Κωνσταντίνος Σαρρής-Τζαμτζής (FC&D The Development Experts), Ιανουάριος 2012

Καλή Χρονιά με υγεία, θάρρος, επιμονή και αισιοδοξία. Αλλος ένας χρόνος ολοκληρώθηκε και ο νέος διανύει τα πρώτα του βήματα. Η ύφεση συνεχίζεται και δεν έχουμε καμμία πληροφόρηση σε ποιο σημείο της βρισκόμαστε. Η εικόνα που εισπράτουμε καθημερινά από την αγορά δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Από αυτή την καθημερινότητα δεν θα μπορούσε να λείπει το franchise. Τι ίχνη ή τί σημάδια καλύτερα του άφησε το 2011; Πόσο αυτά τα σημάδια θα το επηρεάσουν; Πώς το αντιμετωπίζει η αγορά; και τι πρέπει να κάνουμε για το 2012;

Απλές ερωτήσεις μα ιδιαίτερα «καυτές». Τόσο «καυτές» δε που πλέον «δεν έχουν πάρει φωτιά τα μπατζάκια μας», αυτό είναι έτσι και αλλιώς σίγουρο αλλά δυστυχώς η φωτιά προχωράει και πρέπει να την σβήσουμε πριν να είναι πολύ αργά. Γιατί όμως αναφέρουμε όλα αυτά, τι έγινε το προηγούμενο έτος και μας ανάγκασε να αναφερθούμε «ξανά» σε αυτά; Πολύ απλά γιατί με το Franchise δεν ασχολούνται οι franchisees όπως θα έπρεπε αλλά η Αστυνομία. Για παράδειγμα ακολουθούν δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

  • Η πρώτη, αναφέρεται σε δημοσίευματα του http://www.e-go.gr όπως και άλλων sites για την σύλληψη γνωστού ιδιοκτήτη αλυσίδας κομμωτήριων για φοροδιαφυγή στην διεύθυνση http://www.e-go.gr/news/article.asp?catid=17826&subid=2&pubid=128847081&tag=19760 με τίτλο «Η πορεία από τις κομμώσεις στο ...κούρεμα» όπου περιγράφει όλο το ιστορικό ενώ αναφέρει επίσης «..σε βάρος του μάλιστα εκκρεμούσε απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, βάσει της οποίας είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 15 μηνών για το αδίκημα της εκβίασης».   
  • Η δεύτερη, γίνεται γνωστή από μία πρώην Franchisee γνωστού δικτύου όπου με διάθεση να προστατέψει και άλλους από το να «παρασύρθουν» γράφει στην διεύθυνση που διατηρεί στο Facebook,  http://www.facebook.com/profile.php?id=100002063391367&sk=wall, τι έχει περάσει, παραθέτει και φωτογραφίες και αναφέρει με πίκρα, «Ο μόνος λόγος που η εταιρεία έκανε μία φ...οβερή διαφήμιση εκμεταλλευόμενη πάντα την ταμπέλα της ήταν για να ξεφορτωθεί ...τα στοκ από τις αποθήκες της» και συνεχίζει «ΟΤΙ ΛΑΜΠΕΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΟΣ!!!!!!!!! (με περισσότερα θαυμαστικά).

Σύμφωνα με μία έρευνα που διενεργήσαμε το 2011 στην FC&D, (www.fcd.gr) μεταξύ υποψηφίων franchisees λάβαμε περίτρανα τις απαντήσεις όπως ακολουθούν : «Καλό το franchise αλλά βρίσκεται σε παρακμή», «Καλό το όνομα αλλά άκουσα πως δεν υπάρχει υποστήριξη οπότε τι να το κάνω», «Καλή η προοπτική του franchise και όσα λέει η εταιρεία ότι προσφέρει αλλά δεν τα βλέπω» και που επιβεβαιώνουν δυστυχώς πως το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα μεγάλο.

Οσοι ασχολούμαστε επαγγελματικά με τον θεσμό δεν χρειάζεται να «ευλογούμε τα γένια μας», αλλά χρειάζεται να τα καθαρίσουμε. Οσοι δε βρίσκονται σε θεσμικούς ρόλους να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες.

Το Franchise έχει δυναμική και είναι αναμφισβήτητα η καλύτερη μέθοδος ανάπτυξης, δεν επιτρέπεται όμως να καταστρέφεται από εκείνους που ανήκουν στην κατηγορία «εξυπνάκηδες».