Start Franchise

franchisors

Στα Κινέζικα, η λέξη «κρίση» γράφεται με δύο γράμματα. Το ένα σημαίνει κίνδυνος και το άλλο σημαίνει ευκαιρία.”  Κρίση… Κρίση ιδεών, κρίση οραμάτων, κρίση αξιών, κρίση οικονομιών. Όμως, αλήθεια, τι σημαίνει “κρίση”;

Στην Ελληνική γλώσσα, η πολυδιάστατη έννοια της κρίσης – μίας λέξης που προέρχεται από το αρχαίο ρήμα “κρίνω” – είναι η αιφνίδια αλλαγή που απολήγει σε κάποιο επείγον πρόβλημα του οποίου κάποιος πρέπει να επιληφθεί. Στην περίπτωση μας, η πανδημία, έχει επηρεάσει πολλούς οργανισμούς -επιχειρήσεις, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει αιφνίδια και σοβαρή ζημιά στους υπαλλήλους, στη φήμη καθώς και στην οικονομική κατάσταση της εταιρίας.

Η πανδημία είναι σίγουρο πως έχει και θα δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στην μελλοντική μας ζωή. Η κρίση αυτή θα ανασχηματίσει την διεθνή δομή εξουσίας με τρόπους που μόλις μπορούμε να αρχίσουμε να φανταζόμαστε. Η πανδημία θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στην οικονομική δραστηριότητα και να αυξάνει τις εντάσεις μεταξύ κρατών. Μακροπρόθεσμα, θα μειώσει πιθανώς σημαντικά την παραγωγική δυνατότητα της παγκόσμιας οικονομίας, ιδιαίτερα να κλείσουν επιχειρήσεις και να αποσπαστούν άτομα από το εργατικό δυναμικό. Ο κίνδυνος μεταφοράς της έδρας επιχειρήσεων είναι ιδιαίτερα μεγάλος για αναπτυσσόμενες χώρες και άλλες με μεγάλο ποσοστό οικονομικά ευάλωτων εργαζομένων. Το διεθνές σύστημα θα βρεθεί υπό μεγάλη πίεση, που θα οδηγήσει έτσι σε αστάθεια και συρράξεις εντός κρατών και μεταξύ κρατών.

Ίσως η κρίση να είναι μία ευκαιρία, μία ευκαιρία για Αναγέννηση.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το μέλλον είναι αβέβαιο, η οικονομία πλέει σε αχαρτογράφητα νερά, το «τσουνάμι» της πανδημίας ενέσκηψε σαν ένα κακό όνειρο και μας βρήκε όλους απροετοίμαστους. Δημιούργησε παράλληλα ένα δεύτερο κύμα «πανδημίας φόβου», το οποίο είναι και αυτό που δημιουργεί τις μεγάλες οικονομικές καταστροφές. Όμως, όπως γνωρίζουμε η κάθε κρίση εμπεριέχει ένα στοιχείο δημιουργικής καταστροφής. Πρώτα, εκδηλώνεται η καταστροφή και πάντοτε ακολουθεί η δημιουργική περίοδος. Άλλωστε, το ότι η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες, οι Έλληνες το μάθαμε με τον δύσκολο τρόπο τα τελευταία χρόνια, πολύ καλά. Το lockdown στην χώρα μας φαντάζει ως τρομερή ευκαιρία να προχωρήσουμε με σθένος στις αλλαγές που επιτάσσει η ψηφιακή εποχή. Δεν νοείται πλέον να απαιτούμε τη χρήση της σφραγίδας (ακόμη και εάν έχει καταργηθεί) και της ατελείωτης γραφειοκρατίας που μας χαρακτηρίζει. Απλοποίηση διαδικασιών που συζητάμε χρόνια, τώρα μπορούν και πρέπει να γίνουν μέσα σε πολύ λίγο καιρό.

Για τα δίκτυα franchise, ένας franchisor - αυτή ακριβώς τη στιγμή - θα αποδείξει πόσο καλός και αποτελεσματικός είναι. Περίοδοι σαν και αυτή που διανύουμε μπορεί να αποτελέσουν τον λόγο για τον οποίο πολλοί επενδυτές αποφασίζουν να γίνουν franchisees και να ενταχθούν σε κάποιο δίκτυο.

Οι μεγάλες κρίσεις χαράσσονται στη συλλογική μνήμη του λαού, κινητοποιούν τη συλλογική συνείδηση, “θωρακίζουν” τις κοινωνίες από μελλοντικά λάθη. Το πώς θα εκμεταλλευθεί η ανθρωπότητα την ευκαιρία είναι κάτι που εξαρτάται από εμάς και μένει να το δούμε...