Οι προσδοκώμενες ανατροπές και ο νέος ρόλος του franchising

Έχει ξεπροβάλλει μια Νέα Εποχή στην παγκόσμια κοινωνία, η οποία δεν έχει ακόμη συγκεκριμενοποιηθεί και το μόνο σίγουρο είναι ότι αφορά σε μια μακρά περίοδο συνεχών αλλαγών και αναταράξεων, με την δημόσια επιχείρηση να παλεύει για ένα καλύτερο ισολογισμό και με το franchising να αποτελεί, πλέον, τη μοναδική διέξοδο της επιχειρηματικότητας.

 

Πως οδηγηθήκαμε στη Νέα Τάξη Πραγμάτων

Το ξέσπασμα των προβλημάτων στην αγορά των στεγαστικών δανείων χαμηλής εξασφάλισης, η αλόγιστη χρήση δομημένων επενδυτικών προϊόντων που εξαρτώνταν άμεσα από τη δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων από τα οποία παράγονταν, η προσπάθεια απομάκρυνσης του πιστωτικού και επιτοκιακού κινδύνου από τις τράπεζες, η μετατροπή στάσιμων κεφαλαίων σε εμπορεύσιμους τίτλους και η μετακίνηση των σύνθετων επενδυτικών τίτλων στις καταστάσεις ειδικών οντοτήτων, προκάλεσαν ένα ντόμινο αλυσιδωτών αντιδράσεων στον αμερικανικό και ευρωπαϊκό τραπεζικό και κτηματομεσιτικό τομέα, με γενεσιουργό χώρα τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, οδήγησαν στην παγκόσμια οικονομική ύφεση που προσομοιάζει με εκείνη του 1930, με τους ρυθμούς ανάπτυξης να υποχωρούν και τα δημοσιονομικά των χωρών να εκτίθενται στο ενδεχόμενο εκτροπής.

Η «Μαύρη Παρασκευή», στις 24 Οκτωβρίου του 2008, προκάλεσε απώλειες $ 3,2 τρις σε Ευρασία, με τους ξένους επενδυτές να σπεύδουν σε μαζικές ρευστοποιήσεις στην Ελλάδα, τον γενικό χρηματιστηριακό δείκτη των Αθηνών να πέφτει κάτω από τις 1.800 μονάδες, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1989, με απώλειες 24 δισ. ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο του 2008, μέσα σε 24 μέρες, με τα έσοδα του κράτους να ανέρχονται στα 39,2 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 41,6.

Στη συνέχεια, κατά τις πρώτες εβδομάδες του 2010 παρατηρήθηκε μια έντονη ανησυχία για το υπερβάλλον δημόσιο χρέος. Κάποια ευρωπαϊκά think-tanks ισχυρίστηκαν ότι η δυσχερής θέση μερικών χωρών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας στην οποία περιήλθαν σήμερα είναι το αποτέλεσμα μιας δεκαετίας κεϊνσιανών πολιτικών δανεισμού που επιδίωξαν τοπικοί διαμορφωτές της πολιτικής από κοινού με αυτάρεσκους κεντρικούς τραπεζίτες της ΕΕ. Μερικοί υψηλόβαθμοι Γερμανοί πολιτικοί αξιωματούχοι έφτασαν έως το σημείο να πούνε ότι τα επείγοντα μέτρα θα έπρεπε να επιφέρουν σκληρές ποινές στις χώρες που λαμβάνουν βοήθεια από την ΕΕ, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία.

Τέλος, οδηγηθήκαμε στην επιβολή μιας δέσμης από σκληρές διορθωτικές πολιτικές, με στόχο τον έλεγχο του δημόσιου χρέους, σύμφωνα τόσο με τις επιταγές του ΔΝΤ, όσο και με την τεχνοκρατική ορθολογιστική αντιμετώπιση της πραγματικής κατάστασης, με επίκεντρο στην αύξηση των εσόδων του δημοσίου τομέα και στην συμπίεση των εξόδων του.

 

Η Νέα Τάξη Πραγμάτων

Η αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο έχει ανακοπεί και πολλές προηγμένες οικονομίες οδηγούνται σε βαθιά ύφεση, με τους διεθνείς κερδοσκόπους να σχεδιάζουν ολοένα και πιο πολύπλοκα σχέδια για χειραγώγηση των αγορών και εκμετάλλευσης της δημοσιονομικής κρίσης σε αδύναμες χώρες.

Τα νέα μέτρα φοροεισπρακτικά μέτρα, οι αδύναμες πρωτοβουλίες για ενίσχυση της ανάπτυξης, οι υψηλές τιμές για ενέργεια και αναλώσιμα αγαθά, η αύξηση της ανεργίας οδηγούν σε μείωση της κατανάλωσης, σε αύξηση του ανταγωνισμού, σε περιορισμό της ανάλωσης των φυσικών πόρων, σε αποδυνάμωση της μεσαίας τάξης και σε εξαθλίωση των χαμηλών εισοδημάτων.

Έχει, πλέον, δημιουργηθεί ένα νέο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο καλούνται τόσο οι επιχειρήσεις, όσο και οι πολίτες, αρχικά, να επιβιώσουν και στη συνέχεια να διατηρήσουν τις ελπίδες τους για ευημερία. Η Νέα Εποχή για την χώρα μας και για την παγκόσμια κοινότητα χαρακτηρίζεται από συνεχείς αλλαγές και αναταράξεις που δημιουργούν ανατροπές, συγκρούσεις, καταστροφές και γεννήσεις νέων δεδομένων, κλάδων και επιχειρηματικών κινήσεων.

Το Franchising πρωτοστατεί στα Νέα Δεδομένα, λόγω των προνομίων που παρέχει σε νέους επιχειρηματίες, όπως ασφάλεια και επιτυχή καθοδήγηση, αλλά και σε υφιστάμενες επιχειρήσεις που χωρίς ιδιαίτερο κόστος δημιουργούν δίκτυα καταστημάτων με αυτοπαρακινούμενο και ικανό προσωπικό διαχείρισης (δικαιοδόχοι).

Παράλληλα, στο πλαίσιο των επιχειρηματικών, οικονομικών, αλλά και προσωπικών φιλοδοξιών και ανησυχιών παρατηρούνται μια σειρά από πρωτοβουλίες που οδηγούν αναπόφευκτα σε «βίαιες» συγκρούσεις. Νέες εκθέσεις σχεδιάζονται από ανθρώπους εκτός του κλάδου, αλλά και από περιοδικά και συμβούλους του χώρου. Νέα φιλόδοξα σχήματα οργανώνονται από συμβούλους του κλάδου με σκοπό να μονοπωλήσουν την αγορά. Νέα portals δημιουργούνται και παλιά ανασχεδιάζονται και (ανα)διαχειρίζονται με φιλοδοξίες να κατακτήσουν τις πρώτες θέσεις στο Google, χρησιμοποιώντας εκτός των άλλων και «κακόβουλες» πρακτικές.

Πολυετείς επιχειρηματικές οντότητες, είτε δικαιοπάροχοι, είτε σύμβουλοι ή περιοδικά έχουν οδηγηθεί σε συρρίκνωση ή και σε παύση εργασιών. Μη μπορώντας να επιβιώσουν με το μέχρι σήμερα core business τους ή μη έχοντας εκπληρώσει τις προσωπικές φιλοδοξίες τους πολλοί στρέφονται σε νέες συμπληρωματικές κατευθύνσεις, όπως εκθέσεις, περιοδικά, συμβουλευτική, internet και βραβεία, θέλοντας, ίσως, να προσφέρουν το κάτι νέο και διαφορετικό, χωρίς όμως να έχουν συναίσθηση της γενικότερης κατάστασης, του ίδιου του κλάδου, των δυνατοτήτων των δικών τους και της αγοράς και το κυριότερο χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι μόνο οι πολιτικές και η μεμονωμένη στρατηγική του καθενός, εναρμονισμένες σε ένα συνολικό σχέδιο ανάπτυξης του ίδιου του κλάδου μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση της συνολικής «πίτας» με ουσιώδες, θετικό και συνολικό αποτέλεσμα για τον κλάδο, για τους ίδιους και για την αγορά.

Καλούμε όλους όσους ασχολούνται έμμεσα ή άμεσα με το franchising, καθώς και όλους όσους επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν με τον θεσμό να συμμετέχουν στο ηλεκτρονικό forum του www.franchise.gr στέλνοντάς μας τις απόψεις τους και συνεισφέροντας τόσο στην βελτίωση, όσο και στην διασφάλιση της Ενιαίας Στρατηγικής Ενίσχυσης του Franchising (ΕΣΕF).