά