Η ΚΡΙΣΗ ΩΘΗΣΕ ΤΟ FRANCHISE

 

Παρά τη συνεχόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση, το franchise συνεχίζει να αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς σε όλο τον κόσμο.

 

Στην Ελλάδα, το 2008, περισσότερες από 1.400 νέες επιχειρήσεις άνοιξαν με τη μέθοδο franchise φθάνοντας σήμερα να λειτουργούν περίπου 18.000 επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν 110.000 εργαζόμενους. Οι νέοι επιχειρηματίες προτιμούν να ενταχτούν σε μία επώνυμη αλυσίδα και να ανοίξουν τη δική τους επώνυμη επιχείρηση, παρά να ανοίξουν μία ανεξάρτητη επιχείρηση που  πιθανώς να μη μπορεί να ανταπεξέλθει στις πιέσεις του ανταγωνισμού.

 

Σύμφωνα με στατιστικές έρευνες, οι νεοϊδρυθείσες ανεξάρτητες επιχειρήσεις σε ποσοστό 60% κλείνουν σε μία 5ετία, ενώ στο franchise το αντίστοιχο ποσοστό δεν υπερβαίνει το 4%.

 

Η επιτυχία της μεθόδου franchise οφείλεται στο ότι ο franchisor προσφέρει εκτός από το αναγνωρισμένο όνομα, πολλά άλλα πλεονεκτήματα στο franchisee, όπως τεχνογνωσία, εκπαίδευση, οικονομίες κλίμακας, διαφήμιση, αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, εφαρμοσμένες μεθόδους λειτουργίας επιχείρησης κλπ, τα οποία μια ανεξάρτητη επιχείρηση δύσκολα διαθέτει καθώς χρειάζεται να έχει εξειδικευμένα τμήματα marketing, αγορών, διαφήμισης, εκπαίδευσης, προσωπικού κ.α. Συνεπώς, το franchise, που αποτελεί τη μοναδική μέθοδο ανάπτυξης των επιχειρήσεων με το μικρότερο δυνατό ρίσκο,  κάθε χρόνο σημειώνει μεγάλη ανάπτυξη στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο.

 

Στη Διεθνή Έκθεση ΚΕΜ FRANCHISE που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, οι επισκέπτες, συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές, ήταν περισσότερο ενημερωμένοι και αποφασισμένοι να συνεργαστούν με μία επώνυμη αλυσίδα.

 

Το 2009 παρά την οικονομική ύφεση, το franchise κερδίζει όλο και περισσότερους επιχειρηματίες που επιθυμούν να επεκτείνουν το δίκτυο τους με τη συγκεκριμένη μέθοδο. Στην προηγούμενη έκθεση συμμετείχαν νέες εταιρείες σε ποσοστό πάνω από 30% οι οποίες προτίμησαν για την ανάπτυξη τους τη μέθοδο franchise. Όσο μεγαλώνει ο αριθμός των εταιρειών franchise, τόσο μεγαλώνουν και τα περιθώρια επιλογής του υποψήφιου franchisee για το concept που του ταιριάζει.

 

H KEM άρχισε να υποδέχεται Δηλώσεις Συμμετοχής για τη 12Η ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΜ FRANCHISE, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 19 έως τις 22 Φεβρουαρίου 2010 στο Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο HELEXPO PALACE στο Μαρούσι.

 

Οι προετοιμασίες για την επόμενη έκθεση συνεχίζουν με στόχο την αναβάθμιση της διοργάνωσης. Με τη 12Η ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΜ FRANCHISE θα συνδιοργανωθούν οι εκθέσεις VENDING MACHINE – ΑΥΤΟΜΑΤΟΙ ΠΩΛΗΤΕΣ και SHOP DESIGN – ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ.