Mafia franchise

Γκανγκστερικά  μαθήματα

  1. Ο «Μ» μας δίνει, χρόνια τώρα, πολύτιμες συμβουλές. Πρώτα απ’ όλα η προσωπική ισορροπία και αρμονία στην ζωή του.
  2. Ένα καλό βιβλίο οφείλει να έχει μια ψυχή. Το ίδιο και ένα περιοδικό, μια αλυσίδα franchise, μια επιχείρηση. Η ψυχή στις επιχειρήσεις δεν ξεκινά πάντα από την ίδρυσή της. Απλά γεννιέται μια στιγμή. Τυχερές αυτές που ξεκίνησαν από την αρχή με μία.
  3. Οι μόνες επιχειρήσεις που επιβιώνουν μακροπρόθεσμα είναι αυτές που διαθέτουν ψυχή.
  4. Οι Έλληνες του εξωτερικού διαπρέπουν. Οι Ελληνικές επιχειρήσεις δεν τα καταφέρνουν και τόσο καλά. Ο κανόνας επιβεβαιώνεται από τις εξαιρέσεις.
  5. Διαβάσαμε για μια Ελληνική επιτυχία. Η γνωστή ΕΤΕΜ, που παράγει προϊόντα αλουμινίου, μέλος του ομίλου Βιοχάλκο, ανέλαβε την κατασκευή μεταλλικών μερών της BMW. Επιτέλους, έστω και ανταλλακτικά made in Greece, με διεθνή εμβέλεια.
  6. Διαβάσαμε, στο προηγούμενο τεύχος μας για αλυσίδες που «πετάνε» εκτός συνόρων.
  7. Αν δεν βλέπεις εκτός Ελλάδος, είσαι εκτός παιχνιδιού. Έχει πει ο Alexi.
  8. Όπου και αν βρεθεί ο Έλληνας ξέρει ότι κάπου ανήκει. Διαθέτουμε ένα υπέροχο συναίσθημα και μια περηφάνια που κανένας άλλος λαός δεν βιώνει.
  9. Η 25η Μαρτίου καθιερώθηκε ως επίσημη ημέρα εορτασμού της αμερικάνικης δημοκρατίας.

10.  3,5 εκατ. είναι οι Έλληνες της ομογένειας.

11.  Για τους δικαιοπαρόχους που προσανατολίζονται και προς το εξωτερικό μια χρήσιμη πληροφορία. Η ιστοσελίδα www.ebr.org παρέχει πληροφορίες για 18 εκατ. ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, ώστε να ενημερώνονται και να επαληθεύουν τη νόμιμη υπόσταση μια επιχείρησης και τα βασικά στοιχεία της.

12.  Μια ελληνική αλυσίδα ξεκίνησε την ραγδαία ανάπτυξή της και στο εξωτερικό!

13.  Καιρό έχουμε να ακούσουμε για κάποιον που έχει ανοίξει franchise κάπου στην Ευρώπη. Τρέχει κάτι που δεν ξέρουμε;

14.  Κλαδικά (1). 1980: 30 εκατ. ελληνικά ζευγάρια υποδημάτων ετησίως. 2004: 6 εκατ. ζευγάρια και το 60% της αγοράς καλύπτεται με εισαγωγές. (Οι Έλληνες σχεδιαστές είναι δυσεύρετοι.)

15.  Στο χώρο της franchise υπόδησης ξεχωρίζουν 2 αμιγώς εταιρείες, και αυτές προσανατολίζονται στο παιδικό παπούτσι (με λίγο αξεσουάρ). Στο χώρο του γυναικείου (που διαθέτει και τη μεγαλύτερη ζήτηση) η σχετική επιχειρηματικότητα ακολουθεί κάτι σαν licensing.

16.  Τον Φεβρουάριο περισσότερα για licensing!

17.  Αναμένονται εξελίξεις στο χώρο του παιδικού αξεσουάρ. (από Σεπτέμβριο)

18.  Κλαδικά (2). 1.200 επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο της παραγωγής ειδών συσκευασίας. Ένας από τους αναπτυσσόμενους κλάδους της ελληνικής βιομηχανίας απασχολεί, ήδη, και τον κλάδο του franchising.

19.  Κλαδικά (3). Η ταχεία εστίαση χαρακτηρίστηκε από ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 21% την δεκαετία 1992 – 2002. Σήμερα ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα έντονος, με τις μεγάλες εταιρείες του χώρου να στρέφονται συμπληρωματικά στις κλειστές αγορές και παράλληλα να ενισχύουν τα πλάνα ανάπτυξής τους μέσω franchise.

20.  Κλαδικά (4). Η αγορά καλλυντικών αναπτύσσεται με ρυθμούς του 13,5% ετησίως την τελευταία δεκαετία και με 8% την διετία 2002 – 2003, σε ένα σύνολο των 400 εκατ. ευρώ. Μεγάλος ο ανταγωνισμός και οι δυνατότητες για franchise επικεντρώνονται στις niche businesses.

21.  IF Ganas. Αφορμή για να αναφερθούμε στο κλάδο των ελληνικών επιχειρήσεων ετοίμου ενδύματος. Χαρακτηριστικό Νο 1: Η πλειοψηφία τους «παράγει», πλέον, κυρίως σε βαλκανικές χώρες με φθηνό εργατικό κόστος. Χαρακτηριστικό Νο 2: Απαιτούνται κεφάλαια για αναβάθμιση του μηχανολογικού εξοπλισμού και γενικότερο εκσυγχρονισμό. Tip: Οι εταιρείες franchise θα υπερέχουν.

22.  Όλο και περισσότερα καταστήματά του ανοίγουν. 50 – 50 το καθένα. Franchise δεν το λέει. Ποιος είναι; (Υποδομές και υποστήριξη παρέχει;)

23.  Ζαχαροπλαστεία franchised. Εργαστήριο ζαχαροπλαστικής με άδεια από τον δήμο και ο ΕΦΕΤ άγνωστη λέξη. Μακριά!

24.  Διαγωνισμοί παντού. Όλα τα βγάλαμε στο σφυρί. Ο φτηνότερος κερδίζει. Ας δούμε και λίγο πιο μακριά καμιά φορά!

25.  Ολυμπιακή ερώτηση. Πόσοι Έλληνες έχουν προγραμματίσει ταξίδια εκτός χώρας ή εκτός Αθηνών τον Αύγουστο; Απάντηση: Από πολλοί έως πάρα πολλοί.

26.  Από την στιγμή που μια σειρά από δημόσιους οργανισμούς και ιδιωτικές επιχειρήσεις θα λειτουργούν με πλήρη πληρότητα του προσωπικού τους από αρχές Ιουλίου έως τέλος Οκτωβρίου δεν θα μειωθεί η τουριστική κίνηση των Ελλήνων; Οι ξένοι τουρίστες θα είναι – σε ποσότητα – της ίδιας τάξης μεγέθους; Μήπως, τελικά, οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα επιδράσουν αρνητικά στις τουριστικές επιχειρήσεις εκτός Αθηνών;

27.  Το 11 συμβολίζει το Κακό (σε κάποιες θρησκείες) και οι ισλαμιστές τρομοκράτες συμπαθούν την ενδεκάτη (11η) ημερομηνία, ώστε να προγραμματίζουν τις εκρηκτικές ενέργειές τους. Από τις 13 Αυγούστου θα λειτουργήσουν τα πλέον προηγμένα συστήματα ασφαλείας σε μια χώρα που διατηρεί παραδοσιακά καλές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο. Σε μια χώρα που εξουδετέρωσε την 17η Νοέμβρη. Άρα δεν έχουμε τίποτα να φοβόμαστε!

28.  Ας μην ξεχνάμε και τους Παραολυμπιακούς, οι οποίοι ξεκινούν δυο εβδομάδες μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

29.  Τι λείπει από το χώρο του franchise; Εξειδικευμένα κομμωτήρια για άντρες, καθώς και αποκλειστικά health and beauty stores, πάλι, μόνο για άντρες. Is it a man’s world?

30.  Στους τυφλούς βασιλεύει ο μονόφθαλμος. Μέχρι να βρεθεί κάποιος με δυο μάτια και μας χαλάσει την ηρεμία.

31.  Χαρίζεται επιχείρηση franchise. Επιβαρύνεστε μόνο το κόστος του εξοπλισμού και τον αέρα του καταστήματος. Ευχαριστούμε, πήραμε!

32.  Σύμβουλοι multiplex. Τα κάνει όλα, από οικονομικά μέχρι marketing (και φυσικά franchise). Αφού βρίσκει κάποιους που τον πιστεύουν, καλά κάνει.

33.  Ατομική απελευθέρωση ωραρίου. Ο εργαζόμενος έχει το δικαίωμα να δουλεύει όσο θέλει. Ωστόσο, αν δουλεύει παραπάνω από το μέτρο ή δουλεύει για κάποιον άλλο ή σας δουλεύει ή δεν δουλεύει καθόλου.

34.  McDonalds. CRM είναι το εργαλείο για την επιτυχία και ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κος Τζέιμς Κανταλούπο, υιοθέτησε αναλυτικό σύστημα καταγραφής και επεξεργασίας των επιθυμιών και παραπόνων των πελατών της αλυσίδας. Το 2003 επισκέφτηκαν τα καταστήματα της εταιρείας 1 εκατ. περισσότεροι πελάτες, τα κέρδη της αυξήθηκαν και η τιμή της μετοχής της διπλασιάσθηκε.

35.  Από τότε που έγινε προσιτή η σχετική τεχνολογία οργάνωσης του CRM έχουν περάσει μερικά χρόνια. Ωστόσο, λίγες είναι οι αλυσίδες που την χρησιμοποιούν. Ευτυχώς, ξεκινά ο β’ κύκλος του Επιχειρείτε Ηλεκτρονικά.

36.  Είναι δυνατόν να έχει κάποιος club πελατών και τα καταστήματά του να μην επικοινωνούν μεταξύ τους; Ας το ονομάσει, τουλάχιστον, εκπτωτική κάρτα και ας μην το πολυ-προωθεί πριν ετοιμαστεί καλύτερα.

37.  Να είμαστε το μόνο μέρος στον κόσμο που παρέχει τις καλύτερες επιλογές για όλα – επιχειρηματικές ευκαιρίες, σπορ παγκοσμίου κλάσεως και διασκέδαση. Το όραμα του Mohammed Rashid Al Maktoum, σεΐχη του Ντουμπάι.

38.  Burj al Arab. Το μοναδικό ξενοδοχείο 6 αστέρων στον κόσμο βρίσκεται στο Ντουμπάι. Περισσότερες πληροφορίες στο RETAIL STORE που κυκλοφορεί στις 20 Ιουνίου ή στο τηλ. 0097143017777.

39.  Τελικά ζούμε στο χώρο εργασίας μας πολλές ώρες. Η εργασία αποτελεί, πλέον, κοινωνική ανάγκη.

40.  Για να είσαι καλός στην δουλειά σου απαιτείται ευσυνειδησία. Μετά έρχονται η εξωστρέφεια και  η νοημοσύνη. Αποτέλεσμα όλων είναι η αποτελεσματικότητα, οι προαγωγές και οι αυξήσεις.

41.  Επαγγελματική επιτυχία και οκτάωρη εργασία δεν συμβαδίζουν.

42.  Είναι της μόδας το ψυχοσωματικό σύνδρομο που οφείλεται σε συνθήκες αυξημένου στρες, έλλειψης ανταμοιβής και αισθήματος αδυναμίας. Burnout.

43.  Crystal Franchise: Η επιχειρηματική πρόταση που λειτουργεί ως αμφεταμίνη και σε συνεπαίρνει για αρκετούς μήνες.

44.  Blockbuster Franchise: Προτάσεις υψηλής ακροαματικότητας, λαμπρού μέλλοντος και έξτρα τεχνογνωσίας.

45.  Είναι σοφός αυτός που γνωρίζει την τέχνη του συμβιβασμού, είχε πει ο Γκάντι.

46.  Μην εμπιστεύεστε franchisor με πολύ ακριβό ή πολύ φτηνό ρολόι.

47.  Η καλύτερες δουλειές κλείνονται κατά την διάρκεια επαγγελματικών γευμάτων.

48.  Οι συζητήσεις με σημαντικούς ανθρώπους είναι αποτελεσματικές όταν διαρκούν – το πολύ – 15 λεπτά.

49.  Tip for franchisees: Καλύτερα να κάνετε φίλο τον συνέταιρό σας, παρά συνέταιρο τον κολλητό σας.

50.  Όταν ο σύμβουλος γίνεται προστάτης των αδικημένων από τη ζωή franchisors, μπορεί να στεφθεί και άγιος.

51.  Όλοι είναι άξιοι της μοίρας τους.

52.  Σημασία δεν έχει μόνο πόσα καταστήματα έχεις, αλλά και πόσο γρήγορα τα απόκτησες.

53.  Το να είσαι αρεστός σε όλους αποτελεί ματαιοδοξία.

54.  Ο ανασφαλής δεν σε κοιτάζει στα μάτια.

55.  Ο παρανοϊκός σε κοιτάζει, όταν νιώθει ότι δεν τον κοιτάς.

56.  Να κυνηγάς έναν στόχο την φορά. Αν κυνηγάς 1.000 μαζί δεν θα πιάσεις κανένα.

57.  Το τζιν είναι και της μόδας, είναι και βολικό. Αν το φοράτε με σακάκι ή και γραβάτα, θα σας παίρνουν και στα σοβαρά.

58.  Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο είναι ο Ίνγκβαρ Κάμπραντ, σύμφωνα με το Vacance Affair. 77 ετών και δημιουργός των ΙΚΕΑ.

59.  Είναι ανθυγιεινές οι τύψεις;

60.  Δύναμη γνώσης είναι να ξέρεις τα μυστικά των άλλων και να τα κρατάς μόνο για τον εαυτό σου.

61.  Ο μέσος άνδρας κρατά την δουλειά του 5 χρόνια. Έως τα 45 του θα παραιτηθεί 5 φορές και από τα 45 και άνω θα απολυθεί 3.

62.  Για να είσαι πρόεδρος πρέπει να έχεις γνώση, να είσαι άνετος, να μην προσποιείσαι, να θυμάσαι τα θεμελιώδη, να είσαι συγκεντρωμένος.

63.  Όταν η αγορά έχει τα κάτω της, οι συνθήκες για καινοτομία και νέα πράγματα δεν είναι ευνοϊκές. Αυτοί που έχουν κυριαρχήσει στο χώρο τους γίνονται ακόμη πιο δυνατοί. Γι αυτό μην ζητάτε πολλά.

64.  Δεν μπορείς να τα έχεις καλά με όλους. Γιατί αυτοί οι όλοι δεν τα έχουν καλά μεταξύ τους. Αλληλοϋποστήριξη σημαίνει, σήμερα, στρατηγικά business clubs.

65.  Επέλεξε τους στρατηγικούς φίλους σου, για να μην τους χάσεις όλους. Ευκαιρία περιμένουν.

66.  Κάποιος επιμένει να γράφει και να ξαναγράφει αντί του σωστού HACCP το πρωτοφανές HASSP. Το λάθος δεν είναι τυπογραφικό, και η επανάληψή του φανερώνει άγνοια.

67.  Το μοναδικό κλαδικό έντυπο που έχει αναφερθεί ως πηγή σε ενημερωτικό δελτίο του ΧΑΑ είναι (φυσικά) το ανά χείρας περιοδικό.

68.  Πώς γίνεται όλο και λιγότεροι Έλληνες να θέλουν να ανοίξουν την δικιά τους επιχείρηση;

69.  Οι Έλληνες είναι «κατ’ εμπορίαν και θεωρίαν» επιχειρηματίες.

70.  Και, όμως, το franchise είναι αυτό που ανεβάζει το μέσο όρο.

71.  Επτά στις δέκα νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις κλείνουν μέσα στο πρώτο χρόνο λειτουργίας τους.

72.  Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για τις επιχειρήσεις franchise!

73.  1990 – 2003: 90.000 επιχειρήσεις ξεκινούν την δραστηριότητά τους σε ετήσια βάση.

74.  55.000 καθαρά νέες – ετησίως - επιχειρήσεις αρχές του ’90.

75.  25.000 νέες επιχειρήσεις το 2002 – 2003.

76.  Αρχές ‘90: 37.000 επιχειρήσεις δήλωσαν διακοπή των εργασιών τους.

77.  2002 – 2003: 63.000 επιχειρήσεις διέκοψαν τις εργασίες τους.

78.  Το κύριο πρόβλημα αφορά στην ανταγωνιστικότητα.

79.  Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, απαιτείται επιτάχυνση της απελευθέρωσης των αγορών, εκσυγχρονισμός και απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου, αναβάθμιση του εργατικού δυναμικού και αξιοποίηση του Γ’ ΚΠΣ.

80.  Τι λέει η Ευρώπη; Καλλιέργεια επιχειρηματικής νοοτροπίας, παρότρυνση περισσοτέρων ατόμων να γίνουν επιχειρηματίες, προετοιμασία επιχειρήσεων για να γίνουν ανταγωνιστικότερες, βελτίωση της ροής των χρηματοδοτήσεων και δημιουργία φιλικότερου κανονιστικού  και διοικητικού πλαισίου για τις ΜΜΕ.

81.  Τι λέει ο σύνδεσμος; Να συμπεριληφθεί το franchise στο Γ’ ΚΠΣ. Να οργανώσει ημερίδα με πρωτοκλασάτα στελέχη της νέας κυβέρνησης. Να διοχετεύει δελτία τύπου και άρθρα των μελών του στα ΜΜΕ. Να διευρύνει τα μέλη παρέχοντάς τους προνόμια. Να υιοθετήσει μια φορά τον μήνα συγκέντρωση, όπου θα παρουσιάζονται σχετικά θέματα και προϊόντα με τον θεσμό. Να ζητήσει δωρεάν διαφήμιση από τα κλαδικά έντυπα.

82.  Η ΕΕ έχει κατατάξει το θέμα της γυναικείας επιχειρηματικότητας στις πρώτες προτεραιότητές της.

83.  Είναι, τελικά, το κλίμα στην Ελλάδα αντιεπιχειρηματικό;

84.  Tip for franchisors. Να αποφεύγεται τις γραφειοκρατικές διαδικασίες ενημέρωσης και αξιολόγησης των δικαιοδόχων σας.

85.  Κάτι καλό (που μας είπαν). Καλύτερα να είσαι δεύτερος, και να αποφεύγεις τα λάθη (και τις δαπάνες R&D) του πρώτου.

86.  Καλύτερα να περιμένεις μέχρι να σχεδιάσεις ορθά αυτό που πας να κάνεις, παρά να βιαστείς. Αυτό δείχνει και την σοβαρότητά σου.

87.  Δώστε την δυνατότητα στα στελέχη σας να συμμετέχουν. Αφενός, ίσως, έχουν ιδέες με έμπνευση και αφετέρου αντιστέκονται λιγότερο στις αλλαγές που σχεδιάζετε.

88.  Να ενημερώνετε τα στελέχη σας για τις εξελίξεις στην εταιρεία σας και για την απόδοση τους. Δεν είναι κακό να γευματίζετε και καμιά φορά μαζί.

89.  Να επιβραβεύετε την ατομική απόδοση. Μην ξεχνάτε και το πνεύμα της ομάδας.

90.  Να λέτε και κανένα μπράβο.

91.  Οι στόχοι σας να αποτελούν πρόκληση. Να είναι, όμως, και ρεαλιστικοί.

92.  Χωρίς υποδομές δεν υπάρχει επιτυχία.

93.  Όταν αντιλαμβάνεστε χαμηλές αποδόσεις, μην φοβάστε να μιλήστε! Το κάθε πρόβλημα για να λυθεί απαιτεί διερεύνηση και συζήτηση.

94.  Δώστε το καλό παράδειγμα. Αποτελέστε το παράδειγμα προς μίμηση.

95.  Μην πιστεύετε ότι σας λένε. Ζητείστε νούμερα που να είναι έγκυρα.

96.  Συνεργασίες μικρών στο μυαλό, δημιουργούν μικρόμυαλες καταστάσεις.

97.  Αν έχετε απόδοση σε αυτό που κάνετε, αναγνωρίστε ‘το και μην ακούτε τους αυλοκόλακες.

98.  Ότι πιο επικίνδυνο: Να εμπιστεύεσαι γελοίους που παριστάνουν τους επαγγελματίες.

99.  Ποιο είναι το Who is Who των ισχυρών του franchise; Αυτοί που δημιουργούν το LEADERSHIP 100.

100. Κάτι πάει να γίνει, επιτέλους.