Πριν από τρεις δεκαετίες, γεννήθηκε ένα love story γεμάτο γεύση, μεράκι, ποιότητα και πάθος για αυθεντικό φαγητό. Η l’artigiano κλείνει τα 30 αποδεικνύοντας ότι – ναι!- οι μεγάλοι έρωτες περνούν από το στομάχι και κυρίως κρατούν ανεξίτηλη τη γεύση τους μέσα στον χρόνο!
Η l’artigiano στοχεύει στο άνοιγμα τριών νέων καταστημάτων στην Αττική, με επίκεντρο τα Βόρεια Προάστια και το κέντρο και επεκτείνεται και σε περιοχές εκτός πρωτεύουσας όπως σε Χαλκίδα, Καλαμάτα και Κόρινθο.
Η διοίκηση της αλυσίδας προβλέπει επίσης επιστροφή της δραστηριότητας σε κερδοφορία. Σημειώνεται ότι το 2022 η μητρική εταιρεία έκλεισε με κύκλο εργασιών 3,6 εκατ. ευρώ, με αύξηση 21% (σε επίπεδο συστήματος συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων σε όλα τα περνώντας σε ζημιές καταστήματα ο τζίρος εκτιμάται σε 18 εκατ. ευρώ). Ωστόσο, κατέγραψε ζημιές προ φόρων 224.623 ευρώ από κέρδη 169.264 ευρώ στην προηγούμενη χρήση και με EBITDA 141.966 ευρώ μειωμένα κατά 70%. Πρόκειται για το αποτέλεσμα των αυξήσεων τιμών σε πρώτες ύλες και ενέργεια. Μάλιστα ως αποτέλεσμα της κρίσης η εταιρεία πέρυσι προχώρησε σε αυξήσεις τιμών στα προϊόντα της, της τάξης του 8% μεσοσταθμικά ενώ επιπλέον 8% αναμένεται να περάσει στις τιμές το 2024.
Για το 2023, η διοίκηση της L’ Artigiano αναμένει επιστροφή σε κερδοφορία ευνοούμενη από την αύξηση της τουριστικής κίνησης αλλά και την αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας και πρώτων υλών. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Χρήστος Βιτσικάνος, επισήμανε ότι η μερική αποκατάσταση του κόστους ενέργειας θα συμβάλλει στη βελτίωση της οργανικής κερδοφορίας της εταιρείας για την επόμενη χρήση συνεχίζοντας την αναπτυξιακή τροχιά που σημειώνει την τελευταία τριετία. Προβλέπει, επίσης, ανάπτυξη πάνω από 16% φέτος. Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις διενεργούνται κυρίως μέσω του call center της L’ Artigiano κι ένα 25% διενεργείται μέσω πλατφορμών. Με το μοντέλο που υιοθετεί η L’ Artigiano και με την προώθηση στην αγορά αυθεντικών ιταλικών συνταγών με φρέσκα υλικά έχει καταφέρει να διατηρήσει τα μερίδιά της, που της δίνουν την τρίτη θέση στην τοπική αγορά, μετά την Pizza Fan και την Domino’s Pizza.
Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένα από τα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία είναι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. Στο πλαίσιο αυτό ανέπτυξε τμήμα HR και προχώρησε σε αύξηση μισθών 20%, με τον μέσο μισθό να φτάνει τα 1.200 -1.300 ευρώ μικτά, στα περίπου 1.200 άτομα που απασχολούνται στον όμιλο.
Ένα love story που μοιάζει με ταινία
Όλα ξεκίνησαν το 1993 όταν ο Χρήστος Βιτσικάνος ίδρυσε τη l’artigiano, με το άνοιγμα του πρώτου καταστήματος διανομής ιταλικού φαγητού στον Βύρωνα. Το όραμα ήταν ξεκάθαρο: Η δημιουργία αυθεντικών ιταλικών γεύσεων με cook-to-order διαδικασίες και τα πιο φρέσκα και ποιοτικά υλικά. Έτσι, εξελίσσοντας διαρκώς την τεχνογνωσία και με πολύ μεράκι και αγάπη για την τέχνη της πίτσας, η l’artigiano εξελίχθηκε ταχύτατα σε μια επιτυχημένη επιχειρηματική ιδέα, που «άνθισε» πέρα από τα όρια της Αθήνας, μπαίνοντας δυναμικά στο χώρο του franchise το 2000. Σήμερα, αριθμεί συνολικά πάνω από 24 καταστήματα και περισσότερους από 400 εργαζομένους.
from the editors of FRANCHISE BUSINESS.
Proudly developed by aDa.gr in Greece.