Όταν αναζητάς το ιδανικό franchise στη Μικρή Εστίαση, δίνεις βάρος στα προφανή, την εμπειρία στη φιλοξενία και εξυπηρέτηση, στο απαιτούμενο αρχικό κεφάλαιο, στην τεχνογνωσία του brand και στην διαφοροποίηση που παρέχει. Όλα αυτά έχουν τη σημασία τους, αλλά δεν αρκούν. Αν υπάρχει ένα στοιχείο που κάνει τη διαφορά στον δρόμο προς την επιτυχία, αυτό είναιη Ανθεκτικότητα.
Η Μικρή Εστίαση χαρακτηρίζεται από ένταση, ταχύτητα, άμεση επαφή με τον πελάτη και πολλές προοπτικές. Είναι γεμάτη προκλήσεις, από αλλαγές στο ωράριο λόγω καιρού ή περιορισμών, μέχρι ελλείψεις προσωπικού, απαιτητικούς πελάτες ή απρόβλεπτες αυξήσεις στο κόστος πρώτων υλών. Εκεί, δεν επιβιώνει αυτός με το πιο εντυπωσιακό business plan ή το εξαίρετο branding. Επιβιώνει και προοδεύει εκείνος που σηκώνει τα μανίκια και συνεχίζει, ακόμα κι όταν όλα δείχνουν δύσκολα.
Ανθεκτικότητα στη Μικρή Εστίαση είναι η ικανότητα να παραμένεις ψύχραιμος, όταν οι παραγγελίες αργούν, να ανακάμπτεις μετά από ένα κακό Σαββατοκύριακο, να κρατάς το brand σου ζωντανό και αυθεντικό ακόμα και όταν η κούραση σε βαραίνει. Είναι ο τρόπος σκέψης που λέει: “ΟΚ, δεν πήγε όπως το σχεδίαζα. Τι κάνω τώρα;” - και όχι “Τα παρατάω”.
Όλοι οι franchisees ξεκινούν με ενθουσιασμό με την ιδέα του δικού τους coffee spot ή street burger. Αλλά όταν έρθει ο πρώτος μήνας με βροχή και λίγη κίνηση, ή όταν ο ανταγωνιστής ανοίξει τρία τετράγωνα πιο κάτω, λυγίζουν. Εκεί είναι που ξεχωρίζει ο σταθερός και προσηλωμένος franchisee που δεν αφήνει τίποτα να τον εκτροχιάσει. Αυτός είναι που τελικά χτίζει φήμη, πελατεία και κερδοφορία.
Αν σε ενδιαφέρει η Μικρή Εστίαση, αναρωτήσου: Έχω τη διάθεση να παλέψω όταν τα πράγματα δυσκολέψουν;
Αν είσαι franchisor, ξανασκέψου τι ψάχνεις στους συνεργάτες σου. Δεν χρειάζεσαι απλώς έναν barista ή έναν μάγειρα. Αναζητάς ένα μαχητή, ένα ήρωα. Έναν άνθρωπο που δεν πτοείται με την πρώτη αναποδιά.
Οι ανθεκτικοί franchisees δεν βλέπουν τα δύσκολα shifts ως εφιάλτες, τα βλέπουν ως εμπειρίες που τους δυναμώνουν. Είναι προσαρμοστικοί, ακούν, δοκιμάζουν, εξελίσσονται. Και γίνονται κομμάτι ενός υγιούς δικτύου, που ανταλλάσσει γνώση, στηρίζει και χτίζει αργά αλλά σταθερά ένα δυνατό brand.
Στον κόσμο της Μικρής Εστίασης, η ανθεκτικότητα δεν είναι “μπόνους”. Είναι προϋπόθεση. Είναι αυτή που κρατά το το κατάστημα όρθιο, όταν όλοι οι άλλοι τα μαζεύουν. Είτε λοιπόν ψάχνεις το δικό σου concept, είτε τον επόμενο συνεργάτη σου, βάλε την ανθεκτικότητα στην κορυφή της λίστας σου.
Τα 5 tips
Θυμήσου το “Γιατί”
Γιατί άνοιξες αυτό το spot; Τι σε ενθουσίασε στο concept; Το “γιατί” σου θα σε κρατήσει όρθιο στις δύσκολες ημέρες και βράδια με λίγες παραγγελίες.
Δες τα στραβά σαν μαθήματα, όχι σαν αποτυχίες
Ένας λάθος καφές, ένα παράπονο, μια άδεια Παρασκευή, όλα είναι δεδομένα. Το θέμα είναι τι μαθαίνεις και πως εξελίσσεσαι.
Μην παίζεις μόνος σου. Επέλεξε το franchise
Άλλοι franchisees, συνεργάτες, μέντορες—η κοινότητα είναι όπλο. Ανθεκτικότητα δεν σημαίνει μοναχικότητα.
Πρόσεξε σώμα και μυαλό
Δεν πας μακριά με burnout. Ξεκούραση, καλή διατροφή, λίγη κίνηση και χρόνος εκτός καταστήματος είναι απαραίτητα.
Μην κολλάς στο “έτσι το κάναμε πάντα”
Άλλαξε το μενού, άλλαξε τη ροή εργασιών, άλλαξε τη μουσική! Όσοι αντέχουν, είναι αυτοί που δεν φοβούνται να προσαρμοστούν.
from the editors of FRANCHISE BUSINESS.
Proudly developed by aDa.gr in Greece.