Everlasting success

Τελικά, τι θες στην (επαγγελματική) ζωή σου;

Επιτυχία, είναι αυτό που όλοι μας ψάχνουμε. Για να την κερδίσουμε, όμως, θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι για να γίνουμε ευχαριστημένοι χρειαζόμαστε όχι απλά success, αλλά total success. Επιτυχία σε κάθε επίπεδο: status, money, διαρκή παρακίνηση, ισορροπία, ελεύθερο χρόνο, οικογενειακή αρμονία, και οτιδήποτε άλλο. Το μυστικό; Να είσαι ο εαυτός σου.

 

Έχεις την διάθεση να ξεκινήσεις μια ακόμη επιχείρηση; Να βρεις χώρο και προσωπικό, να εκπαιδεύσεις, να βρεις προμηθευτές, να κάνεις παζάρια, να μαθευτείς στην αγορά, να αποσβέσεις, κ.ο.κ.

Από τη μια ο μισθός σου είναι ικανοποιητικός, από την άλλη τα ωράρια και η πίεση είναι, μερικές, φορές δυσβάσταχτα. Μπορείς να αντέξεις μακριά από lifestyle που έχεις συνηθίσει; Και αυτοί οι ξένοι, που κάθε τρεις και λίγο έρχονται και σε υποβάλλουν σε ψυχομετρικές ομαδικές ασκήσεις, εσένα και την ομάδα σου;

Περνάς καλά, εργάζεσαι φυσιολογικά. Αλλά στο τέλος κάθε μήνα σφίγγεσαι. Ήρθε η ώρα να μεταπηδήσεις σε κάτι πιο προσοδοφόρο, αλλά και με πολύ πιο έντονους ρυθμούς;

Τελικά, πότε είμαστε ικανοποιημένοι από το επαγγελματικό παρόν και μέλλον μας; Μήπως ποτέ; Ή μήπως κάποιοι γεννήθηκαν για να το χαίρονται και κάποιοι άλλοι δεν το μπορούν με τίποτα;

Πορίσματα διεθνών ερευνών αναφέρουν ότι η ικανοποίηση από την εργασία είναι ολοένα και μικρότερη. Επιχειρηματίες και -κατά τα άλλα- επιτυχημένα στελέχη διερωτούνται αν θα ήθελαν το ίδιο μέλλον με το δικό τους για τα παιδιά τους. Η διαρκής επιτυχία μοιάζει με το να στοχεύεις σε κινούμενους στόχους. Πετυχαίνεις τον ένα και ξεπετάγονται άλλοι τρεις συνάμα. Είναι φαύλος κύκλος; Πετυχαίνεις τον στόχο, και αμέσως σχεδιάζεις τον επόμενο. Περισσότερη προσπάθεια, νέες σκέψεις, λιγότερο χρόνος, περισσότερα χρήματα, μεγαλύτερες ανάγκες. Όλα αυτά, είναι αποτέλεσμα της επιχειρηματικής ανάπτυξης, λιγότερο ή περισσότερο απαραίτητα και αναγκαία.

 

Τα χαρακτηριστικά της επιτυχίας

Αν θες να πετύχεις πρέπει να σκέφτεσαι μόνο τον στόχο σου. Έχεις ένα και μόνο σκοπό. Όλη σου η ενέργεια σε ένα όραμα. Good Life, είναι αυτό που θες και η επιτυχία είναι κάτι το πολυδιάστατο. Πάνω απ’ όλα να είσαι ο εαυτός σου και να ξέρεις τι θες. Στον επιχειρηματικό στίβο τέσσερα είναι τα συνηθισμένα κύρια χαρακτηριστικά της επιτυχίας:

Ù  Να αποκτάς συνεχή ικανοποίηση από την επίτευξη νέων στόχων και έργων.

Ù  Να σε αναγνωρίζουν ως άξιο και να αποκτάς φήμη.

Ù  Να αισθάνεσαι ότι αυτό που κάνεις έχει νόημα και αντέχει στον χρόνο.

Ù  Να διαθέτεις οικονομική άνεση.

Τα χρήματα είναι ένα μέτρο του πόσο σημαντικό είναι αυτό που κάνεις για τους άλλους. Είναι όμως το μοναδικό που θες εσύ ο ίδιος; Αυτό που κάνεις το κάνεις για κάποιους συγκεκριμένους:

Ù  Για τον εαυτό σου.

Ù  Για την οικογένειά σου.

Ù  Για την εργασία σου.

Ù  Για το κοινωνικό περιβάλλον σου.

 

Τι θες να πετύχεις

Αποφάσισε τι θες για τις παραπάνω τέσσερις κατηγορίες. Για παράδειγμα:

Ù  ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ. Υλικά αγαθά, δυνατότητα για εκδρομές.

Ù  ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ. Χρόνο με τους δικούς σου. Οικονομική άνεση για αυτούς.

Ù  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΟΥ. Να σε σέβονται, να σε αναγνωρίζουν. Να αναπτύξεις και να καθιερώσεις την επιχείρησή σου.

Ù  ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΟΥ. Να γίνεις γνωστός. Να σε ξέρει ο καθένας στον κύκλο σου. Να αποκτήσεις ένα συγκεκριμένο προφίλ.

Ιεράρχησε τις ανωτέρω κατηγορίες και προσπάθησε να κάνεις μια εσωτερική ψυχανάλυση. Ιεράρχησε το τις επιζητάς σε κάθε μια από αυτές συγκεκριμένα. Βάλε τους δικούς σου στόχους και εναρμόνισέ τους με τους στόχους της εργασίας σου. Τότε και μόνο τότε, θα κάνεις την αρχή, και μην ξεχνάς η επιτυχία είναι πολυδιάστατη. Δεν μπορείς να τα έχεις όλα 100%. Μπορεί να τα έχεις, όμως, στο 80%, και τότε είναι που θα είσαι πολύ καλύτερα με τον ίδιο τον εαυτό σου, και στην συνέχεια με όλους τους υπόλοιπους.

 

Το franchise

Σου δίνει μια σειρά από δυνατότητες να κάνεις κάτι με διαφορετικό τρόπο.

Αν είσαι δικαιοπάροχος, αναπτύσσεις την επιχείρησή σου πιο γρήγορα, αρκεί να ξέρεις να μοιράζεσαι με τους δικαιοδόχους. Οι τελευταίοι, σε τελική ανάλυση, θα σε βοηθήσουν να πετύχεις αυτό που θες. Θα στηριχθείς επάνω τους. Άρα θα πρέπει αφενός να τους υποστηρίζεις συνέχεια και αφετέρου να τους επιτρέπεις να κερδίζουν, και από αυτά που θεωρείς δικά σου. Αποκτάς φήμη και δύναμη, δίνεις εργασία και επαγγελματική διέξοδο σε άλλους. Αποκτάς και χρήματα. Κάνεις κάτι σημαντικό. Αν τα οργανώσεις καλά, έχεις και ελεύθερο χρόνο για τις προσωπικές εξορμήσεις σου ή για τις οικογενειακές υποχρεώσεις σου.

Αν είσαι δικαιοδόχος. Μοιράζεις τον κόπο για την ίδρυση και τη λειτουργία της επιχείρησής σου με κάποιον που ξέρει τα πράγματα καλύτερα από εσένα. Αυτό σημαίνει ότι κερδίζεις χρόνο. Κερδίζεις και σε ρίσκα. Αλλιώς να τα κάνεις όλα μόνος, αλλιώς να σε στηρίζει μια οργανωμένη εταιρεία. Ωστόσο, ίσως, κερδίζεις λιγότερα. Δεν είσαι ο «ένας», είσαι ένας απ’ όλους, ανήκεις σε μια οικογένεια, μεγάλη και με φήμη. Ενδεχομένως, βγάζεις και λιγότερα (υπάρχουν και τα royalties), με λιγότερο, όμως, κόπο και άγχος.

Η επιλογή είναι δικιά σου. Το ίδιο και η επιτυχία.

 

 

18 ANTISTRESS KEYS

 1. Σύντομο πρωινό γεύμα, πριν την δουλειά.
 2. Σύντομο περπάτημα, πριν την δουλειά.
 3. Λιγότερος καφές, περισσότεροι ξηροί καρποί!
 4. Ξεκούραστος ύπνος.
 5. Μουσική, στην δουλειά. (σε κατάλληλη ένταση!)
 6. Περισσότερες πορτοκαλάδες.
 7. Λιγότερα τσιγάρα.
 8. Περισσότερο νερό.
 9. Λιγότερη TV.
 10. Σωστοί υφιστάμενοι, που αναλαμβάνουν ευθύνες.
 11. Εκχώρηση αρμοδιοτήτων.
 12. Ικανός λογιστής.
 13. Να μιλάς συχνά με τους πελάτες σου.
 14. Ξεκίνα να πηγαίνεις στην δουλειά σου μια ώρα νωρίτερα και να φεύγεις μισή ώρα πιο νωρίς.
 15. Ξεκίνα να πηγαίνεις γυμναστήριο.
 16. Να τακτοποιείς το γραφείο σου (ο ίδιος) την τελευταία μέρα της εβδομάδας.
 17. Μόλις πας σπίτι σου να αλλάζεις τα ρούχα της δουλειάς σου.
 18. Εξορμήσεις (εκτός Αθηνών).