COVID 19

Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα τρία σήματα με τα οποία θα λειτουργεί η εστίαση από τις 16 Ιουλίου μέχρι τις 31 Αυγούστου, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας.

Το πρώτο σήμα πληροφορεί για τον πλήρη εμβολιασμό του προσωπικού του καταστήματος, ενώ τα επόμενα δύο αναφέρονται στην πολιτική που ακολουθείται.

Πιο συγκεκριμένα:

Πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό

covid vaccinated

Με αυτό το σήμα θα πιστοποιούνται οι επιχειρήσεις στις οποίες όλο το προσωπικό που εργάζεται έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Covid free

covid free

Τα συγκεκριμένα καταστήματα θα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν με το 85% της χωρητικότητάς τους. Οι πελάτες θα είναι μόνο καθήμενοι και θα τηρούνται οι κανόνες αποστάσεων, ενώ θα υπάρχουν και αυστηρές κυρώσεις σε περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων.

Μεικτοί Χώροι

covid meiktos

Στις επιχειρήσεις θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες, ενώ, στη διαμόρφωση του χώρου, η σήμανση θα προβλέπει ξεχωριστά τμήματα της επιχείρησης που θα μπορούν να κάθονται οι πελάτες, που θα έχουν εμβολιαστεί ή θα έχουν νοσήσει ή θα έχουν κάνει τα προβλεπόμενα τεστ.

Το πλαίσιο λειτουργίας των covid free επιχειρήσεων θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση η οποία θα έρθει μέσα στα επόμενα 24ωρα με τη διαδικασία του "κατεπείγοντος", καθώς όλα πρέπει να είναι έτοιμα μέσα στις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα προετοιμάζεται εκστρατεία ενημέρωσης για τον νέο τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων.

Κίνητρα για τις επιχειρήσεις

Η κυβέρνηση ευνοεί τους covid free επαγγελματικούς χώρους, επιβραβεύοντας τις επιχειρήσεις που έχουν εμβολιασμένο προσωπικό με το ειδικό σήμα.

Η παρότρυνση στον εμβολιασμό θα λειτουργεί ως κίνητρο για τον ίδιο τον εργοδότη, καθώς η επιχείρησή του θα μπορεί αφενός να εξυπηρετήσει μεγαλύτερο αριθμό πελατών και αφετέρου να προσφέρει την σιγουριά που αναζητούν οι πελάτες ότι πρόκειται για έναν ασφαλή χώρο.

Όπως έχει ανακοινωθεί οι "αμιγείς" χώροι θα εξυπηρετούν μόνο εμβολιασμένους (άτομα που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό πριν από τουλάχιστον 14 ημέρες), αλλά και όσους έχουν νοσήσει το πολύ μέχρι πριν από έξι μήνες.

Ψηφιακοί χάρτες με καταστήματα covid free

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα ενεργοποιήσει ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα δηλώνονται οι αμιγείς ή οι μεικτές χρήσεις των καταστημάτων.

Δεδομένου ότι πλέον είναι διαθέσιμες οι υπηρεσίες γεωεντοπισμού, πολύ σύντομα θα δούμε και ψηφιακούς χάρτες με καταστήματα covid free.

Δηλαδή, ο καταναλωτής θα μπορεί να αναζητά από το κινητό του εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες που λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Εκτός από την δήλωση στην ψηφιακή πλατφόρμα, ο επιχειρηματίας θα πρέπει να αναρτά και ταμπέλα έξω από την επιχείρηση.

Η ταμπέλα θα σχεδιαστεί ενιαία για όλες τις επιχειρήσεις, ώστε το σήμα covid free να αποτυπωθεί στους καταναλωτές και να το αναζητούν στις εξόδους τους.

Πως θα λειτουργεί η Covid Free GR

Η «Covid Free GR» μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό iOS ή Android και να χρησιμοποιηθεί για την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID, καθώς και των ελληνικών βεβαιώσεων του gov.gr.

Διατίθεται δωρεάν μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο App Store και στο Google Play. Η εφαρμογή δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου του πιστοποιητικού, ενώ δεν κρατάει και δεν αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό επαληθεύσεων.

Για τον έλεγχο και την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID δεν απαιτείται σύνδεση στο internet, ενώ για των ελληνικών βεβαιώσεων απαιτείται.

Υπάρχουν τρία επίπεδα επαλήθευσης:

  • Πράσινο: σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID

  • Κίτρινο: σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR)

  • Κόκκινο: σημαίνει λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό

Η ισχύς των πιστοποιητικών διαφέρει ανάλογα με τον τύπο τους:

  • Εμβολιασμού: 14 ημέρες από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης

  • Νόσησης: έως και 6 μήνες μετά

  • Rapid test: 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)

  • PCR test: 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)

No Internet Connection