εναλλακτικοι παροχοι ρευματος franchise

Στον κλάδο της ενέργειας έχουν πλέον δραστηριοποιηθεί μεγάλοι παίχτες και δυνατοί όμιλοι, μερικοί εκ των οποίων αναπτύσσουν δίκτυο φυσικών καταστημάτων μέσω franchise, δίνοντας από τη μια τη δυνατότητα σε franchisees να αξιοποιήσουν την ευκαιρία του ανοίγματος της αγοράς και από την άλλη ενισχύουν τους δεσμούς εμπιστοσύνης του brand τους με το καταναλωτικό κοινό.

Ο κλάδος χαρακτηρίζεται από δύο κοινά στοιχεία με αυτόν των τηλεπικοινωνιών:

Ταχεία ανάπτυξη

Στην περίπτωση των τηλεπικοινωνιών, η ταχεία διείσδυση της χρήσης κινητού τηλεφώνου σε συνδυασμό με τις τεχνολογικές εξελίξεις δημιούργησε μια συνεχώς αυξανόμενη και ταυτόχρονα δυναμική πελατειακή βάση και σταθερά αυξανόμενα έσοδα, με αποτέλεσμα τόσο την δημιουργία εξαιρετικά δυνατών ομίλων /αλυσίδων, όσο και την εκτόξευση των αποδόσεων για όσους επιχειρηματίες επένδυσαν στα αντίστοιχα franchise κατά τη πρώιμη περίοδο.

Ο κλάδος της ενέργειας, με αιχμή του δόρατος τις συνδέσεις ρεύματος, παρουσιάζει αντίστοιχους σχετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά με ελάχιστα brands να δραστηριοποιούνται μέσω franchise, με την αγορά του συνόλου των εναλλακτικών παρόχων να έχει επιτύχει ήδη διείσδυση της τάξεως του 15% και να έχει ως κύριο αντικείμενο ένα βασικότατο αγαθό που απευθύνεται σε όλους.

Η απόφαση να ξεκινήσει κάποιος τώρα το δικό του κατάστημα franchise στον κλάδο της ενέργειας χαρακτηρίζεται σαφέστατα από εξαιρετικά σημαντικές προοπτικές ταχείας ανάπτυξης, καθώς το καταναλωτικό κοινό που μπορεί να συνεργασθεί με ενναλακτικούς παρόχους και να εξοικονομήσει μέχρι και 25% μείωση στο ενεργειακό κόστος του είναι σήμερα πολύ μεγάλο (85% των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων).

Έσοδα από airtime

Βασικό παράγοντα επιτυχίας για την κινητή αποτέλεσε το airtime, τα τεράστια ποσοστά της πρώιμης περιόδου που δημιούργησαν εξαιρετική κερδοφορία για όσους επιχείρησαν στον κλάδο.

Παρομοίως, στον κλάδο της ενέργειας τα καταστήματα franchise έχουν να λαμβάνουν ένα ποσοστό επί του λογαριασμού του εκάστοτε συνδρομητή τους, μικρότερο σε σχέση με το ανωτέρω airtime της κινητής, αλλά με την ίδια λογική, που θέλει τη συνδρομητική μάζα να αυξάνεται συνέχεια και τα έσοδα της επιχείρησης να μεγαλώνουν με εκθετικό ρυθμό, καθώς οι απώλειες (δηλ. η αλλαγή παρόχου από τον καταναλωτή) είναι αμελητέες, κάτι που άλλαξε στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών με την ωρίμανση της αγοράς, αλλά στον κλάδο της ενέργειας αναμένουμε λογικά να διατηρηθεί σε αμελητέα επίπεδα κατά τη πρώτη φάση της ανάπτυξης του κλάδου, αφού οι πάροχοι δεν ανταγωνίζονται να πάρουν συνδρομητές ο ένας από τον άλλο, αλλά «χτυπάνε» τη ΔΕΗ.

Μια ακόμα βασική διαφορά των δύο κλάδων αφορά στο γεγονός ότι η ενέργεια αποτελεί ένα βασικό αγαθό για όλους, ενώ η κινητή αποτελούσε στα πρώτα της βήματα ένα αγαθό πολυτελείας.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ πρώτης περιόδου ανάπτυξης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΚΙΝΗΤΗ

ΑΓΑΘΟ

ΒΑΣΙΚΟ

ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ

AIRTIME

ΜΙΚΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ

ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΜΕΓΑΛΗ

ΜΕΓΑΛΗ

ΕΠΙΛΕΟΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΑΡΚΕΤΕΣ

ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ FRANCHISE

ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΣ

ΜΕΓΑΛΟΣ

ΓΝΩΣΗ & ΕΜΠΕΙΡΙΑ

ΜΕΓΑΛΗ

ΜΙΚΡΗ

Θεωρούμε ότι οι όμιλοι που έχουν επιλέξει το franchise για να δημιουργήσουν φυσικά καταστήματα υπερτερούν έναντι των παρόχων που πραγματοποιούν πωλήσεις μόνο μέσω internet και call centers, καθώς δημιουργούν δεσμούς εμπιστοσύνης με τους καταναλωτές μέσω της προσωπικής τους επαφής με το κατάστημα.

Τα, δε, franchise καταστήματα, όταν λειτουργούν σωστά, δηλαδή με επικέντρωση στις πωλήσεις και στις δημόσιες σχέσεις, δημιουργούν μια ολοένα αυξανόμενη συνδρομητική βάση, η οποία δρα πολλαπλασιαστικά στα έσοδά τους. Παρέχοντας έκπτωση της τάξεως του 25% στους οικιακούς και επιχειρηματικούς λογαριασμούς, «πουλάνε» ένα προϊόν που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, εμπλουτίζοντας ταυτόχρονα την γκάμα των υπηρεσιών τους με επιπλέον βασικές αλλά και καινοτόμες υπηρεσίες.

Αν θεωρείτε ελκυστικό τον κλάδο της ενέργειας για να επενδύσετε και να ασχοληθείτε είτε επιχειρηματικά, είτε ως αυτο-απασχόληση, με μικρό κεφάλαιο και εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης, θα πρέπει να αξιολογήσετε τις επιλογές σας, αναφορικά με το απαιτούμενο κεφάλαιο, την υποστήριξη που θα λαμβάνετε, τις υπηρεσίες που θα προσφέρετε πλέον των συνδέσεων ρεύματος, όπως και την εμπορική πολιτική της μητρικής εταιρείας αναφορικά με το πόσο ελκυστική είναι για τους πελάτες σας. Αν σας ενδιαφέρει να αναλύσουμε τα ανωτέρω παραμένουμε στην διάθεσή σας στο 2106540681 και στο