Πρόσφατα παρευρέθηκα σε μια συνάντηση δικαιοπαρόχων ενός πολλά υποσχόμενου και ήδη,  αρκετά αναπτυγμένου κλάδου και πραγματικά ήταν μεγάλη τιμή μου να συνεισφέρω με τις απόψεις μου σε μια συλλογική αντιμετώπιση της σημερινής σκληρής πραγματικότητας, καθώς ο δρόμος που έχουν διανύσει οι φίλοι δικαιοπάροχοι ήταν και εξακολουθεί να είναι, αναμφίβολα, μακρύς και δύσκολος, γεγονός που τους προσδίδει εξαίρετη αναγνώριση εκ μέρους μου.

 

Σήμερα, οι συνθήκες της αγοράς είναι τέτοιες που μας αναγκάζουν να αναλογισθούμε τα χρόνια που πέρασαν, όχι σε σχέση με το τι πέτυχε ο καθένας, αλλά με το πώς αντιμετώπιζε, τότε, το franchising, χρόνια που αποτέλεσαν σημείο αναφοράς στην πορεία των επιτυχημένων δικαιοπαρόχων.

Σήμερα, μας περιμένουν όλους δύσκολες αποφάσεις και οι επιχειρηματικές επιλογές που έχουμε, λιγοστές ή περισσότερες, εξαρτώνται από εμάς τους ίδιους και είναι αυτές που θα καθορίσουν το μέλλον τόσο το δικό μας, όσο και των συνεργατών/ δικαιοδόχων μας.

Σήμερα, διαπιστώνουμε ένα ασταθές και έντονο, δύσβατο και απρόβλεπτο επιχειρηματικό ορίζοντα, που απαιτεί να αποφασίσουμε μια σωστή πορεία και να την κρατήσουμε σταθερή, ένα εμπνευσμένο και συνάμα ρεαλιστικό όραμα, διαφορετικά οι επιχειρήσεις μας θα καταντήσουν ακυβέρνητα πλοία σε μια φουρτουνιασμένη θάλασσα.

Σήμερα, οι δικαιοπάροχοι ως επιχειρηματίες προσχωρούν, για άλλη μια φορά, στο εναρκτήριο λάκτισμα του επιχειρηματικού αγώνα τους, εντός μιας οικονομίας που αναδιαμορφώνεται αφήνοντας πίσω της μια από τις μεγαλύτερες ατυχείς στιγμές της.

Σήμερα, οι εξελίξεις στην τεχνολογία και τα νέα εννοιολογικά πλαίσια συνδυάζονται και δημιουργούν ένα νέο κόσμο, τις αρχές του οποίου έχουμε κατανοήσει, όχι όμως τις συνέπειες που θα έχει στην αγορά. Ας μη ξεχνάμε ότι καθώς οι εισοδηματικές ανισότητες και η ανεργία εντείνονται αναμένουμε τόσο κοινωνικές αναταραχές, όσο και αποδιάρθρωση των πλουτοπαραγωγικών πόρων.

Σήμερα, ο όγκος και η διάχυση της συσσωρευμένης γνώσης έχουν δημιουργήσει ένα πρωτοφανές κύμα καινοτομίας, το οποίο ανατρέπει ακόμη και την ίδια την έννοιά της, καταλήγοντας ενίοτε να εμπιστευόμαστε το ένστικτό μας για να κατανοήσουμε τις τάσεις της αγοράς.

Σήμερα, το μεγαλύτερο προσόν κάθε επιχειρηματία αφορά στην ικανότητά του να συνθέτει περίπλοκες πληροφορίες και να λαμβάνει σωστές αποφάσεις σε συνθήκες αβεβαιότητας.

Σήμερα, οι δικαιοπάροχοι είναι περισσότερο ηγέτες από ποτέ, καθώς πρέπει να εμπνέουν το συνολικό ανθρώπινο δυναμικό τους, από τους προμηθευτές ως τους πελάτες τους, και από το προσωπικό μέχρι τους δικαιοδόχους τους και να τους «ντοπάρουν» με αστείρευτες δόσεις πίστης και ενθουσιασμού.

Σήμερα, το ίδιο το franchising αποκτά ένα νέο νόημα καθώς στηρίζεται στον άνθρωπο και ο κάθε δικαιοπάροχος επενδύει στο ανθρώπινο κεφάλαιο των δικαιοδόχων – συνεργατών του, αλλά και αντίστροφα ο κάθε δικαιοδόχος επενδύει το μέλλον του στον άνθρωπο δικαιοπάροχο, καθώς - ας μη κρυβόμαστε – η συντριπτική πλειοψηφία των αλυσίδων δικαιόχρησης «περιστρέφεται» γύρω από τους ιδρυτές – επιχειρηματίες τους.

Σήμερα, μετά από την κατάρρευση των πολιτικοοικονομικών θεωριών της παλιάς εποχής, αναδεικνύεται ο ρόλος της  εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και της εταιρικής διακυβέρνησης.

Σήμερα, αντιμετωπίζουμε περισσότερες απειλές και περισσότερες ευκαιρίες. Το μέλλον χτίζεται από εκείνους που τολμούν να οραματισθούν, να σχεδιάσουν και να δράσουν.