Η εταιρεία Ατλάντικ σούπερ μάρκετ ανακοίνωσε πως κατέθεσε αίτημα για την υπαγωγή στη διαδικασία συνδιαλλαγής του άρθρου 99 του πτωχευτικού νόμου 3588/2007. Κρίνει, αναφέρει, απαραίτητη την ενέργειά της αυτή «για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της εταιρείας και της ευόδωσης των προσπαθειών που καταβάλλονται ώστε να συνεχιστεί αδιάλειπτα η λειτουργία της, με στόχο τη μείωση του κόστους και την εξοικονόμηση ρευστότητας, ώστε να υλοποιηθεί το αναπτυξιακό της πρόγραμμα». Η Ατλάντικ θα επιδιώξει εντός της προσεχούς διετίας μια αναδιαπραγμάτευση των χρεών της σε συνδυασμό με την πώληση κάποιων καταστημάτων της και προστασία από τους πιστωτές της.

Η αίτηση υπαγωγής της αλυσίδας σουπερμάρκετ Ατλάντικ στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα προκάλεσε αναταραχή στον κλάδο, αγωνία στους 3.700 εργαζομένους για το μέλλον τους αλλά και προβληματισμό στους περίπου 2.000 προμηθευτές της εταιρείας, καθώς το «άνοιγμα» που έχει η Ατλάντικ απέναντί τους ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ.

Το αίτημα υπαγωγής στη διαδικασία συνδιαλλαγής του άρθρου 99 του Ν. 3588/2007 πρόκειται να εκδικαστεί από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών και τυχόν απόρριψή του ίσως οδηγήσει τον όμιλο σε πτώχευση. Αντιθέτως, η υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 99 θα δώσει τη δυνατότητα στη διοίκηση να συνδιαλλαγεί με τους πιστωτές της, ώστε να βρεθεί μια φόρμουλα αναχρηματοδότησης των χρεών. Βεβαίως, για να προχωρήσει σε επιμήκυνση του χρόνου πληρωμής των οφειλών της ή και σε περικοπή αυτών (haircut), θα πρέπει να εξασφαλίσει τη συναίνεση της πλειονότητας των πιστωτών της (51%). Οι προμηθευτές της εταιρείας ήταν εγκλωβισμένοι το τελευταίο διάστημα, αφού από τη μία δεν πληρωνόντουσαν αλλά και από την άλλη δεν μπορούσαν να διακόψουν τη συνεργασία τους, καθώς η Ατλάντικ απορροφούσε το μεγαλύτερο κομμάτι της παραγωγής τους (οπωρολαχανικά, κρέατα, όσπρια, συσκευασίες κ.ά.). Μεγάλο πρόβλημα θα έχουν και οι βιομηχανίες που κατασκεύαζαν προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας για λογαριασμό της Ατλάντικ.

Η εταιρεία μετρά τέσσερις συνεχόμενες ζημιογόνες χρήσεις και το πρώτο τρίμηνο του 2010 είχε μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις 41 εκατ. ευρώ, άλλες μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις 27 εκατ. ευρώ, βραχυπρόθεσμα δάνεια 4,5 εκατ. ευρώ και λοιπές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις 235 εκατ. ευρώ. Το 2009 η εταιρεία είχε αρνητικό λειτουργικό κέρδος 1,87 εκατ. ευρώ ενώ πλήρωσε σε τόκους το ποσό των 3,12 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, το πρώτο τρίμηνο του 2010 είχε θετικό ΕΒΙΤDΑ 1,17 εκατ. ευρώ αλλά πλήρωσε για τόκους 1,88 εκατ. ευρώ. Δηλαδή δούλευε αποκλειστικά για τις τράπεζες, αν και η έκθεσή της σε αυτές δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Αντιθέτως, η βιωσιμότητα ή μη της εταιρείας θα εξαρτηθεί από τις βουλές των προμηθευτών της. Η αλυσίδα σουπερμάρκετ Ατλάντικ ήταν από τις πιο νέες εταιρείες του κλάδου, αλλά το μέγεθός της ήταν δυσανάλογο της... ηλικίας της. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1980 από τον Π. Αποστόλου, το 1985 είχε 5 καταστήματα με τζίρο 16,7 εκατ. ευρώ ενώ το 2009 έκλεισε με τζίρο 573 εκατ. ευρώ. Διαθέτει 151 καταστήματα Αtlantic συν 21 Cash & Carry και 545 καταστήματα franchise ΑΡΙΣΤΑ. Η διαχείριση του ομίλου αυτού απεδείχθη δύσκολη εξίσωση για τα μέλη της οικογένειας Αποστόλου, η οποία, εκτός από τη μείωση της κατανάλωσης και την αύξηση του κόστους δανεισμού που προκάλεσε η κρίση, είχε να αντιμετωπίσει και την εσωτερική αντιπολίτευση από τους άλλους βασικούς μετόχους, την οικογένεια Λαουτάρη.

LET'S TALK FRANCHISE