το δικό σου franchise κατάστημα

Όταν ξεκινάς το δικό σου κατάστημα μέσω franchise έχεις πολλά θέματα τόσο λυμένα, όσο και διασφαλισμένα, όχι όμως όλα και σίγουρα πρέπει να δώσεις προσοχή στα βασικά και σε μερικά ακόμη…

Το ξεκίνημα ενός νέου καταστήματος μπορεί να είναι κάτι το δύσκολο ή ακόμη και τρομακτικό για πολλούς, όταν μάλιστα σε αυτό εναπόκειται το μέλλον της ίδιας τους της οικογένειας.

Τα βασικά που πρέπει να αποφασίσεις είναι:

Όνομα, λογότυπο, εταιρική εικόνα, αρχιτεκτονικό σχέδιο, συσκευασίες

ΛΥΜΕΝΟ! Η μητρική εταιρεία έχει ήδη μελετήσει, δοκιμάσει, επανασχεδιάσει, εγκρίνει και σου παρέχει το ιδανικό πακέτο μιας ολοκληρωμένης εταιρικής ταυτότητας.

Εύρεση καταστήματος

ΕΤΣΙ & ΕΤΣΙ. Η κτηματομεσιτική αγορά είναι δύσκολη και τα μισθώματα πλέον ακριβότερα απ’ ότι πρέπει. Οι μεσίτες σου προωθούν στην πλειοψηφία τους φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Οι μητρικές εταιρείες παλινδρομούν από το να εγκρίνουν το οιοδήποτε κατάστημα μέχρι να μην τους αρέσει κανένα. Οι σοβαρές διαθέτουν εσωτερικά τμήματα και μόνιμες συνεργασίες με σκοπό όχι μόνο την εύρεση καταστήματος, αλλά και την διαπραγμάτευση του μισθώματος. Σε κάθε περίπτωση είναι καλό να απευθυνθείς και σε ένα σύμβουλο franchise, με το μεγάλο ερώτημα να είναι πόσο τζίρο μπορεί να πιάσει το κατάστημά σου.

Έπιπλα και εξοπλισμός

ΛΥΜΕΝΟ 99%! Οι μητρικές εταιρείες είτε σου πωλούν οι ίδιες έπιπλα και εξοπλισμό, είτε έχουν συνάψει καλές συμφωνίες με τους αντιπροσώπους – προμηθευτές και σε διασφαλίζουν κατά 99%. Οπωσδήποτε οφείλεις να κάνει και τη δική σου έρευνα και να διερευνήσεις και την επιλογή των μεταχειρισμένων.

Διαμόρφωση καταστήματος

ΛΥΜΕΝΟ 70%. Όλοι είτε σου προτείνουν κατασκευαστή – εργολάβο, είτε το αναλαμβάνουν οι ίδιοι. Σε κάθε περίπτωση θα έχεις τα πλήρη σχέδια για να πάρεις προσφορές και να αποφασίσεις με ποιον θα συνεργασθείς. Πολύ βασικό να έχεις γραπτή προσφορά πριν μισθώσεις το κατάστημα.

Προϊόντα και πρώτες ύλες

ΛΥΜΕΝΟ για όλες τις αλυσίδες εκτός από τα start ups. Για όλα τα προϊόντα υπάρχουν εγκεκριμένοι προμηθευτές, εκτός από τις αλυσίδες με λίγα καταστήματα που μόλις ξεκίνησαν δραστηριότητα. Πριν ξεκινήσεις ζήτα κάποιες ενδεικτικές τιμές αγοράς – δεν θα στις δώσουν όλες και σχετικά με το μεικτό περιθώριο ζήτα μια γραπτή διαβεβαίωση ή τέλος πάντων κοίτα να πεισθείς τεκμηριωμένα.

Πανελλήνια Διαφήμιση

ΛΥΜΕΝΟ όταν γίνεται. Οι αλυσίδες που έχουν αποκτήσει μια κρίσιμη μάζα ξεκινούν πανελλήνια διαφήμιση σε radio και TV, και μέχρι να γίνει αυτό αν χρειάζεται διενεργούν καμπάνιες, διαγωνισμούς κ.ο.κ. σε social media.

Προωθητικές ενέργειες

ΕΤΣΙ & ΕΤΣΙ. Οι τοπικές προωθητικές ενέργειες είναι δικό σου θέμα όσο αφορά το κόστος, αλλά το τι και πότε θα κάνεις, φυσικά και δεν το ξέρεις τόσο καλά όσο οι μητρική εταιρεία, γι αυτό να την ακούς και να ξεκινήσεις με ένα καλό πλάνο grand opening για να γίνεις γνωστός σε μια αγορά όπου ανταγωνισμός δεν χαρίζεται! Όσο αφορά στην εστίαση, το e-food καλώς ή κακώς είναι must και η μητρική εταιρεία έχει κλείσει για εσένα μια πολύ καλή συμφωνία που μόνος σου με τ

Επιχειρηματικό πλάνο και cash flow

ΜΑΛΛΟΝ ΑΛΥΤΟ, με μεγάλο θέμα το πότε θα φτάσεις στο νεκρό σημείο και με πόσα χρήματα θα πρέπει να υποστηρίξεις την επιχειρηματική σου προσπάθεια κατά την αρχική περίοδο. Μη ξεχάσεις να αφαιρέσεις από τα έσοδα ΦΠΑ, εφορία, εφκα, τέλος επιτηδεύματος κ.ο.κ. Αν απευθυνθείς σε σύμβουλο franchise το πιο πιθανό είναι να ανακαλύψεις μια εντελώς άλλη εικόνα από αυτή που σου παρουσιάζουν οι υπεύθυνοι της μητρικής εταιρείας.

Εύρεση και εκπαίδευση προσωπικού

ΕΤΣΙ & ΕΤΣΙ. Δύσκολο να σου βρει ο δικαιοπάροχος προσωπικό, εύκολο να στο εκπαιδεύσει και αυτό μέχρι σε ένα σημείο. Η εκπαίδευση αφορά θέματα πωλήσεων και τεχνικά, όπως τακτοποίηση, παρασκευή κ.ο.κ. δεν διαμορφώνει ταλέντα, δεν εγκαθιστά χαμόγελα στο πρόσωπο και ευγένεια στον χαρακτήρα. Να είσαι πολύ προσεκτικός στην επιλογή προσωπικού και να είσαι προετοιμασμένος για αλλαγές.

Σύμβαση franchise

ΝΑΙ ΜΕΝ, ΑΛΛΑ. Οι συμβάσεις είναι απλές και πλέον υπάρχει τεράστια εμπειρία. Από την άλλη είναι το μοναδικό επίσημο στοιχείο της όλης συνεργασίας σου για τα επόμενα 5 – 10 χρόνια. Χρειάζεσαι ένα νομικό και όχι αυτόν δίπλα από το σπίτι σου ή το συγγενή του κολλητού σου!! Απευθύνσου σε ένα εξειδικευμένο δικηγόρο στο franchising.

Συμπερασματικά, είναι μάλλον αδύνατο να ξεκινήσεις κάτι μόνος σου, εκτός αν έχεις διάθεση να ρισκάρεις και γνώση να αξιοποιήσεις. Από την άλλη να εμπιστευθείς τυφλά το franchise – με τίποτα. Η πλέον ενδεδειγμένη λύση είναι να απευθυνθείς σε αυτούς που ξέρουν κάτι παραπάνω από εσένα!

 

Σύμβουλοι Franchise - FBS - FRANCHISE BUSINESS SERVICES

Με εμπειρία από το 1990 διαδραματίζουμε ηγετικό ρόλο στον κλάδο του franchise, έχοντας συμβάλλει καθοριστικά στην δημιουργία των μεγαλυτέρων αλυσίδων. Η άνω των 30 ετών δραστηριότητά μας ως σύμβουλοι επιχειρήσεων, η κορυφαία τεχνογνωσία μας και η πλήρης εξειδίκευσή μας στο franchising, σε συνδυασμό με την ακεραιότητα και τον επαγγελματισμό που μας διέπει, μας έχουν αναδείξει ως τη νο1 εταιρεία συμβούλων franchise, παρέχοντας τόσο πλήρεις υπηρεσίες σχεδιασμού, οργάνωσης και ανάπτυξης δικτύων, όσο και συμβουλευτική καθοδήγηση σε ενδιαφερόμενους franchisees. - 2106540681