Η φιλοσοφία μιας νέας εποχής, συνεχώς και ταχέως εξελισσόμενης.

 

ADHOCRACY: Η οργανωτική δομή που χαρακτηρίζεται από έλλειψη δομών και διαδικασιών. Το αντίθετο της γραφειοκρατίας. (Η ευελιξία είναι must. Η ανοργανωσιά είναι φρίκη.)

BHAG: Το δύσκολο και φιλόδοξο πλάνο ή στόχος. (Με λίγη τύχη και πολλές ώρες, πετυχαίνεις τα πάντα.)

BOZO EXPLOSION: Η κατάσταση κατά την οποία ένας ανίκανος διευθυντής προσλαμβάνει ανίκανα στελέχη, τα οποία, με την σειρά τους, προσλαμβάνουν ανίκανους υπαλλήλους, με αποτέλεσμα την συνάθροιση πλήρως αντιπαραγωγικού και αναποτελεσματικού προσωπικού σε μια εταιρεία. (Ή φαινόμενο Ντόμινο.)

CORPOCRACY: Η κοινωνία στην οποία οι επιχειρήσεις διαθέτουν οικονομική και πολιτική επιρροή. (Σου θυμίζει κάτι;)

CORPORATE ANOREXIA: Η κατάσταση κατά την οποία η επιχείρηση χαρακτηρίζεται από διάχυτο φόβο και αβεβαιότητα για το μέλλον και αποφασίζει την εφαρμογή cost-cutting τεχνικών, αποκομμένων από το στρατηγικό πλάνο της. (Απαντάται, συνήθως, σε περιόδους οικονομικής ύφεσης.)

CORPORATE JESTER: Το προικισμένο στέλεχος ή ο άξιος σύμβουλος που χρησιμοποιεί humor και «ευχάριστες» τεχνικές για να αναδείξει τα αδύναμα στοιχεία της επιχείρησης και για να προτείνει λύσεις. (Απαραίτητο να διαθέτει όρεξη και πάθος για την δουλειά του.)

CORRIDOR CRUISER: Το στέλεχος που σπαταλά (ηθελημένα ή όχι) πολλές ώρες κατά την διάρκεια της ημέρας μετακινούμενο από το ένα meeting στο άλλο. (Συχνό φαινόμενο κυρίως στην Αθήνα.)

DUVET DAY: Μια ημέρα που η επιχείρηση αποδέχεται ότι ο/ οι εργαζόμενος/ οι σε αυτήν έχουν δικαιωματικά κερδίσει ως αργία – day off, ή ως ημέρα χαμηλής παραγωγικότητας. (Συνήθως μετά από ένα μεγάλο ξενύχτι εργασίας.)

EAT WHAT YOU KILL: Η επιχειρηματική φιλοσοφία ανταμοιβών κατά την οποία συνδέεται άμεσα η αμοιβή με το αποτέλεσμα. (Καλοί κυνηγοί υπάρχουν λίγοι.)

EGO WALL: Ο τοίχος που φιλοξενεί πτυχία, βραβεία, φωτογραφίες με υψηλά πρόσωπα και επώνυμους. (Ο Πάπας που είναι;)

ENRONOMICS: Η πρακτική μερικών επιχειρήσεων κατά την οποία βασίζονται σε υπεραισιόδοξα επιχειρηματικά πλάνα και προβλέψεις πωλήσεων. (Το στάδιο πριν το μπαμ.)

FAD SURFING: Η υιοθέτηση της μιας επιχειρηματικής φιλοσοφίας μετά την άλλη. (Πολλές φορές εκφράζονται και με ακρωνύμια.)

FLEX PLACE: Η δυνατότητα που παρέχεται από αρκετές επιχειρήσεις να εργάζεται το προσωπικό τους είτε στο γραφείο, είτε στο σπίτι του. (Ευνοείται συνέχεια από τις αυξανόμενες ταχύτητες στις συνδέσεις στο δίκτυο.)

HEDGEHOG CONCEPT: Η ιδέα που αν πετύχει και δείξει σημαντικά αποτελέσματα ανυψώνει το status του στελέχους που την είχε και ενισχύει την ίδια την επιχείρηση. (Κάτι σαν το τζακ-ποτ.)

HOT DESK: Η θέση εργασίας που δεν ανήκει σε κάποιο συγκεκριμένο υπάλληλο, αλλά είναι διαθέσιμη για τους εξωτερικούς συνεργάτες. (Αρκεί να μην είναι πάρα πολλοί.)

HOTELLING: Η φιλοσοφία σχεδιασμού ενός γραφείου κατά την οποία εξυπηρετούνται αρκετοί εξωτερικοί συνεργάτες. (Συνηθίζεται, πλέον, και στη χώρα μας.)

LIFESTYLE OFFICE: Οι χώροι εργασίας που είναι αρκετά εξατομικευμένοι στις προσωπικές επιλογές του κάθε υπαλλήλου. (Όχι, πλέον, μόνο στις διαφημιστικές.)

MARZIPAN LAYER: Το επίπεδο ιεραρχίας που αναφέρεται στον Γενικό Διευθυντή ή Ιδιοκτήτη. (Και οι πιο καλοπληρωμένοι.)

MISSIONWARE: Τα πάντα, από στυλό, κούπες και μπλουζάκια, τα οποία αναγράφουν το logo ή motto της επιχείρησης. (Αν, δε, είναι ποιοτικά είδη με έξυπνο σλόγκαν, απαντώνται και σε άλλους χώρους.)

NAP NOOK: Χώρος που οι εργαζόμενοι μπορούν να ξεκουραστούν κατά την διάρκεια του 8ωρου εργασίας. (Υπάρχει τέτοιο πράγμα;)

OCCUPATIONAL SPAM: Γνωστό. Άχρηστα μηνύματα που γεμίζουν το Inbox. (Άσε που μερικά δεν σβήνουν εύκολα.)

OFFICE-FREE: Οι εργαζόμενοι που δεν χρειάζεται να δουλεύουν εντός τεσσάρων τοίχων. (Ή και δεν το επιθυμούν.)

PIN-DROP SYNDROME: Η κατάσταση κατά την οποία η υπερβολική ησυχία σε ένα εργασιακό χώρο ταράζει τα νεύρα. (Βάλτε και λίγο μουσική.)

PRESENTEEISM: Η ψυχολογική κατάσταση κατά την οποία κάποιος νιώθει την υποχρέωση να πάει στην εργασία του ακόμη και αν είναι πολύ άρρωστος, ή να παραμείνει έως αργά, χωρίς να έχει έξτρα εργασία. (Μερικές φορές παροτρύνεται από τους διοικούντες.)

REGIME CHANGE: Όταν αναφερόμαστε ειρωνικά στην αλλαγή της διοίκησης. (Όποιος το κάνει, να αποβληθεί!)

SILVER CEILING: Οι κανόνες συμπεριφοράς που αποτρέπουν παλαιούς υπαλλήλους να προαχθούν. (Ή ταβάνωμα.)

STEALTH PARENTING: Το να την κάνεις για το σπίτι, λέγοντας ότι πας σε meeting. (Όταν δεν υπάρχει babysitter.)

STOVEPIPE ORGANIZATION: Ο οργανισμός που δίδει συγκεκριμένες (και στενές) αρμοδιότητες και ευθύνες στο προσωπικό του. (Ο συγκεντρωτισμός βλάπτει σοβαρά την εξέλιξη.)

UNDERLOAD SYNDROME: Ψυχολογική καταπίεση που οδηγεί στην κατάθλιψη, όταν δεν υπάρχει ευχαρίστηση στην δουλειά σου. (Καιρός να αλλάξεις.)

WARM-CHAIR ATTRITION: Η χαμένη παραγωγικότητα, αποτέλεσμα μιας σειράς υπαλλήλων που απλώς παραμένουν στην θέση τους μέχρι να βρουν κάτι καλύτερο να κάνουν. (Ας το βρουν επιτέλους για το καλό όλων μας.)