δντ

Ύφεση της τάξης του 10% στην Ελλάδα για το 2020 αλλά και αύξηση της ανεργίας στο 22,3% προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα και περιλαμβάνουν τις προβλέψεις του Ταμείου για το τρέχον έτος και το 2021.

Στην έκθεσή του για την Παγκόσμια Οικονομία (World Economic Outlook), το ΔΝΤ αναφέρει ότι η πανδημία «επιφέρει υψηλό και αυξανόμενο ανθρώπινο κόστος παγκοσμίως και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα». Ως αποτέλεσμα, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί απότομα κατά -3% το 2020, «πολύ χειρότερα» από ό,τι κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης 2008-09.

Σε ένα βασικό σενάριο - το οποίο προϋποθέτει ότι η πανδημία υποχωρεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 και οι προσπάθειες περιορισμού σταματούν σταδιακά - η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να παρουσιάσει άνοδο κατά 5,8% το 2021 καθώς θα ομαλοποιείται η οικονομική δραστηριότητα, με τη βοήθεια πολιτικής στήριξης. Ωστόσο, οι κίνδυνοι για ακόμη πιο σοβαρά αποτελέσματα είναι σημαντικοί.

Για την Ελλάδα, η έκθεση προβλέπει ύφεση 10% για την φετινή χρονιά και άνοδο της ανεργίας στο 22,3%, ενώ για το 2021 δίνει πρόβλεψη ανάπτυξης 5,1% και ανεργία στο 19%. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει τη χειρότερη επίδοση στο σύνολο της ευρωζώνης.

Στο πλαίσιο των προβλέψεων του ΔΝΤ, αναμφίβολα οι οικονομικές επιπτώσεις της νέας κρίσης είναι ιδιαίτερα δυσμενείς, αλλά πιστεύουμε ότι θα πρέπει να συνυπολογισθούν επιπλέον παράγοντες που το ΔΝΤ δεν έλαβε υπόψη:

  • τα μέτρα της κυβέρνησης σε συνδυασμό με την αποδοχή τους από την ελληνική κοινωνία, το θάρρος και την αυτοθυσία των αγωνιστών της πρώτης γραμμής έχουν ήδη διαμορφώσει μια ιδιαίτερα καλή κατάσταση αναφορικά με την εξάπλωση του ιού.

  • ο Έλληνας επιχειρηματίας, αλλά και εργαζόμενος έχει αναπτύξει αντανακλαστικά και ικανότητες που του επιτρέπουν να καινοτομεί και να επιβιώνει εν μέσω κρίσης.

Ειδικά για στον κλάδο του franchising, οι αλυσίδες που διαθέτουν ικανότητες και δέσμευση διοίκησης παραμένουν με πολλαπλούς τρόπους κοντά στους πελάτες τους, αξιοποιούν τα νομοθετικά μέτρα, σχεδιάζουν την προσαρμογή τους στη νέα - μετά και κατά την διάρκεια του covid 19 - εποχή, δρουν διαδικτυακά και είναι έτοιμες να επανέλθουν δυναμικά, ακόμα πιο κοντά στους καταναλωτές. Τα πρώτα αποτελέσματα από την έρευνα που διεξάγει το Franchise.GR (δες ΕΔΩ) δείχνουν ότι η αγορά θεωρεί ότι η αγορά θα επανέλθει σταδιακά σε πολύ καλό βαθμό σε λίγους μήνες, αν και η πλειοψηφία θεωρεί ότι θα αλλάξει ριζικά ο τρόπος λειτουργίας πολλών κλάδων.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το πλήγμα θα είναι πολύ μεγάλο για όλες τις οικονομίες, ακόμη και τις ισχυρότερες του πλανήτη, οι οποίες θα παρουσιάσουν ύφεση.

Εξαίρεση οι αναπτυσσόμενες χώρες, η Κίνα και η Ινδία. Η τάση της ύφεσης αναμένεται να αναστραφεί το 2021, με τις προβλέψεις να δίνουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Για το σύνολο του κόσμου προβλέπει ύφεση της τάξης του 3% για το 2020 και ανάπτυξη 5,8% την επόμενη χρονιά.

Όσον αφορά τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη προβλέπει τα εξής:

  • Οι ΗΠΑ θα κλείσουν τη χρονιά με -5,9%, ενώ το 2021 η οικονομία τους αναμένεται να τρέξει με 4,7%.

  • Στη ζώνη του ευρώ το πλήγμα θα είναι μεγαλύτερο, καθώς το ΔΝΤ αναμένει ύφεση της τάξης του 7,5%, αλλά ανάπτυξη 4,7% την επόμενη χρονιά.

  • Συνολικά η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί στο 10,4%, από 7,6% το 2019, ενώ το 2021 προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 8,9%.

  • 'Ύφεση αναμένεται και στις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης για το 2020: Γερμανία -7%, Γαλλία -7,2%, Ιταλία -9,1% ενώ το 2021 θα έχουν, σύμφωνα με τις προβλέψεις ανάπτυξη αντίστοιχα 5,2%, 4,5% και 4,8%.

  • Όσον αφορά τις αναπτυσσόμενες χώρες, η Κίνα αναμένεται να έχει ανάπτυξη της τάξης του 1,2% και η Ινδία 1,9% το 2020, ενώ το 2021 θα έχουν ανάπτυξη 9,2% και 7,4% αντίστοιχα.

No Internet Connection