εεα

Την άμεση μείωση της φορολογίας από το 24% στο 20% και τη μείωση κατά 50% του φόρου προκαταβολής ζητά το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σημείωσε σε δήλωσή του ο πρόεδρός του Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου.

«Κάθε μέρα που περνά δείχνει ακόμα πιο έντονα το μέγεθος του προβλήματος από την εξάπλωση της πανδημίας, ενώ είναι βέβαιο ότι το οικονομικό αποτύπωμα αυτής της πρωτοφανούς για τα παγκόσμια χρονικά κατάστασης, θα είναι οδυνηρό», είπε ο κ. Χατζηθεοδοσίου και πρόσθεσε ότι «Μέλημα μας λοιπόν πρέπει να είναι η ανάσχεση αυτής της ύφεσης που έρχεται. Και για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο απαιτούνται δραστικές αποφάσεις. Εδώ και τώρα η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει για τις επιχειρήσεις στη μείωση της φορολογίας από το 24% τουλάχιστον στο 20% ενώ πρέπει να μειώσει και το φόρο προκαταβολής κατά 50%».

«Σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, οι φόροι επιβάλλονται στα έσοδα» αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΕΑ», «Απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχίσει η κυβέρνηση να ζητάει φόρους από επιχειρήσεις, είναι αυτές οι επιχειρήσεις να είναι σε λειτουργία. Αν τις ωθήσει στο λουκέτο, τότε θα είναι σαν να πυροβολεί τα πόδια της. Άρα, αν πραγματικά θέλει να στηρίξει την επιχειρηματικότητα, οφείλει να τις κρατήσει ενεργές λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα. Και υπό τις παρούσες συνθήκες, η μείωση των φόρων είναι σίγουρα ένα από αυτά τα μέτρα».

Αναλυτικά στη δήλωσή του ο κ. Χατζηθεοδοσίου σημειώνει ότι:

Κάθε μέρα που περνά δείχνει ακόμα πιο έντονα το μέγεθος του προβλήματος από την εξάπλωση της πανδημίας, ενώ είναι βέβαιο ότι το οικονομικό αποτύπωμα αυτής της πρωτοφανούς για τα παγκόσμια χρονικά κατάστασης, θα είναι οδυνηρό. Ήδη διεθνείς οίκοι τονίζουν ότι αμέσως μετά την υγειονομική κρίση θα ακολουθήσει η οικονομική και εκτιμούν ότι θα είναι μεγαλύτερη από αυτήν του Κραχ του 1929.

Μέλημα μας λοιπόν πρέπει να είναι η ανάσχεση αυτής της ύφεσης που έρχεται. Και για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο απαιτούνται δραστικές αποφάσεις. Μπορεί η Πολιτεία να ανακοίνωσε μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων αμέσως μόλις έγινε αντιληπτή η σοβαρότητα της κατάστασης, όμως η αλήθεια είναι ότι αυτά δεν αρκούν.

Εδώ και τώρα η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει για τις επιχειρήσεις στη μείωση της φορολογίας από το 24% τουλάχιστον στο 20% ενώ πρέπει να μειώσει και το φόρο προκαταβολής κατά 50%.

Η θέση του Ε.Ε.Α. είναι ότι δεν υπάρχει κανένα νόημα να συζητάμε για τόσο υψηλή φορολογία και μάλιστα με πλασματικά δεδομένα. Και εξηγούμαι: Η αγορά έχει «παγώσει» αφού δεν λειτουργεί σχεδόν τίποτα. Υπάρχει αυτή την στιγμή εμπορική δραστηριότητα πέραν των ειδών πρώτης ανάγκης; Λειτουργεί η εστίαση; Ο τουρισμός; Άρα από ποια έσοδα θα μπορέσουν να καλυφθούν οι ήδη υψηλές φορολογικές υποχρεώσεις επιχειρήσεων και επαγγελματιών;

Το ίδιο ισχύει και για τον παραλογισμό με το όνομα «προκαταβολή φόρου». Από την στιγμή που ήδη έχουν χαθεί μήνες επαγγελματικής δραστηριότητας για τους περισσότερους κλάδους της οικονομίας, είναι επόμενο οι τζίροι να μην έχουν καμία σχέση με αυτούς του προηγούμενου χρόνου. Άρα πως θα υπολογιστεί αυτή η προκαταβολή φόρου; Θα είναι κατάφωρη αδικία αν παραμείνει αυτό το εισπρακτικό μέτρο.

Η κυβέρνηση έχει δείξει ότι ακούει τους φορείς. Τρανό παράδειγμα η υιοθέτηση των προτάσεων του Ε.Ε.Α. για την ανάγκη διεύρυνσης του μειωμένου ενοικίου σε όλους τους πληττόμενους ΚΑΔ αλλά και για την χρονική παράταση δυνατότητας υπαγωγής επιχειρήσεων στο πρόγραμμα Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Αποτελούν δικαίωση για το Ε.Ε.Α. οι διορθωτικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης. Καλούμε λοιπόν τώρα το οικονομικό επιτελείο να προχωρήσει στην υλοποίηση της πρότασης μας για την άμεση μείωση της φορολογίας.

Σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, οι φόροι επιβάλλονται στα έσοδα. Απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχίσει η κυβέρνηση να ζητάει φόρους από επιχειρήσεις, είναι αυτές οι επιχειρήσεις να είναι σε λειτουργία. Αν τις ωθήσει στο λουκέτο, τότε θα είναι σαν να πυροβολεί τα πόδια της. Άρα, αν πραγματικά θέλει να στηρίξει την επιχειρηματικότητα, οφείλει να τις κρατήσει ενεργές λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα. Και υπό τις παρούσες συνθήκες, η μείωση των φόρων είναι σίγουρα ένα από αυτά τα μέτρα.

Θέλω να ενημερωθώ αναλυτικά