φπα ανατροπη 2019

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα μόνο για τα τρόφιμα δηλαδή ό,τι τρώγεται θα λάβει μείωση στο ΦΠΑ στο 13% και όχι ότι πίνεται δηλαδή καφές, αναψυκτικά και χυμοί και πως αλλωστε θα συνέναινε αυτό όταν ο καφές έχει επιβαρυνθεί και με εξτρα φόρο εδώ και καιρό και αν μη τι άλλο όπως φαίνεται καφές, αναψυκτικά και χυμοί είναι πλέον είδος πολυτελείας και με τη βούλα.

Μπορεί λοιπόν η μείωση ΦΠΑ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός το βράδυ της Τρίτης από το Ζάππειο να δημιούργησε ελπίδες για φτηνότερο καφέ που "λατρεύουν" οι Έλληνες, ωστόσο αποδείχθηκαν… φρούδες, όπως έσπευσαν να διευκρινίσουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Κατά συνέπεια, καφές, κακάο, τσάι, χαμομήλι, λοιπά αφεψήματα, αναψυκτικά, χυμοί θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24%, έχοντας δηλαδή την ίδια ακριβώς αντιμετώπιση με τα οινοπνευματώδη, τα οποία ανέκαθεν υπάγονταν στον υψηλό συντελεστή. Αυτό, βέβαια, σημαίνει πρακτικά ότι η σχετική επιβάρυνση θα συνοδεύει αυτά τα είδη και στην εστίαση, με συνέπεια τα καφέ, τα εστιατόρια, οι ταβέρνες, να χρεώνουν τα εδέσματα με ΦΠΑ 13%, αλλά τα ροφήματα με 24%.

Αντιθέτως, στο χαμηλό συντελεστή 13% αναμένεται να υπαχθούν τυποποιημένα είδη διατροφής, όπως ζάχαρη, αλάτι, ξύδι, μπαχαρικά, γεμιστά ζυμαρικά, αλλαντικά, παρασκευάσματα ψαριών, κονσέρβες, ηλιέλαια, σογιέλαια, καλαμποκέλαια, μαργαρίνες, μαρμελάδες, σοκολάτες, γκοφρέτες, μπισκότα, φρυγανιές, παξιμάδια, παγωτά, κρουασάν και σνακ.

Θέλω να ενημερωθώ αναλυτικά