franchise, επενδυσεις

Οδεύοντας προς το τέλος του τρίτου τριμήνου του έτους και έχοντας εισέλθει στην καλοκαιρινή προεκλογική περίοδο, η αγορά προσπαθεί να πιάσει ρυθμό από την αρχή του έτους, αντιμετωπίζοντας αλλεπάλληλές αναστατώσεις, με το franchising να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όλων όσων διαθέτουν εργατικότητα, δημιουργικότητα και επιχειρηματικό πνεύμα.

Το 2019 ξεκίνησε και συνεχίζει με πεσμένη κίνηση στην αγορά, λόγω μιας σειράς αιτιών από τη δεινή οικονομική κατάσταση των πολιτών και την κάκιστη καταναλωτική ψυχολογία, μέχρι τις συνεχόμενες βροχοπτώσεις και τον προεκλογικό πυρετό των δημοτικών εκλογών (ως αντικειμενική δημοσκόπηση, ψήφος τιμωρίας και βολέματος δημοτικών συμβούλων).

Ως αποτέλεσμα των μειωμένων κύκλων εργασιών, σε συνδυασμό με τα συμπιεσμένα μεικτά περιθώρια – απαραίτητα για να συγκρατηθούν οι τιμές λιανικής, η πλέον προφανής αντιμετώπιση των επιχειρήσεων είναι α/. να μη εκδίδουν αποδείξεις λιανικής και β/. να εστιάζουν στην προσθετική πώληση, με αποτέλεσμα οι μικρές επιχειρήσεις να ξεχωρίζουν ως πρωταθλητές στη μη έκδοση αποδείξεων και οι μεσαίες – μεγάλες επιχειρήσεις να δικαιούνται νόμπελ στον σχεδιασμό και εφαρμογή διαδικασιών και ενεργειών αύξησης των προσθετικών πωλήσεων.

Η πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα βρίσκεται στην κρίσιμη ζώνη, όπου με δυσκολία καλύπτει τα λειτουργικά της και όποιες ασυντόνιστες και μεμονωμένες κυβερνητικές πρωτοβουλίες όπως μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα ή διεύρυνση της εφαρμογής του ΕΦΚΑ ή και έκτακτα επιδόματα σε συνταξιούχους, ανέργους, δημόσιους υπαλλήλους δεν κατορθώνουν ούτε στο ελάχιστο να βελτιώσουν την αγορά- η οποία έχει στεγνώσει από τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό

Σε αυτό το δυσμενές επιχειρηματικό κλίμα, έρχεται το franchising να προσφέρει θέσεις εργασίας και δημιουργείται μια κατάσταση ρεαλιστική από τη μια μεριά (α), αλλά απογοητευτική (β) από την άλλη – αν θέλουμε να μιλάμε για επενδύσεις ή να οραματιζόμαστε ένα καλύτερο αύριο, εναρμονισμένο με την εποχή που ζούμε.

α/.1 To franchising παρέχει ασφάλεια σε όλους όσους επιθυμούν μια σοβαρή επαγγελματική αποκατάσταση, αλλά πρέπει να αγοράσουν την θέση εργασία τους επενδύοντας σε ένα concept. Με ένα συνολικό αρχικό κεφάλαιο 25 – 80 χιλ. ευρώ μπορούν να ενταχθούν στην οικογένεια του franchise και με την προσωπική τους εργασία να στοχεύσουν σε μηνιαίες απολαβές συνήθως 1,500 – 2,500 ευρώ και σπανίως 3,500 – 4,500 ευρώ.

α/.2 Το franchising δίνει τη δυνατότητα για ανάπτυξη σε μητρικές εταιρείες, κυρίως παραγωγικές αλλά και εμπορικές, μέσω της δημιουργίας ενός ελεγχόμενου δικτύου χονδρικής με κεφάλαια τρίτων, των franchisees. Αποτελεί καταλύτη για τη δημιουργία εφαλτηρίου για νέες επενδύσεις και ανάπτυξης εντός και εκτός της χώρας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα και την δημιουργικότητα.

β/. Το απογοητευτικό του θέματος αφορά στα νέα παιδιά που με σπουδές και μεταπτυχιακά υποβιβάζουν τους στόχους τους στη δημιουργία ενός ακόμη coffee shop και αντί να γράφουν κώδικα με έναν i10, χειρίζονται στη καλύτερη μια San Remo Cafe Racer. Μπράβο σε αυτά τα παιδιά που αντί να πέσουν σε κατάθλιψη δίνουν το δικό τους αγώνα εντός της χώρας και ντροπή για τους πολιτικούς που ζουν σε μια σφαίρα γεμάτη από εγωισμό και ανικανότητα.

***

Η συνδρομή του franchising στην δημιουργία θέσεων εργασίας αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός, όπως και ιδιαίτερα σημαντικό καθώς ο θεσμός αφορά τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης των πολυεθνικών ομίλων, βλέπε Coffee Lab vs Starbucks ή Funky Buddha vs Pull & Bear.

Υποστηρίζει την άμυνα των νέων παιδιών να επιβιώσουν μέχρι η χώρα να ξεκινήσει την πορεία της ανάπτυξης, ενισχύει τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας – αυτή των μικρομεσαίων – οικογενειακών – ατομικών επιχειρήσεων και δίνει την κρίσιμη μάζα στις μητρικές εταιρείες για να εξελιχθούν και να αποτελέσουν πρότυπες επιχειρηματικές οντότητες, αναπροσαρμόζοντας ένα αρχικά κοινότυπο προϊόν σε καινοτόμο brand.

Image Link: click here

Photo by Oliver Sjöström from https://ollivves.com

 

No Internet Connection