συνέντευξη στο ΚΕΡΔΟΣ

Συζητάμε με τον κ. Πλάτωνα ΤΡ. Μαλλικούρτη, τον άνθρωπο που ξεκίνησε στη χώρα μας το πρώτο ευρείας κυκλοφορίας μέσο ενημέρωσης για το franchising, το περιοδικό FRANCHISEBUSINESS, τον άνθρωπο που έχει προσφέρει πολλά στο χώρο και έχει συντελέσει καταλυτικά στην δημιουργία δεκάδων επιτυχημένων δικτύων στην ελληνική αγορά, τον εμπνευστή του νέου θεσμού, αυτού των Βραβείων Franchise που πραγματοποιήθηκαν τέλος Ιανουαρίου, και που σημείωσαν εκπληκτική επιτυχία με χορηγό επικοινωνίας το «Κ».

 

Αξιότιμε κε Μαλλικούρτη, αναφερθήκατε κατά την διάρκεια τη εκδήλωσης απονομής των Βραβείων Franchise ότι διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο για το franchising. Τι ακριβώς εννοείτε;

Πραγματικά, διανύουμε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο και θεωρώ ότι αντιμετωπίζουμε σήμερα τη μεγαλύτερη ευκαιρία να διαπρέψουμε ως κλάδος, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα επιτυχίας στα αυτόνομα και ανεξάρτητα καταστήματα και επιπλέον οι περισσότεροι επιχειρηματίες αναζητούν τόσο υψηλές αποδόσεις, όσο και χαμηλές επενδύσεις, κάτι που μόνο το franchising μπορεί να προσφέρει. Παράλληλα, η ζήτηση για το franchising, έχει διπλασιασθεί σε σχέση με πέρσι. Οι αναγνώστες του περιοδικού μας και οι επισκέπτες του franchise.gr ξεπερνούν πλέον τους 40.000 σε μηνιαία βάση και αυτό εναρμονίζεται με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, όπου διαπιστώνεται εξαιρετική αύξηση της «επιχειρηματικότητας ανάγκης» και συνάδει με την υφιστάμενη οικονομική κρίση.

 

Ποιός είναι ο ρόλος του franchising σήμερα;

Ο ρόλος του franchising είναι σήμερα πιο σημαντικός από ποτέ, αρκεί να αντιληφθεί ο κλάδος τις κοινωνικές αλλαγές και τις σύγχρονες τάσεις. Το franchising αντιμετωπίζει σήμερα μια βασική πρόκληση - την πρόκληση των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων. Ο τρόπος με τον οποίο προετοιμαζόμαστε, προσδοκάμε και ανταποκρινόμαστε στις παγκόσμιες αλλαγές θα καθορίσει και το μέλλον του θεσμού στη χώρα μας. Απαιτείται ο σχεδιασμός, η δέσμευση και ο συντονισμός ενός επαναστατικού σχεδίου με στόχους την ενίσχυση της δημοτικότητας του franchising, την διασφάλιση του κύρους του και την απομάκρυνση όσων ζημιώνουν τον κλάδο, ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως οι σημερινές προοπτικές της δυνητικής διείσδυσής του στην αγορά, ώστε να σημειώσει διψήφια νούμερα, όπως σε κάθε αναπτυγμένη οικονομία.

 

Πώς οι σημερινές συνθήκες επηρεάζουν το franchising;

Αποτελεί γεγονός, πλέον, ότι σήμερα διανύουμε μια περίοδο μεγάλης ύφεσης και ριζικών ανακατατάξεων που αλλάζουν τον τρόπο σκέψης του σύγχρονου κόσμου. Ωστόσο, οι προβληματισμοί που απασχολούν τόσο την κοινωνία, όσο και τον επιχειρηματικό κόσμο δεν αφορούν σε κάτι νέο. Όλα τα ζητήματα που έχουν έρθει στο προσκήνιο απασχολούν έντονα τα τελευταία έτη την διεθνή κοινότητα και οι παγκοσμίου φήμης διανοητές έχουν προσδιορίσει τα απαραίτητα εννοιολογικά εργαλεία για να κατανοήσουμε και να προσαρμοσθούμε στη νέα εποχή.

Στο πλαίσιο της σημερινής περίπλοκης κατάστασης των αγορών, διαπιστώνουμε αφενός ένα σαφές κλίμα αβεβαιότητας και αφετέρου την ύπαρξη εξαιρετικών ευκαιριών, ικανών να αναδείξουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά και τις ικανότητες των επιχειρήσεων. Η πεποίθησή μας είναι ότι απαιτείται, πλέον, επιτακτικά είτε ο επανακαθορισμός είτε η ενδυνάμωση της στρατηγικής τους, με στόχο την δημιουργία καινοτομικής υπεραξίας, βάσει σύγχρονων και αποτελεσματικών τεχνικών και εργαλείων.

Σύμφωνα με αυτή τη λογική δημιουργήσαμε ένα νέο όνομα, wizion, το οποίο προέρχεται από τις λέξεις wizard και vision, με την έννοια ότι τα οράματα, δηλαδή ο σκοπός της στρατηγικής, των επιχειρήσεων οφείλουν να είναι ανατρεπτικά και μαγικά, αν επιθυμούν να διαπρέψουν και να καθιερωθούν στην αγορά. Παράλληλα, το όνομα wizion εκφράζει την πεποίθησή μας ότι οι Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, τα παραδοσιακά πλέον εργαλεία και τεχνικές (π.χ. TQM, JIT, BPR, ERP κ.λπ.), ο καθιερωμένος τρόπος σκέψης, έχουν χάσει το νόημά τους και… ανήκουν στο παρελθόν. Όσοι επιθυμούν να διαπρέψουν οφείλουν να σκεφτούν και να δράσουν ανατρεπτικά και… μαγικά!

 

Με απλά λόγια, πώς θεωρείτε ότι η νέα περίοδος της διεθνούς οικονομίας επηρεάζει τον επιχειρηματικό κόσμο;

Θεωρούμε ότι όλες οι επιχειρήσεις σήμερα χαρακτηρίζονται από έντονους προβληματισμούς σχετικά με:

-        τις πωλήσεις τους.

-        τις εισπράξεις τους.

-        τις αποδόσεις τους.

-        τα μεικτά περιθώριά τους.

-        τα κόστη τους και τα δάνειά τους.

-        το ίδιο το προϊόν τους.

-        τις συγκρούσεις τους με προμηθευτές, συνεργάτες και πελάτες.

-        το ίδιο το μέλλον τους!

Θεωρούμε ότι οι στόχοι για την σύγχρονη επιχείρηση είναι συγκεκριμένοι:

-        Λιτή

-        Εξαιρετική

-        Κερδοφόρα

-        Καινοτόμος

-        Παγκόσμια

 

Ποιές είναι οι υπηρεσίες που παρέχει η wizion strategy;

Η wizion strategy παρέχει εξαιρετικές λύσεις με σκοπό την ενδυνάμωση των επιχειρήσεων και όπως φανερώνει και η επωνυμία της επικεντρώνεται σε λύσεις στρατηγικής. Η εικοσαετής εμπειρία μας Η εικοσαετής εμπειρία μας που καλύπτει σχεδόν το σύνολο των κλάδων της αγοράς, η υψηλή τεχνογνωσία μας, οι διεθνείς συνεργασίες μας, οι ανθρώπινες και υλικοτεχνικές υποδομές μας, σε συνδυασμό με το εξαιρετικό και πιστό μας πελατολόγιο εγγυώνται την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών μας. Η εταιρεία μας αξιοποιώντας την εξαιρετική εμπειρία της, βασιζόμενη στην ελληνική πραγματικότητα και μεταφέροντας διεθνή τεχνογνωσία και πρακτικές, δημιούργησε μία πρότυπη μεθοδολογία έργων στρατηγικού ανασχεδιασμού, τις αρχές της οποίας ακολουθεί σε κάθε έργο που αναλαμβάνει:

BusinessDefinition 

Διαμορφώνουμε ή ανασχεδιάζουμε το business concept, ώστε να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του αύριο συντάσσοντας ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό Επιχειρηματικό Πλάνο, που βασίζεται σε νέα μοναδικά διαφοροποιητικά χαρακτηριστικά και προσδίδει καινοτομική αξία.

Sales & Marketing  

Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε το Marketing Plan που καθιερώνει τους πελάτες μας στην παρούσα και στη μελλοντική αγορά.

BusinessProcesses 

Σχεδιάζουμε και υποστηρίζουμε την εφαρμογή πρότυπων διαδικασιών, που διασφαλίζουν την τήρηση των κατευθυντήριων αρχών και την επίτευξη των στόχων, παρακολουθώντας, ελέγχοντας και βελτιώνοντας τις αποδόσεις.

BusinessDevelopment

Ενισχύουμε το επιχειρηματικό πλάνο και τις υλικοτεχνικές υποδομές των πελατών μας. Δημιουργούμε ευέλικτες και στιβαρές οργανωτικές δομές. Ενισχύουμε τις ικανότητες των επιχειρήσεων.

 

Για να υλοποιηθούν τα παραπάνω χρειάζεται κάτι παραπάνω από μια «κλασική» οργάνωση και στελέχωση;

Πολύ σωστά, υπό τον συντονισμό της wizion strategy έχουμε δημιουργήσει την κορυφαία ομάδα επώνυμων επαγγελματιών και προσφέρουμε ικανές υπηρεσίες για να καθιερώσουν τους πελάτες μας στην αγορά, ένας στόχος δύσκολος, αλλά ταυτόχρονα εφικτός. Άλλωστε όλα τα projects της wizion strategy βρίσκονται υπό την άμεση επίβλεψη του πλέον κατάλληλου και έμπειρου συνεργάτη μας και η υλοποίησή τους πραγματοποιείται με την υποστήριξη κατάλληλων στελεχών και εξωτερικών συνεργατών της εταιρείας μας. Παράλληλα, έχουμε προβεί σε μια σειρά από στρατηγικές συνεργασίες, ώστε το διεθνές δίκτυο των συνεργατών μας να παρέχει μια σημαντική κάλυψη του παγκόσμιου επιχειρηματικού χάρτη, όπως Αυστραλία, Αλβανία, Βοσνία, Γαλλία, Ιαπωνία, Ιρλανδία, Κίνα, Κύπρο, Μ. Βρετανία, Μάλτα, Μ. Ανατολή, Ν. Αφρική, Ρουμανία, Σερβία. Κατ’ αυτόν τον τρόπο είμαστε σε θέση να υλοποιήσουμε έργα στο εξωτερικό και ταυτόχρονα αξιοποιούμε εμπειρία και τεχνογνωσία σε μια σειρά από τομείς όπως strategy, franchise, quality, sustainability, motivation, productivity, sales, marketing, operations, logistics, finance, funding, technology, audit.

Έχοντας μελετήσει τις διεθνείς τάσεις, τεχνικές και προδιαγραφές στόχος μας είναι να ενισχύουμε τους πελάτες μας ώστε να αποτελέσουν πρότυπο στον κλάδο τους και να καθιερωθούν στην αγορά, σεβόμενοι. τις απαιτήσεις και προσδοκίες των μετόχων, της διοικητικής ομάδας, των δικαιοδόχων, των πελατών τους και των διεθνών προτύπων και με βάση την αρχή κόστους - οφέλους ανακαλύπτουμε, προτείνουμε και υποστηρίζουμε όλες οι αναγκαίες αλλαγές, υπό το πρίσμα του τρίπτυχου «Ποιότητα - Έλεγχος – Παραγωγικότητα» με τη μέγιστη προσπάθεια να αποκομίσουν οι πελάτες μας τα μέγιστα οφέλη από τις υπηρεσίες μας, στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής τους.

 

Αναφορικά με το franchising, ένα χώρο στον οποίο είστε πολύ γνωστός. Ποιά είναι η θέση σας;

Στη νέα εποχή ο ρόλος του franchising είναι ακόμη πιο σημαντικός από ποτέ, αρκεί να αντιληφθεί ο κλάδος τις κοινωνικές αλλαγές και τις σύγχρονες τάσεις. Το franchising αντιμετωπίζει σήμερα μια βασική πρόκληση - την πρόκληση των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων. Ο τρόπος με τον οποίο προετοιμαζόμαστε, προσδοκάμε και ανταποκρινόμαστε στις παγκόσμιες αλλαγές θα καθορίσει και το μέλλον του θεσμού στη χώρα μας.

Στην εποχή του διαδικτύου, της γνώσης, της παγκοσμιοποίησης και της ταχέως αναπτυσσόμενης τεχνολογίας, το franchising προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες, τόσο σε δικαιοπαρόχους, όσο και σε δικαιοδόχους. Η αγορά και η ελληνική κοινωνία, το αποζητά ως θεσμό για την ασφάλεια και την προοπτική που προσφέρει καθώς οι ενδιαφερόμενοι όχι μόνο έχουν αυξηθεί σε πλήθος, αλλά παράλληλα έχουν ωριμάσει και συγκαταλέγονται σε αυτούς κοινωνικές ομάδες με υψηλότερη μόρφωση και ικανότητες απ’ ότι πριν από πέντε ή δέκα χρόνια! Από την άλλη, το franchising παραμένει εξαιρετικά ελκυστικό για επιχειρήσεις που επιθυμούν να αναπτυχθούν γοργά και είναι διατεθειμένες να κερδίσουν μαζί με τους συνεργάτες τους!

 

Ποιές είναι οι δραστηριότητές σας στο χώρο του franchising;

Υπηρετώντας το υγιές franchising για περισσότερο από μια δεκαετία εκδίδουμε το FRANCHISE BUSINESS, το πρώτο περιοδικό που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα, που συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση του θεσμού και διαδραματίζει θεσμικό ρόλο στα δρώμενα του κλάδου μας. Σε συνδυασμό με τη #1 ιστοσελίδα (www.franchise.gr) έχουμε δημιουργήσει το δίπτυχο που παρέχει δυνητικούς δικαιοδόχους, διασφαλίζοντας δημοσιότητα σε περισσότερους από 500.000  υποψήφιους καθ’ έτος. Το FRANCHISE BUSINESS πρωτοστατώντας για μια ακόμη φορά, δημιούργησε το 2009 τη Λέσχη Franchise με σκοπό την ενημέρωση των δικαιοπαρόχων και την ενίσχυση κλαδικών δράσεων και αποστέλλει σε λίστα άνω του ενός εκατ. ενδιαφερομένων για το franchising την ηλεκτρονική εφημερίδα Franchise Agenda.

Ταυτόχρονα, δραστηριοποιούμαστε συμβουλευτικά, ως FBS - Franchise Business Services, προτεραιότητα της οποίας αποτελεί η διασφάλιση της επιτυχίας των πελατών της, τόσο δικαιοπαρόχων, όσο και δικαιοδόχων, καθώς μόνο διά μέσου αυτής επιτυγχάνεται η ισχυροποίηση του θεσμού της δικαιόχρησης στη χώρα μας, ώστε να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας και οικονομίας.

Η εταιρεία μας έχει αλλάξει τα δεδομένα στο χώρο των συμβουλευτικών υπηρεσιών (ανα)σχεδιασμού και υποστήριξης αλυσίδων δικαιόχρησης, συνεισφέροντας ουσιαστικά κατά την δημιουργία και ανάπτυξη ισχυρών αλυσίδων, προσδιορίζοντας τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους και ενισχύοντάς 'τα ώστε να αποτελέσουν ανταγωνιστικά σημεία διαφοροποίησης.

Θεωρώντας ότι το franchising ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις της κοινωνίας μας και ότι αποτελεί την απόλυτη έκφραση της επιχειρηματικότητας, συνεισφέρουμε στην ανάπτυξή του, μέσω της πρωτοβουλίας για την ανάδειξη των «Καλύτερων Αλυσίδων Franchise», που ξεκίνησε για πρώτη φορά στη χώρα μας το 2008. Ο θεσμός των ΒΡΑΒΕΙΩΝ FRANCHISE μετά την εκπληκτική επιτυχία της εκδήλωσης απονομής που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2009, όπου συγκεντρώθηκε όλος ο κόσμος του franchising, καθιερώθηκε ως η ετήσια "γιορτή" του κλάδου.

 

Μια τελευταία ερώτηση, πώς αξιολογείτε τον θεσμό των ΒΡΑΒΕΙΩΝ FRANCHISE μετά την δεύτερη διοργάνωσή του και πώς τον αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος του franchising;

Τα ΒΡΑΒΕΙΑ FRANCHISE αναδεικνύουν τις επιχειρήσεις που έχουν υιοθετήσει το franchise ως κύρια στρατηγική ανάπτυξης και των ανθρώπων που ηγούνται της ανάπτυξης του κλάδου, δίνοντας ώθηση στα οράματα όλων των επιχειρηματιών του κλάδου και συνεισφέροντας στην διάδοση του franchising. Αναβαθμίζουν τον ίδιο τον κλάδο του franchising, καθώς αφορούν σε μια εξαιρετική διοργάνωση και έχουν πλέον καταξιωθεί στον επιχειρηματικό κόσμο, αποσπώντας μοναδική απήχηση και κύρος. Πλέον, μετά την δεύτερη διοργάνωση και την απόλυτη επιτυχία και αποδοχή από το σύνολο του κλάδου καθιερώθηκαν όχι μόνο ως θεσμός και ετήσια γιορτή του franchising, αλλά και ως σήμα αναγνώρισης και πιστοποίησης επιτυχίας.

 

(*) Ο Πλάτωνας Μαλικούρτης  είναι σήμερα Managing Partner της wizion strategy, Γενικός Διευθυντής της FBS-Franchise Business Services και εκδότης του FRANCHISE BUSINESS. Μηχανικός Παραγωγής ΕΜΠ, έχει εκπονήσει διδακτορική διατριβή με αντικείμενο τα Συστήματα Διαχείρισης Ποιότητας. Τα 20 χρόνια επαγγελματικής σταδιοδρομίας του είναι συνυφασμένα με καινοτομικές ενέργειες στον χώρο των επιχειρήσεων. Είναι μέλος των Δ.Σ. σε εταιρείες με τις οποίες διατηρεί στρατηγικές συμμαχίες. Έχει προβεί σε εκατοντάδες δημοσιεύσεις και σε πλήθος ομιλιών σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Συγγραφέας του βιβλίου Franchise Business Rules από τις εκδόσεις Arsinoi.

Θέλω να ενημερωθώ αναλυτικά