επενδυτικό ενδιαφέρον

Οι αξιοσημείωτες εξαγορές που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2021 και η αύξηση των συστάσεων των νέων επιχειρήσεων, συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα έντονο, με το franchise να συνεχίζει να αποτελεί την καλύτερη επιλογή για όσους επιθυμούν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση.

Αποτελεί γεγονός ότι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα συνεχίζει να μάχεται, όπως δείχνουν οι ίδιοι οι αριθμοί, με νέες συστάσεις επιχειρήσεων με μια αναλογία 7 προς 1 των ιδρύσεων σε σχέση με τις διαγραφές, αύξηση κατά το 2021 των νέων ιδρύσεων κατά 10% σε σχέση με το 2020 και μείωση των «λουκέτων» κατά 25%.

Οφείλουμε, επίσης, να αναφέρουμε ενδεικτικά τις εξαγορές που αφορούν σε αλυσίδες και πραγματοποιήθηκαν το 2021:

  • Έναντι 650 εκατ. ευρώ η MIG ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του συνόλου της μετοχικής συμμετοχής της στη Vivartia Συμμετοχών ΑΕ προς τα επενδυτικά κεφάλαια της CVC Capital Partners.

  • Σε συμφωνία για την απόκτηση του πλήρους ελέγχου της Pet City, της κορυφαίας ελληνικής εταιρείας λιανικής πώλησης με αντικείμενο την εισαγωγή και εμπορία τροφών κατοικίδιων ζώων και αξεσουάρ, ήρθε η BC Partners, στην πρώτη επένδυση του BC Partners GR Investment LP ("BCPGR”), ενός fund ειδικού σκοπού που επιδιώκει να επενδύσει και να υποστηρίξει υψηλής ανάπτυξης μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

  • H Delivery Hero κοινοποίησε στην Επ. Ανταγωνισμού συμφωνία εξαγοράς της Kiosky's από τον όμιλο Μούχαλη, και πλέον εισέρχεται στην αγορά της μικρής λιανικής που έχει τζίρο 8 δισ. ευρώ. Στην εταιρεία ανήκει το efood, που αποτέλεσε από τους μεγάλους κερδισμένους της πανδημίας καθώς το online delivery εκτινάχθηκε το 2020 εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων, με τον κύκλο εργασιών της να διαμορφώνεται στα 64,4 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 49,38%.

  • Ο Ινδός επενδυτής Taizoon Khorakiwala, ο οποίος μετά την εξαγορά των Κρητών Αρτος, Οlympic Food, και CSM Hellas, απέκτησε πλέον το 70% των Κουλουράδων, με τον ιδρυτή κ. Γρίβα να διατηρεί το υπόλοιπο, μειοψηφικό ποσοστό κεφαλαιοποιώντας μέρος της υπεραξίας που δημιούργησε.

  • H εταιρεία EOS Capital Partners ανακοίνωσε ότι υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία πώλησης του συνόλου της μειοψηφικής συμμετοχής (30%) που κατέχει στην εταιρεία Cosmos Sport ΑΕ που βρίσκεται σε διαδικασία αλλαγής ιδιοκτησίας καθώς η JD Sports Fashion Plc θα εξαγοράσει το 80% του μετοχικού κεφαλαίου της Cosmos Sport, ενώ τα μέλη της οικογένειας Τσικνάκη, που αποτελούν τους ιδρυτές και τους κύριους μέτοχους της Cosmos Sport έως και σήμερα, θα παραμείνουν σε αυτή διατηρώντας μειοψηφικό ποσοστό συμμετοχής της τάξεως του 20%.