Άδωνις Γεωργιάδης

Το 2020 ξεκίνησε ως μία χρονιά που φαινόταν ότι θα έχουμε μία σημαντική αύξηση του ακαθαρίστου εθνικού μας προϊόντος. Όλοι οι πρόδρομοι δείκτες, κρατήσεις στον τουρισμό, η αύξηση της κατανάλωσης, η μείωση των επιτοκίων δανεισμού και γενικά η πορεία της ελληνικής οικονομίας, προοιώνιζαν για μία μεγάλη οικονομική επιτυχία το 2020. Αυτά μέχρι περίπου το τέλος Φεβρουαρίου, όταν και συναντήσαμε τον Covid -19. Τότε ολόκληρη η κυβέρνηση και ειδικά το Υπουργείο Ανάπτυξης έπρεπε να διαχειριστούμε μία πρωτοφανή σε μέγεθος κρίση σε όσο το δυνατόν μικρότερο χρόνο. Αυτό σημείωσε, στην έναρξη της ομιλίας του για τα νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Ο κύριος στόχος που έχουμε δεν είναι φυσικά να αποφύγουμε την ύφεση, είναι αναπόφευκτη για το έτος 2020, αλλά να μειώσουμε όσο γίνεται περισσότερο το εύρος της και να διατηρήσουμε ζωντανή την οικονομία μας ώστε το 2021 να είναι ένα έτος πολύ μεγάλης ανάκαμψης. Πραγματικά, σε χρόνο ρεκόρ ήμασταν η πρώτη χώρα που έλαβε έγκριση από τις ευρωπαϊκές αρχές για τα εγγυοδοτικά εργαλεία που σχεδιάσαμε. Και μπορώ να σας πω με περηφάνια - και ευχαριστώ ιδιαίτερα τους συνεργάτες μου για αυτό - πετύχαμε η Αναπτυξιακή Τράπεζα να γίνει ένα πραγματικό εργαλείο ουσιαστικής παροχής ρευστότητας για την ελληνική οικονομία».

Ο Υπουργός ανέφερε ότι ξεκίνησε σήμερα το μεσημέρι, ξανά, η δυνατότητα των επιχειρήσεων να κάνουν αίτηση στο ταμείο ΤΕΠΙΧ ΙΙ για τα δάνεια που δίνει η Αναπτυξιακή Τράπεζα και εξασφαλίζει κεφάλαιο κίνησης με 100% άτοκη χρηματοδότηση τα πρώτα δύο χρόνια και μηδενικό επιτόκιο στο 40% του κεφαλαίου της συμμετοχής ΤΕΠΙΧ ΙΙ για την υπόλοιπη διάρκεια. Από τις 12:00 το μεσημέρι μέχρι τώρα, περισσότερες από 40.000 επιπλέον επιχειρήσεις μπήκαν για να κάνουν αίτηση παροχής ρευστότητας μέσα από αυτό το εργαλείο. Η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου εργαλείου έχει πλέον φτάσει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, στις 26 Μαΐου λήγει η δεκαπενθήμερη προθεσμία της δημόσιας πρόσκλησης προς τις τράπεζες, έτσι ώστε μέχρι τα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου να ξεκινήσει το εγγυοδοτικό εργαλείο ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο, με τη συνολική μόχλευση ρευστότητας μέσω τραπεζικού συστήματος, φτάνει τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ, με εγγυημένο το 80% του χαρτοφυλακίου δανείων μικρομεσαίων αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στα ακόλουθα χρηματοδοτικά εργαλεία:

  • Κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών για έργα σε ενέργεια, κυκλική οικονομία και κρίσιμες υποδομές: με αναμενόμενη μόχλευση έως 3 δισεκατομμύρια,
  • Δημιουργία πιλοτικού προγράμματος συν-επενδύσεων επιχειρηματικών αγγέλων σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Δημιουργία project preparation facility για συντονισμό και χρηματοδότηση ωρίμανσης μεγάλων και στρατηγικών έργων υποδομής.
  • Πρόγραμμα soft financing για νεοφυείς καινοτόμες επιχειρήσεις.
  • Αύξηση δημόσιας συμμετοχής στο EquiFund.
  • Συγχρηματοδότηση (δάνεια) μαζί με πιστωτικά ιδρύματα σε στρατηγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας.
  • Συνεπενδυτικό κεφάλαιο για equity για προσέλκυση ξένων θεσμικών επενδυτών με στόχο τη χρηματοδότηση γρήγορα αναπτυσσόμενων ελληνικών επιχειρήσεων.

Το σύνολο όλων αυτών των δράσεων, μαζί με την αύξηση του ΤΕΠΙΧ, φτάνει στο 1 δις 880 εκατ. ευρώ και με τη μόχλευση θα προσθέσει έως το τέλος του χρόνου άλλα 5 δισεκατομμύρια ευρώ στην πραγματική οικονομία.

Ως προς τις στρατηγικές και τις μεγάλες επενδύσεις, μόλις πριν από λίγες μέρες «λάβαμε έγκριση από τις ευρωπαϊκές αρχές πρόσθετης ενίσχυσης των επενδυτικών σχεδίων, ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ». «Βάσει των νέων ορίων που έχουμε στον προηγούμενο κύκλο, ο οποίος έληξε και του οποίου τις προτάσεις εγκρίνουμε κατά προτεραιότητα, ενώ ήταν να εγκριθούν περίπου 600 επιχειρήσεις με επενδυτικά σχέδια, θα εγκριθούν περίπου 2000, δηλαδή σχεδόν όλες όσες κατέθεσαν φάκελο με νόμιμα δικαιολογητικά».

Σήμερα, μπήκαν οι υπογραφές για το νέο κύκλο για τη γενική επιχειρηματικότητα, ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ, και την επιχειρηματικότητα πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ. «Και λόγω των αυξημένων ορίων που ανέφερα προηγουμένως, ο σημερινός κύκλος θα λήξει τον Ιούλιο του 2020 και με τη λήξη του αμέσως θα ξεκινήσει και νέος κύκλος με τα ίδια ποσά, έτσι ώστε να δώσουμε κίνητρο σε όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις που θέλουν να υλοποιήσουν αναπτυξιακά σχέδια και που όλο αυτό το διάστημα η έλλειψη ενδιαφέροντος του κράτους ή η έλλειψη φορολογικών κινήτρων ή η έλλειψη δυνατότητας πρόσβασης σε φτηνή χρηματοδότηση, τους εμπόδιζε να υλοποιήσουν τώρα τα σχέδιά τους με την αρωγή του κράτους και με υπηρεσίες οι οποίες θα εγκρίνουν τα σχέδιά τους όσο γίνεται γρηγορότερα».

Επιπρόσθετα, μέσα στο πλαίσιο του Covid-19 από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα, εγκρίθηκαν σε ΣΔΙΤ τέσσερα 4 νέα έργα ύψους 365 εκατομμυρίων, ενώ τον Ιούνιο δημοπρατούνται οκτώ έργα ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων. Επίσης, υπήρξαν εγκρίσεις νέων στρατηγικών επενδύσεων, ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ, έως το τέλος του χρόνου, ενώ πρόσφατα εγκρίθηκαν νέες στρατηγικές επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ. Το Υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και με άλλα συναρμόδια Υπουργεία θέτει σε άμεσο προγραμματισμό 40 μεγάλα έργα συνολικού προϋπολογισμού 6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στο νέο ΕΣΠΑ του 2021 – 2027, το οποίο έχει εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση από τις αρχές του νέου χρόνου, προστίθενται οι πόροι από το European Recovery Fund, ώστε με επιπλέον πόρους να χρηματοδοτηθεί μεσοπρόθεσμη οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Στο τρέχον ΕΣΠΑ, «όχι μόνο δεν πρόκειται να χαθεί ούτε ένα ευρώ, αλλά αντίθετα πολλά έργα θα περάσουν στο επόμενο ΕΣΠΑ έτσι ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότησή τους και να μην αφήσουμε ούτε ένα ευρώ να λιμνάζει σε αυτές τις δύσκολες εποχές που οι επιχειρήσεις χρειάζονται πραγματικό χρήμα».

Επίσης, η Κυβέρνηση δημιουργεί Παρατηρητήριο Ρευστότητας το οποίο θα παρακολουθεί την πορεία που το τραπεζικό σύστημα παρέχει αυτά τα δάνεια σε επιχειρήσεις της χώρας, την ταχύτητα και το σε ποιες επιχειρήσεις πηγαίνουν τα χρήματα αυτά και εφόσον τα έχουν πράγματι ανάγκη για να μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους. «Αυτή τη στιγμή θέλω να ενθαρρύνω όλα τα τραπεζικά στελέχη και όλες τις διοικήσεις των τραπεζών να μην εξαντλούν σήμερα την αυστηρότητά τους ή τη γραφειοκρατία τους πάνω σε αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία» τόνισε ο Υπουργός.

Ο ίδιος σημείωσε πως «σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών θα έχουμε σύντομα σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιό μας για τις μικροπιστώσεις έτσι ώστε και άλλες επιχειρήσεις που δεν έχουν την ίδια δυνατότητα με τις περισσότερο οικονομικά υγιείς να αποκτήσουν πρόσβαση έστω σε ένα πρώτο κεφάλαιο κίνησης με ευέλικτο και γρήγορο τρόπο.

Στόχος μας είναι να μην μείνει καμία επιχείρηση πίσω. Στόχος μας είναι να βρούμε λύσεις και για την τελευταία επιχείρηση που θέλει πράγματι να δώσει τη μάχη και που είναι έτοιμη μαζί με εμάς να δώσουμε έναν κοινό αγώνα για να μείνει η Ελλάδα όρθια σε αυτό το δύσκολο 2020. Θα είμαστε στο πλάι ακόμα και στο πρόβλημα του καθενός από εσάς ξεχωριστά».

«Θέλω να με πιστέψετε, θα είναι μια δύσκολη χρονιά, αλλά όπως η Ελλάδα τα κατάφερε και εξέπληξε τον κόσμο στην υγειονομική φάση της κρίσης, το ίδιο βαθύτατα πιστεύω ότι η Ελλάδα μας θα μπορέσει να καταπλήξει τον κόσμο και στην οικονομική φάση της κρίσης» κατέληξε στην ομιλία του ο Υπουργός Επενδύσεων.

No Internet Connection