Η κρίση κατέστησε σαφές ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε οριακό σημείο και το οξυμένα χρόνια προβλήματα δεν επιδέχονται πλέον ευκαιριακή αντιμετώπιση ή αναβολή. Οι προοπτικές για το 2010 αφορούν σε νέα μείωση του ΑΕΠ, αν και σημαντικά ηπιότερη της φετινής. Το έλλειμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης και το χρέος παρουσίασαν ραγδαία αύξηση το 2009, υπερβαίνοντας κατά πολύ τους στόχους που είχαν τεθεί, με αποτέλεσμα το σκληρό για όλους τετραετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Επιπλέον, σε συνδυασμό με την εξάπλωση της ύφεσης στην ελληνική οικονομία και την όξυνση των αρνητικών συνεπειών της έχει δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερα ομιχλώδες και ανταγωνιστικό τοπίο στην αγορά, μέσα από το οποίο αφενός έχουν καταρρεύσει ορισμένες αλυσίδες franchise (βλ. στεγνοκαθαριστήρια, internet café, αξεσουάρ, γυναικεία ένδυση, διακοσμητικά κεριά), αφετέρου έχουν διακριθεί πάμπολλες αλυσίδες που προσδίδουν σε καταναλωτές και δικαιοδόχους καινοτομική αξία και ταυτόχρονα έχουν υιοθετήσει το franchising ορισμένες εξαίρετες επιχειρηματικές οντότητες, μερικές από τις οποίες θα γνωρίσετε κατ’ αποκλειστικότητα στις επόμενες σελίδες, οι οποίες αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στην αυριανή παγκόσμια αγορά.

 

Το franchising, σήμερα, διανύει μια φιλόδοξη περίοδο, όπου του δίνεται μια μοναδική δυνατότητα να διαπρέψει και να καταστεί ως η απόλυτη έκφραση της επιχειρηματικότητας και μοχλός ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε κατά την εκδήλωση απονομής των Βραβείων Franchise, πριν μερικές εβδομάδες. Ωστόσο, απαιτείται ο σχεδιασμός, η δέσμευση και ο συντονισμός ενός επαναστατικού σχεδίου με στόχους την ενίσχυση της δημοτικότητας του franchising, την διασφάλιση του κύρους του και την απομάκρυνση των τυχοδιωκτών που ζημιώνουν τον κλάδο, ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως οι σημερινές προοπτικές της δυνητικής διείσδυσής του στην αγορά, ώστε να σημειώσει διψήφια νούμερα, όπως σε κάθε αναπτυγμένη οικονομία.

Η σημερινή κατάσταση αφορά σε ένα φθίνον αναπτυξιακό πρότυπου, το οποίο συν τοις άλλοις, διατηρεί απηρχαιωμένα χαρακτηριστικά, και κατ’ αυτόν τον τρόπο χαρακτηρίσαμε το προτεινόμενο και επιβεβλημένο πλάνο δράσης ως επαναστατικό, το οποίο οφείλει να τεθεί σε σοβαρό και στοχευμένο  διάλογο, φορέα του οποίου φιλοδοξούμε να αποδεχθούμε ως περιοδικό και ως διαδικτυακή κοινότητα (βλ. www.franchiseclub.gr), ώστε να εξασφαλισθεί αφενός η μέγιστη δυνατή αποδοχή από τους δικαιοπαρόχους και αφετέρου η συνέχεια και η συνέπεια σε βάθος χρόνου.

Θεωρούμε ότι η ανάγκη ενός συγκριμένου σχεδίου που θα επιφέρει μια κοινή πολιτική είναι πλέον αδήριτη, καθώς ο κλάδος έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια ανάπτυξης που του επέτρεπε το υφιστάμενο περιβάλλον. Πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό απ’ όλες τις πλευρές (δικαιοπάροχοι, σύμβουλοι, μέσα) ότι αν δεν υπάρξει ριζικός αναπροσανατολισμός σε νέες κατευθύνσεις, οι συνέπειες για την ίδια την ανάπτυξη του κλάδου θα είναι αρνητικές.

Το θετικό προμήνυμα είναι δυνατό και ήδη αρκετά concepts σημειώνουν εξαίρετες αποδόσεις, και αν μη τι άλλο σε πρόσφατη έρευνα του http://franchise-gr.blogspot.com, το 41% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το franchising χρειάζεται αναθεώρηση/ βελτίωση ως θεσμός. Από την άλλη μεριά, οι δικαιοπάροχοι νοιώθουν αρκετά αισιόδοξοι για το μέλλον, καθώς το 52% θεωρεί ότι η αγορά του franchising θα είναι καλύτερη το 2010 και το 72% θεωρεί ότι θα ανοίξουν περισσότερα καταστήματα απ’ ότι το 2009. Παράλληλα, το 78% θεωρεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος αγορά στις δυσκολίες έγκρισης δανείων από τους νέους δικαιοδόχους, ενώ ποσοστό μεγαλύτερο του 20% πιστεύει ότι οι επιχειρηματικές συνθήκες θα είναι καλύτερες το 2010.