Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Στην επιτυχία του ελληνικού σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και στις επιπτώσεις που έχει η κρίση του COVID-19 στην οικονομία και τον ελληνικό τουρισμό, αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στην τηλεδιάσκεψη που είχε σήμερα με τους πρέσβεις των κρατών – μελών της Ε.Ε στη χώρα μας.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις νέες κυβερνητικές ανακοινώσεις περί άρσης των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας και τα σχετικά χρονοδιαγράμματα επιστροφής στην κανονικότητα, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα που ελήφθησαν προστάτευσαν τις ζωές των Ελλήνων πολιτών. Σημείωσε, ωστόσο, ότι θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία και τον τουρισμό, που αποτελεί περίπου το ¼ του εγχώριου ΑΕΠ. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, όπως είπε, είναι να ανοίξουν σταδιακά η οικονομία και η κοινωνία.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Αναπληρωτής Υπουργός επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να στείλει ένα δυνατό μήνυμα εμπιστοσύνης προς τους πολίτες της, αλλά και αξιοπιστίας προς τις αγορές, με επίκεντρο την ανάκαμψη των οικονομιών των κρατών- μελών της. Αναφορικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, τόνισε ότι πρέπει να εξετάσουμε την πιθανότητα μιας εκ των προτέρων δέσμευσης στο πλέον υψηλό επίπεδο, μέσω της εμπροσθοβαρούς αναθεώρησης του κοινοτικού προϋπολογισμού. «Τώρα είναι η ώρα της Ευρώπης. Σε μία περίοδο ελλείμματος παγκόσμιας ηγεσίας, η Ευρώπη ως παγκόσμιος παίκτης, πρέπει να βγει μπροστά, επιδεικνύοντας έμπρακτα αλληλεγγύη αλλά και σε σεβασμό στις δημοκρατικές αρχές και αξίες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης ενημέρωσε τους πρέσβεις για τις προτεραιότητες της επικείμενης Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης (15.05-18.11.2020), με κεντρικό άξονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας εν μέσω της πανδημίας του COVID19.

Θέλω να ενημερωθώ αναλυτικά