Θέμης Σαρανταένας, Σύμβουλος Μάρκετινγκ & Ανάπτυξης Επιχειρήσεων

Η ζωή και η ελεύθερη οικονομία είναι γεμάτη επιλογές. Η δικιά σας ήταν να ακολουθήσετε τον δύσβατο και ανηφορικό (και στη χώρα μας επίσης ανη-φόροι-κο) δρόμο του επιχειρείν. Πάντα προσπαθείτε για το καλύτερο και είστε συνεπέστατοι στις υποχρεώσεις προς το προσωπικό και τους πελάτες...

Ακόμη, τηρείτε πιστά την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και προσπαθείτε, στο μέτρο του δυνατού, να βλέπετε τη ζωή και την εργασία με θετική στάση. Είναι όμως όλα αυτά αρκετά για να πάνε την επιχείρηση σας εκεί που την οραματίζεστε; Μήπως στο πρόσωπό σας, οι άνθρωποί σας πρέπει να βλέπουν εκτός από έναν επιχειρηματία και έναν ηγέτη – έναν «ρόλο» που ακούτε και διαβάζετε συχνά από τους – τόσους- Business Coaches;

Εγώ ηγέτης; Δεν έχω τη στόφα!

Αυτό είναι συνήθως το πρώτο επιχείρημα. Όμως, εδώ συμβαίνουν δύο πράγματα. Το πρώτο είναι η παρεξήγηση της λέξης “ηγέτης” και η φόρτισή της με, κυρίως, πολιτική χροιά. Λάθος! Δεν θα σας ζητήσουμε να βγείτε στο μπαλκόνι σηκώνοντας το κοριτσάκι με το τριαντάφυλλο, ενώ τα πλήθη με τα σημαιάκια από κάτω αλαλάζουν. Δεν μιλάμε για αυτό το είδος ηγέτη.

Το δεύτερο είναι ο μύθος ότι ο ηγέτης είναι κάτι που εντυπώνεται στο DNA μας. “Γεννημένος ηγέτης” λέμε! Αν και είναι πιθανό να υπάρχει προδιάθεση εξωστρέφειας σε κάποιους ανθρώπους, κανείς δεν είναι γεννημένος ηγέτης. Η ιστορία άλλωστε είναι γεμάτη από παραδείγματα “απρόθυμων ηγετών” που όμως τα κατάφεραν μια χαρά (Σωκράτη εσύ σούπερ σταρ).

Τι μπορείτε να κάνετε

Είναι σίγουρο ότι στον περιορισμένο χώρο ενός άρθρου δεν θα σας μετατρέψω σε Elon Musk. Μπορώ όμως να σας υποδείξω μερικές καλές πρακτικές που θα σας βοηθήσουν και θα σας κάνουν να πάρετε μερικά βήματα προς τη σωστή, “ηγετική” κατεύθυνση.

Ήξεις αφίξεις ουκ!

Ο ηγέτης αποφασίζει και η ομάδα του εκτελεί. Εάν κωλυσιεργείτε, πισωγυρίζετε και ξανασκέφτεστε τις αποφάσεις σας, οι άνθρωποί σας χάνουν το κίνητρό τους και την πυξίδα τους. Προσοχή: δεν λέμε ότι δεν πρέπει να αλλάζετε γνώμη, αυτό θα ήταν λάθος. Όμως, όταν έρθει η ώρα της απόφασης, πάρτε τη γρήγορα και οριστικά. Θα δείτε διαφορά!

Όλοι είναι ηγέτες

Δεν είστε πλαισιωμένος από μαριονέτες. Όλοι γύρω σας, είναι άνθρωποι που το βράδυ πηγαίνουν στο σπίτι τους, βλέπουν τον αγώνα μπάσκετ, μαγειρεύουν και συζητούν για το πώς πέρασε η μέρα στη δουλειά, ακριβώς όπως εσείς. Μην κάνετε micromanagement και αφήστε τους ανθρώπους σας να γίνουν μικροί ηγέτες στον δικό τους χώρο. Μην τους ευνουχίζετε, μην τους κάνετε να νιώθουν ότι δεν μπορούν ούτε μολύβι να σηκώσουν χωρίς εσάς. Εξάλλου ο έξυπνος επιχειρηματίας δεν θέλει απλά υπαλλήλους, θέλει επιχειρηματίες-υπαλλήλους.

Δώστε το παράδειγμα

Θα σας το πώ με έναν ενδιαφέροντα παραλληλισμό. Η επιχείρησή σας είναι ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος που αγωνίζεται σε μία Ρεγκάτα του Αιγαίου. Είναι δυνατόν εσείς, ως αρχηγός της ομάδας, να μην είστε στο σκάφος, αλλά να το ελέγχετε με τηλεχειρισμό από την Αθήνα μέχρι τον τερματισμό του στη Σάμο; Όχι! Ηγηθείτε, και δια του παραδείγματος. Να είστε εκεί. Δεν σας λέω να πηγαίνετε στο γραφείο πριν χαράξει, αλλά να δείχνετε, με κάθε τρόπο και προς κάθε άνθρωπο, ότι ο καπετάνιος είναι on board.

Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι

Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο μεγάλη διαφορά μπορεί να κάνει ένας μικρός έπαινος. Ο ηγέτης ξέρει να αναγνωρίζει το καλό αποτέλεσμα και την καλή προσπάθεια και να δίνει τα εύσημα στο άτομο ή στην ομάδα που τα δημιούργησαν. Δώστε μπράβο, και μάλιστα αφειδώς, εκεί που πρέπει. Θα σας γυρίσει πίσω στο πολλαπλάσιο!

Θέμης Σαρανταένας

σύμβουλος μάρκετινγκ & ανάπτυξης επιχειρήσεων

www.marketingconsultant.gr