ΣΕΕΠΑ

Είναι τουλάχιστον απογοητευτικό, να μην έχει ενημερωθεί επαρκώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ για τα πραγματικά γεγονότα με ρεαλιστικά δεδομένα. Η απόφασή του για απαγόρευση των αρωμάτων στα ατμιστικά υγρά, έχει βασιστεί σε παραπληροφόρηση και το μόνο που θα πετύχει είναι να αποθαρρύνει τους καπνιστές να κάνουν την επιλογή που θα αλλάξει τη ζωή τους: να κόψουν το κάπνισμα μεταπηδώντας στο συγκριτικά ελάχιστα βλαβερό άτμισμα.

Στην Ελλάδα, είμαστε περήφανοι για τις εκατοντάδες χιλιάδων καπνιστών που σταμάτησαν το κάπνισμα με τη βοήθεια του ατμίσματος, πλήθος που αντιπροσωπεύει το 40% όσων σταμάτησαν το κάπνισμα μετά το 2014, σύμφωνα με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Θα συνεχίσουμε κι εμείς, όπως όλοι οι Ευρωπαίοι συνάδελφοι, να πιστεύουμε στην αποτελεσματικότητα αυτού του μέσου και να ενημερώνουμε για την πάγια πλέον σύσταση του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (Public Health England) ότι το άτμισμα είναι τουλάχιστον 95% ασφαλέστερο από το κάπνισμα.

Ειδικότερα για τα αρώματα στα υγρά αναπλήρωσης και τη χρήση από τη νεολαία:

Τα αρώματα στα ατμιστικά υγρά έχουν ένα σημαντικό ρόλο, τόσο για την προσέλκυση των καπνιστών σε ένα λιγότερο βλαπτικό εναλλακτικό προϊόν, όσο και στη διατήρησή τους μακριά από τον καπνό ώστε να μην ξαναγυρίσουν στο κάπνισμα. Το ποσοστό χρήσης των νέων ανηλίκων του ατμίσματος σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, των Πανεπιστημίων Μακεδονίας και Πάτρας και του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, δεν ξεπερνά το 0,6% ενώ παράλληλα μόλις το 1,5% των ατμιστών δεν είχε καπνίσει τσιγάρο πριν. Ποσοστά που καταδεικνύουν με ξεκάθαρο τρόπο ότι το άτμισμα δεν αποτελεί «πύλη εισόδου στο κάπνισμα» αλλά αντίθετα, είναι η μια «ευρύτατη ΕΞΟΔΟΣ από το λαβύρινθο του καπνίσματος».

Εμείς ως Σύνδεσμος, εκπροσωπώντας τον ατμιστικό κλάδο, ήδη από το 2011 που συσταθήκαμε, επιβάλαμε -παρά το τότε κενό νομοθεσίας- την απαγόρευση πώλησης προϊόντων σε ανηλίκους (α) και μη καπνιστές (β) θεωρώντας ότι ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ στόχος αποτελούν οι ενήλικοι καπνιστές για εμάς. Επιπλέον, το 2016, με την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2014/40, είναι πλέον παράνομη η πώληση σε ανηλίκους και μη καπνιστές, νομοθετική ρύθμιση που ευλαβικά τηρούμε σε όλα τα καταστήματα λιανικής.

Ειδικότερα για τα περιστατικά οξείων αναπνευστικών ασθενειών στις ΗΠΑ:

Παρότι η έρευνα των ομοσπονδιακών αρχών δεν έχει ολοκληρωθεί αναφορικά με τα περιστατικά, με τα μέχρι τώρα ευρήματα από διάφορες Πολιτείες, καθίσταται ΣΑΦΕΣ ότι οι ασθενείς χρησιμοποίησαν ΠΑΡΑΝΟΜΑ προϊόντα, κυρίως από τη μαύρη αγορά προϊόντα με έλαιο μαριχουάνας. Μάλιστα, συνελήφθη και ο πρώτος «παραγωγός» τέτοιων παράνομων προϊόντων, που διέθετε υγρά με έλαιο μαριχουάνας σε ποσότητες χιλιάδων τεμαχίων καθημερινά. Αυτά τα προϊόντα στην Ελλάδα χαρακτηρίζονται ναρκωτικά, είναι παράνομη η κυκλοφορία τους και για αυτό στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε ένα τέτοιο κρούσμα.

Η απουσία κρουσμάτων με αυτή την αιτία έχει και άλλον έναν λόγο: Στην Ελλάδα η ινδική κάνναβη και το έλαιο μαριχουάνας είναι ναρκωτικά και δεν έχουν νομιμοποιηθεί για την κυκλοφορία τους (όπως συμβαίνει σε 11 Πολιτείες των ΗΠΑ). Παράλληλα, η Ελλάδα ακολουθεί ένα αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο ευρωπαϊκό, που ισχύει σε όλη την ΕΕ, ορίζει προδιαγραφές ασφάλειας και ποιότητας για τα συστατικά που επιτρέπεται να απαντώνται στα ατμιστικά υγρά. Αν οι ΗΠΑ είχαν ένα τέτοιο πλαίσιο σαν την Ευρώπη, πιθανότατα να ΜΗΝ είχαν αντιμετωπίσει πρόβλημα.

Θα συνεχίσουμε ως Σύνδεσμος να ενημερωνόμαστε για όλες τις εξελίξεις σε επίπεδο επιστημονικών ερευνών γύρω από το άτμισμα και θα διαχέουμε αυτή την πληροφορία στους ατμιστές και τους καπνιστές. Φιλοδοξώντας, οι Έλληνες καπνιστές να αντιληφθούν την αλήθεια και να λάβουν τη σωτήρια απόφαση να σταματήσουν το κάπνισμα, είτε από μόνοι τους, είτε με τη βοήθεια φαρμακευτικών σκευασμάτων, είτε με τη βοήθεια του ατμίσματος. Ο κοινός στόχος είναι η μείωση των καπνιστών και σε αυτό εργαζόμαστε.