καφε franchise

Οι αυξήσεις στη πρώτη ύλη του αγαπημένου μας ροφήματος οδηγούν τις τιμές του καφέ να αυξηθούν από 10% έως 20%, τόσο στα ράφια των σούπερ μάρκετ, όσο και στα καταστήματα εστίασης και στο take away, με το νο1 στη ζήτηση freddo espresso να πωλείται σύντομα στο take away από 2,40 έως 2,60 Ευρώ.

Η ανατίμηση του καφέ αναμένεται να έχει επίπτωση σε πολλούς κλάδους της αγοράς, από τους καταναλωτές έως τους επιχειρηματίες στον τομέα της πώλησης καφέ. Οι αλλαγές στις τιμές επηρεάζουν την απόφαση αγοράς των καταναλωτών, ενώ οι επιχειρηματίες βρίσκονται αντιμέτωποι με την πίεση να προσαρμόσουν τις τιμές τους στη νέα κατάσταση της αγοράς.

Για το θέμα είχε μιλήσει πρόσφατα ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης καφέ, Αναστάσιος Γιαγκόγλου: «οι ανοδικές τάσεις στην τιμή του καφέ άρχισαν λόγω της λειψυδρίας του Βιετνάμ, της δεύτερης παραγωγού χώρας σε καφέ στον κόσμο όπου καλλιεργεί και εξάγει την ποικιλία Robusta. Μέχρι στιγμής η ποικιλία αυτή κατέγραψε άνοδο της τάξεως του 50%. Οπότε καταλαβαίνετε ότι αυτό έχει συμπαρασύρει και την τιμή της arabica. Το σίγουρο είναι ότι εάν θα συνεχιστεί αυτή τη κατάσταση εκ των πραγμάτων μετά το Πάσχα θα προβούμε και εμείς σε ανατιμήσεις».

Οι αυξημένες τιμές μπορεί να επηρεάσουν τις καταναλωτικές συμπεριφορές, καθώς οι καταναλωτές μπορεί να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις ή να μειώσουν τη συχνότητα της αγοράς καφέ. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τα έσοδα των καταστημάτων εστίασης και την ανταγωνιστικότητά τους στην αγορά.

Για τους επιχειρηματίες στον τομέα του καφέ, η διαχείριση της αύξησης των τιμών είναι σημαντική προκειμένου να διατηρήσουν τους πελάτες τους και να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους στην αγορά. Ενδέχεται να πρέπει να εξετάσουν εναλλακτικές λύσεις, όπως η αναδιαμόρφωση των τιμών ή η ενίσχυση της προσφοράς τους για να προσελκύσουν και να διατηρήσουν τους πελάτες τους.

Η αύξηση των τιμών του καφέ συνδέεται με διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν την προσφορά και τη ζήτηση στην παγκόσμια αγορά καφέ:

  1. Μειωμένη παραγωγή Robusta: Η μειωμένη ποσότητα σοδειάς καφέ Robusta στο Βιετνάμ λόγω της λειψυδρίας επηρεάζει τη διαθεσιμότητα του καφέ στην αγορά, οδηγώντας σε αυξημένες τιμές λόγω της υψηλότερης ζήτησης και της μείωσης της προσφοράς. Η τιμή της Ρομπούστα σημειώνει συνεχή ρεκόρ στα διεθνή χρηματιστήρια. Με βάση τα στοιχεία του ∆ιεθνούς Οργανισμού Καφέ, η τιμή της Ρομπούστα διαμορφώθηκε σε 189,76 σεντς ανά λίβρα, έναντι 115,70 σεντς ανά λίβρα τον Απρίλιο του 2023.

  2. Αύξηση του κόστους μεταφοράς: Οι επιθέσεις στη Διώρυγα του Σουέζ επηρέασαν το κόστος μεταφοράς, καθιστώντας τη μεταφορά του καφέ πιο δαπανηρή. καθώς τα προϊόντα που προέρχονται από το Βιετνάμ ή την Ινδία και την Ινδονησία διανύουν διαφορετικά δρομολόγια και κάνουν τον περίπλου της Αφρικής, γεγονός που αυξάνει το κόστος.

  3. Επίδραση στην τιμή του Arabica: Η αύξηση των τιμών του Robusta επηρεάζει επίσης την τιμή του Arabica, καθώς οι δύο αυτές ποικιλίες συνυπάρχουν στην αγορά και συνδέονται στενά μεταξύ τους.

Γενικώς, οι αλλαγές στις τιμές του καφέ αποτελούν μέρος ενός δυναμικού και αβέβαιου περιβάλλοντος επιχειρηματικής λειτουργίας, όπου οι επιχειρηματίες πρέπει να προσαρμόζονται συνεχώς σε νέες συνθήκες και προκλήσεις προκειμένου να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν.Θέλω να ενημερωθώ αναλυτικά