palmie FRA 6403 copyΤα Palmie bistro δεν επιτρέπουν την παραμικρή ολιγωρία όσον αφορά στην εξυπηρέτηση, στις παροχές, στην ποιότητα και στον σεβασμό προς τους πελάτες τους και θεωρούν ότι αυτό σε συνδυασμό με την αποδεδειγμένη επιτυχία τους, είναι το δυνατό τους χαρτί!

Χρήστος Κουτρουλιάς

Marketing Director, Palmie bistro

Πώς αξιολογείτε το συνεχές ενδιαφέρον των επενδυτών για τον κλάδο της Μικρής Εστίασης; Για ποιούς λόγους προσελκύονται από τον κλάδο;

Είναι αλήθεια ότι οι μικρές και ευέλικτες επενδύσεις στον κλάδο της εστίασης έχουν αλλάξει εδώ και κάποια χρόνια τα δεδομένα στην αγορά και κερδίζουν συνεχώς έδαφος στον κλάδο του franchising. Εν μέσω της παρατεταμένης ύφεσης και της συγκρατημένης καταναλωτικής δαπάνης, η Μικρή Εστίαση, με τα μικρά και εξειδικευμένα καταστήματά της, αναπτύσσεται με ολοένα και περισσότερα νέα σημεία, τα οποία μάλιστα προσελκύουν μεγάλη μερίδα κοινού στις περιοχές όπου ανοίγουν. Τα στοιχεία πρωτοτυπίας που τα χαρακτηρίζουν, η ιδιαίτερη αισθητική τους, το μοντέρνο ύφος, το νεανικό τους προφίλ και κυρίως το εξειδικευμένο προϊόν τους σε προσιτές τιμές, τα μετατρέπουν σε εξαιρετικά πετυχημένα case studies, ακόμα και στη δύσκολη για τις επιχειρήσεις εποχή που διανύουμε.

Λαμβάνοντας υπόψη τον σχετικό κορεσμό του κλάδου, ποιές πιστεύετε ότι είναι οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξής;

Στην πίτα της εγχώριας αγοράς Εστίασης, η Μικρή Εστίαση αυξάνει συνεχώς το μερίδιό της, καθώς μπορεί και καλύπτει τις αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες του Έλληνα και της σύγχρονης ελληνικής οικογένειας, οι οποίες αντανακλώνται στις αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις και στους φρενήρεις ρυθμούς, ζωής.

Είναι γεγονός ότι τα σημεία μικρής Εστίασης είναι πάρα πολύ εύκολο να μετατραπούν σε δημοφιλή meeting points, καθώς συνδυάζουν τη νόστιμη και οικονομική διατροφή με την διασκέδαση, ως εκ τούτου, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι έχουν διαμορφωθεί ως μία πρώτης τάξεως απάντηση στην κρίση, τόσο από τη πλευρά των καταναλωτών, όσο και από τη πλευρά των επενδυτών.

Ποια είναι τα κύρια συστατικά επιτυχίας ενός καταστήματος;

Δεδομένης της αύξησης του επενδυτικού ενδιαφέροντος προς τη νέα αυτή τάση, συγκριτικά πλεονεκτήματα της οποίας αποτελούν η συμπιεσμένη αρχική επένδυση και ο πιο ’’οικογενειακός’’ χαρακτήρας της, μπορούμε να απομονώσουμε ορισμένα ακόμα ελκυστικά χαρακτηριστικά της αγοράς της Μικρής Εστίασης, τα οποία εγγυώνται σε κάποιο βαθμό την επιτυχία ενός καταστήματος. Για παράδειγμα, οι λιτές και ευέλικτες δομές με λιγοστό προσωπικό, το εξειδικευμένο, ποιοτικό προϊόν το οποίο αντιπροσωπεύει την έννοια του value for money, το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας, τα υψηλότερα συγκριτικά περιθώρια μεικτού κέρδους καθώς και οι συγκεκριμένες επιλογές στο μενού, οι οποίες προϋποθέτουν λίγους κωδικούς, απλοποιούν σε μεγάλο βαθμό τη διαδικασία παραγωγής και μειώνουν την ανάγκη για πολυάριθμο και εξειδικευμένο προσωπικό.

Ποια είναι τα σημεία διαφοροποίησης της επιχειρηματικής σας πρότασης;

Μέσα από τη μακρά και επιτυχημένη πορεία μας στον χώρο, μπορούμε πλέον να πούμε με βεβαιότητα ότι ένα δίκτυο franchise, για να μπορέσει να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό και να αναπτυχθεί, είναι απαραίτητο να οραματίζεται και να σχεδιάζει έξυπνα προϊόντα ή υπηρεσίες, να εκπαιδεύει συνεχώς τους ανθρώπους του, να είναι ευέλικτο στις αποφάσεις και στην επίλυση προβλημάτων και να εφαρμόζει μία δυναμική επικοινωνιακή πολιτική, για να μην επιτρέπει στο κοινό να ξεχνάει την ύπαρξή του.

Στα Palmie bistro φροντίζουμε να εφαρμόζουμε όλα τα παραπάνω,συνδυάζοντάς τα με μία γενική συμπίεση του κόστους, με καθόλα ορθολογική διαχείριση των α’ υλών, με εξατομικευμένη εξυπηρέτηση και ασφαλώς με ανταγωνιστικές τελικές τιμές, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν είναι απαγορευτικές για τον καταναλωτή.

Ο Όμιλός μας δεν επιτρέπει την παραμικρή ολιγωρία όσον αφορά στην εξυπηρέτηση, τις παροχές, την ποιότητα και τον σεβασμό προς τους πελάτες και θεωρούμε ότι αυτό σε συνδυασμό με την αποδεδειγμένη επιτυχία μας σ’όλα τα παραπάνω, είναι το δυνατό μας χαρτί!

Ποιά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της πρότασης franchise της εταιρείας σας;

Ο Όμιλός μας, πέρα από τη βασική οργάνωση παρέχει στους νέους επιχειρηματίες μία σειρά σημαντικών προνομίων, διασφαλίζοντας τα εχέγγυα της επιτυχίας. Αναφερόμαστε στην άμεση εκμετάλλευση του επιχειρηματικού μας συστήματος franchise ,δηλαδή στο όνομα, τα αρχιτεκτονικά σχέδια, τις διαδικασίες λειτουργίας, την εκπαίδευση, το μενού και τους προμηθευτές, στη συνεχή υποστήριξη, με διευρυμένη διαφήμιση, προωθητικές ενέργειες, αλλαγές στο μενού, νέες συνταγές, διαρκή εκπαίδευση και ασφαλώς στις οικονομίες κλίμακος που μας επιτρέπουν να εξασφαλίζουμε καλύτερες τιμές σε α’ ύλες, υλικά συσκευασίας, εξοπλισμό κ.ά.

Τι πρέπει να προσέξουν οι ενδιαφερόμενοι νέοι επιχειρηματίες που επιθυμούν να ανοίξουν το δικό τους κατάστημα;

Σήμερα, ένα παραπάνω, οι επίδοξοι νέοι επιχειρηματίες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικoί, γιατί τα χρήματα είναι περιορισμένα, οι πραγματικά καλές ευκαιρίες σπανίζουν και δυστυχώς δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους. Ως εκ τούτου, επιτακτική ανάγκη για κάθε υποψήφιο franchisee είναι η προσεκτική εξέταση του Ομίλου με τον οποίο επιθυμεί να συμπράξει και ο έλεγχος της αναγνωρισιμότητας, της εικόνας της φήμης και της κερδοφορίας του. Χρειάζεται σοβαρή έρευνα της αγοράς αλλά πάνω απ’όλα χρειάζεται να του αρέσει αυτή η δουλειά και να μην την επιλέγει αναγκαστικά.

Επειδή έχει αποδειχθεί πολλάκις ότι πολλοί νέοι ξεκινούν με όνειρα και αισιοδοξία μία επιχειρηματική προσπάθεια αλλά πολύ σύντομα αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το εγχείρημά τους, πιεσμένοι από τις δύσκολες συνθήκες της εποχής και από το βάρος των δικών τους αποφάσεων, είναι απαραίτητο να τονίσουμε ότι αν κάποιος δεν θέλει να μπει σε αυτή τη λίστα των ’διαττόντων αστέρων ’’ θα πρέπει να εφαρμόζει όλα όσα αναφέραμε παραπάνω, δίνοντας πάντοτε την πρέπουσα σημασία στην εξυπηρέτηση, τις παροχές, τις καλές τιμές, την ποιότητα και τον σεβασμό προς τους πελάτες!

Θέλω να ενημερωθώ αναλυτικά