Ο κλάδος διακρίνεται από ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης, καθώς το ποσοστό των κατοίκων που διαθέτουν και χρησιμοποιούν ποδήλατα είναι πολύ πιο χαμηλό στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που οδηγεί σε μικρή αύξηση των πωλήσεων χρόνο με το χρόνο.

Περισσότερα από 800.000 ποδήλατα έχουν πουληθεί τα τελευταία τρία χρόνια στην Ελλάδα, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο κλάδος όχι μόνο αντέχει στην κρίση, αλλά και αναπτύσσεται τόσο λόγω στροφής προς την υγιεινή ζωή και την άσκηση, αλλά κυρίως λόγω οικονομίας.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών του κλάδου αγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ, και αν υπολογίσουμε και το κόστος των εξαρτημάτων, των αξεσουάρ και του σέρβις, τότε φθάνει τα 90 εκατ. ευρώ. Κάθε χρόνο πωλούνται, πλέον, περί τα 300.000 ποδήλατα στην Ελλάδα, με την ζήτηση να επικεντρώνεται πλέον στα πιο οικονομικά ποδήλατα της τάξεως των 200 - 250 ευρώ, ενώ πριν από δύο χρόνια ήταν στα 300 - 400 ευρώ. Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των πωλήσεων ανέρχεται περίπου σε 14% με 18%, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης στη χρήση ποδηλάτου φθάνει το 30%.

Στην αγορά δραστηριοποιούνται αρκετές αλυσίδες franchise, όπως ο Gatsoulis, το World of Bike Shops, ο Ποδηλάτης και το Cyclist, με αρχικές επενδύσεις από 25,000 ευρώ, οι οποίες σημειώνουν συνεχή ανάπτυξης, καθώς οι καταναλωτές δείχνουν προτίμηση στα εξειδικευμένα καταστήματα ποδηλάτων, αφού προσφέρουν μεγαλύτερη ποικιλία, τεχνική υποστήριξη (σερβις) και κυρίως καθοδήγηση στην αγορά του σωστού προϊόντος, με το παιδικό ποδήλατο να αποτελεί το 50% του συνολικού τζίρου και να ακολουθούν τα ποδήλατα πόλης.

Οι βασικότεροι λόγοι για την εξάπλωση του ποδηλάτου στην Ελλάδα αφορούν στις τάσεις για άθληση, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος και κυρίως στο γεγονός ότι το ποδήλατο συνδυάζει τα ανωτέρω ως εναλλακτικό και οικονομικό μέσο μεταφοράς, έχοντας αναχθεί πλέον σε lifestyle.

Αν και στην Ελλάδα η ποδηλασία δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, αφού μόνο ένας στους σαράντα κάνει ποδήλατο, ενώ σε άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες η αναλογία είναι ένας στους οκτώ, οι τάσεις και προοπτικές του κλάδου, όπως άλλωστε διαγράφονται και από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, φανερώνουν μια δυναμική ανάπτυξη.